Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Društvo

Gluvo doba – Zašto su šeici kupili Jat ili Air Srbija nema gde da sleti

 

Zašto su šeici kupili Jat – Air Srbija nema gde da sleti

Na pitanje zašto su emiraćani kupili Jat i došli u Srbiju odgovor može biti zapanjujući ali veoma logičan. Air Srbija neće imati gde da sleti

 

 

Nebo i zemlja. Air Srbija i sletanje

Zašto su šeici kupili Jat – Air Srbija nema gde da sletiSamo nešto malo ekonomskog znanja i iskustva je dovoljno da se razume da nije logično da šeici iz Emirata kupe Jat i stvore novi avio brand Air Srbija. Domaći avioprevoznik je decenijama u gubitku, flota aviona je stara, infrastruktura slaba i ne mnogo savremena. Jedino što je bilo vredno kupiti je Aerodrom Beograd, firma koja servisira avio kompanije. To se zna i zbog toga je to dobro parče kolača srpske ekonomije već kupio poznati „poslovni čovek“ s one strane zakona, trenutno u zatvoru. Tada kada je kupovao Aerodrom nije bio u zatvoru, dakako.

Sama kupovina Jat-a je u medijima predstavljena kao Grand parada Vlade i maltene da će to da nas spasi svih naših nedaća, tako je to dobro što su arapi kupili domaću avio kompaniju na izdisaju. Pa i jeste dobro ako smo im dali problem. Za običnog putnika to i nije neka posebna stvar, s obzirom da je omogućeno da letimo i sa drugim, boljim avio kompanijama. Doduše, država se žestoko potrudila da onemogući zdravu konkurenciju avio kompanija u našoj zemlji, čuvajući kakvu takvu održivost Jat-a i čekajući budućeg kupca.

I dodjoše kupci, iz Emirata. Šeici. I napravi se Air Srbija da vozi nebeski narod.

U redu, desilo se, šta sad tu da se radi, raduje se vlada, raduju se šeici, raduje se narod sav ponosan što se sada jedna arapska kompanija zove Air Srbija. Ta priča me nije mnogo ni zanimala, posebno ne kako je nastao logo za Air Srbija i kakvi su sve Grand ružičasti planovi sa avio kompanijom, ali mi je u posetu došla prijateljica koja je dugo godina u avio biznisu, na vodećim položajima. Upitao sam je iz radoznalosti sledeće: „Znaš li zašto su arapi kupili Jat?“

„Znam. Uz pet dobrih jaja dobili su i jedno kvarno.“

„Misliš da je Jat, to jest sada Air Srbija to kvarno jaje? Zar Air Srbija nema neke zanimljive destinacije koje drži, lotove, tako vi to kažete.“

„Nema. Jat je kao avio kompanija odavno propao u svakom pogledu. Ranije je Jat stvarno držao zanimljive putne destinacije ka Bliskom Istoku i prema Africi, i imao nekoliko isplativih interkontinentalnih letova. Godinama već ništa vredno nema, sve je to nestalo u tranziciji. Danas Air Srbija nema gde da sleti na stranim aerodromima, nema dobre letove, nema dobra vremena letova, a nema ni dovoljno putnika.“

„Dobro, ali možda arapima Beograd treba kao tranzitni centar?“ – nastavih ja.

„Ne, ne treba im. Avio saobraćaj je tako postao definisan i jasan, da Beograd nikako ne može da bude neka bitna i velika tranzitna avio luka danas. Beograd može svakako da postane bolji i veći aerodrom, da bude atraktivniji za regionalni tranzit, servis, dopunu goriva, i tako redom, ali je arapima potpuno nebitan. Nisu oni uzeli Jat zbog avio saobraćaja, tim pre što ovde ne toče svoju naftu, to jest kerozin, nego kupuju ruski kerozin, jer Rusi drže tokove snabdevanja avio gorivom ovde“.

 „Pa zbog čega su ga onda uzeli?“

„Zbog obradive zemlje, da pokriju akciju kupovine ogromnih površina zemlje, 6 do 8 poljoprivrednih kombinata najbolje zemlje u Vojvodini. Njih to zanima, a Jat je vatromet za narod, da se ostalo lakše provuče. Uz to, preko Jat-a će u budućnosti lobirati za zaštitu svojih interesa ovde, i političkih i ekonomskih, jer je nacionalni avio prevoznik uvek bitan politički igrač, koji je povezan sa svakakvim nacionalno bitnim poslovima, belim i sivim“.

Da. Tada mi je postalo jasno. Naime, Ujedinjeni Arapski Emirati su jedni od najvećih kupaca kvalitetne zemlje za uzgoj ratarskih kultura u svetu. Jedno predavanje koje se zove Otimanje zemlja – Land grabbing koje je objavljeno ranije  na ovom sajtu sve objašnjava. Jer, najveći otimači zemljišta u vidu vlada su: Velika Britanija, SAD, Indija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kanada, Kina.

Ali sada se postavlja drugo pitanje, šta će Arapima zemlja kada imaju pare da kupuju jeftinu hranu svuda po svetu? A i sami je uzgajaju na velikim farmama po pustinjima.

Odgovor sledi iz datog predavanja – Ujedinjeni Arapski Emirati su najveći proizvodjači GMO hrane na „otetoj zemlji“. Svu tu zemlju koju kupe ili unajme po svetu, koriste za proizvodnju genetski modifikovane hrane. U dogovoru sa Amerikancima, svakako. Da se Vlasi ne dosete. Naši Vlasi, mi. Da se ne dosetimo da avion i ne mora da sleti kod nas, već da može da nas preleti, a da zemlja može i za neke druge stvari da se koristi, umesto organske poljoprivrede.

Otuda postaje jasno kako je odmah nakon prodaje Jat-a arapima, krenula žestoka vladina kampanja da se legalizuje uzgoj GMO hrane u Srbiji. Ministar poljoprivrede koji je do juče bio protivnik GMO, odjednom preko noći postaje glavni zagovornik uvodjenja GMO u Srbiju, uz niz elitnih drugova iz partije, vlade i „ekipe“. Čak su napori genetski modifikovanih protagonista išli dotle da su otvoreno i naivno lagali i medijski silovali na sve moguće načine narod, samo da ostvare zadatak koji su im šeici postavili. Tolika je moć petro dolara.

Da li je to korupcija na visokom nivou?

Ne, nije. U dnevniku RTS-a se kaže da je to povoljan medjudržavni dogovor. Državna strategija i vizija vlade koja nas vodi u bolju budućnost. To je ni malo naivna Vlada koja nas vodi u Nebesku Srbiju, jer bez zemlje možemo samo na nebo.

I Srbi odleteše u nebo sa Air Srbija. Ionako neće imati više gde da slete.

Š.V.

Biblija – Jevandjelje po Mateji, glava 13.

 

I onaj dan izišavši Isus iz kuće seđaše kraj mora.

2 I sabraše se oko Njega ljudi mnogi, tako da mora ući u lađu i sesti; a narod sav stajaše po bregu.

3 I On im kaziva mnogo u pričama govoreći: Gle, iziđe sejač da seje.

4 I kad sejaše, jedna zrna padoše kraj puta, i dođoše ptice i pozobaše ih;

5 A druga padoše na kamenita mesta, gde ne beše mnogo zemlje, i odmah iznikoše; jer ne beše u dubinu zemlje.

6 I kad obasja sunce, povenuše, i budući da nemahu žila, posahnuše.

7 A druga padoše u trnje, i naraste trnje, i podavi ih.

8 A druga padoše na zemlju dobru, i donošahu rod, jedno po sto, a jedno po šezdeset, a jedno po trideset.

9 Ko ima uši da čuje neka čuje.

 

12 komentara

 • Kako Maliciozan tekst. Ovo kao da je pisala neka uvredjena baba kojoj ne daju da bude stjuardesa u 67 godini … Umesto da budemo srecni sto gubitas vise ne postoji, sto se bar promenilo to sto vise nece biti onih koji primaju plate po 3,4000 evra a drze firmu u gubitku i hrane pojedine stranke, i sto ce biti moderna avio kompanija sa modernom flotom, sad je smisao kupovine avio kompanije zasadjivanje GMO hrane koja je na granici priznavanja i od strane vlade i od strane gradjana. Jer kad god je skup protiv GMO hrane dodje ne vise od 300 ljudi.
  a jos manje zbog kerozina … kakav tekst, sramota…

 • Duki je bistro dete koje za početak ne ume da sabere da su 1+1=2.

  A ni napredna matematika 5-4=1 mu nije bliska.

  Naime, ma koliko Jat bio loše vodjena kompanija ona je bila domaća kompanija u kojoj je radilo mnogo domaćina i domaćica, u stvari nije radilo, nego primalo platu.

  Sad, Air Srbija kao emiratska kompanija, i dalje će u UO imati one političke parazite koji primaju te hiljade eura ali će zato 80% domaćina i domaćica koji su tamo radili nerad, ostati bez posla. Sve bitne funkcije će arapi prebaciti van Srbije, skresati infrastrukturu, smanjiti i ukinuti sve što imaju na drugom mestu, itd. To se zove reorganizacija i Air Srbija će biti samo ime za jedan tipičan branch office u nekoj zemlji nerazvijenog sveta.

  Sad, što to navijači partije na vlasti ne vide, nije problem matematuke već njihove mentalne dioptrije. Srećno nam vi leteli gde god krenuli.

 • Tekst je blago rećeno čista mašta, tekst samo može da dokumentuje da je autor(ka) veoma maštovita osoba!
  1. Aerodrom nije niko kupio, a posebno ne neki biznismen, država je vlasnik preko 83% firme, što se može proveriti (spisak akcionara) ovde:
  http://www.crhov.rs/?Opcija=22&odabraniemitentjmb=36B6FEFC65EEE8FF&isin=54D28F81079999FEEFCB17C9

  2. JAT je zvanično (u papirima) vlasnoištvo države srbije 51% dok UA imaju 49% !!!
  Zato što ako JAT nije vlasnišvo Srbije (većinski deo) onda JAT „ne bi imao gde da sleti“ – jer je EU tako regulisao stvari, da bi sprečio da neevropske kompaneje lete po evropi, naime njima je za to potrebna posebna dozvola (reciprocitet itd…)

  3. Autor(ka)Š.V. se može o svemu ovome lepo obavestiti ili edukovati na ovim sajtovima:
  http://www.aikb.net/t1495p336-bg-aerodrom-aero-3-deo

  ili ovde:
  http://www.aikb.net

  Puno sreće u daljem radu!

  P.S. Air Srbija je počela da kupuje kerozin na drugim evropskim aerodromima jer NIS ima preveliku cenu (monopolista) te su Rusi (većinski vlasnici NIS) predložili da im spuste cenu itd…

 • Mašta može svašta kada se razmahne, ali ovde to nije slučaj. Ceo tekst je posvećen razlozima zašto su baš arapi kupili Jat a ne sama Air Srbija. Vaš komentar ne pokazuje nikako u čemu je maštovitost teksta, već govori o stvarima koje nisu bitne za priču.

  1. Aerodrom kao objekat nije prodat ali jeste firma za snabdevanje i održavanje aerodroma.

  2. To što arapi formalno nisu još uvek većinski vlasnici samo potvrdjuje i iz vašeg komentara teze iz teksta. Sigurno da u ugovoru o kupoprodaji stoji da izvršno a time i faktičko upravljanje imaju arapi, kao i da postoji preambula da arapi svakog trenutka mogu otkupiti za nomnalni iznos i sa pravom kupovine zlatnu akciju ili većinski paket.

  A i P.S. samo potvrdjuje priču moje prijateljice kao konzistentnu i realnu. Ko želi da čuje želi, ko neće neka sluša drugu priču. Nije obavezujuće.

 • Grešiš u svemu…
  Samo jedan primer, jer nisi shvatio (la):
  NEĆE Arapi da kupe tu izmišljenu „zlatnu akciju“ jer time Air Srbija prestaje da da bude evropska kompanija, a zašto je to bitno objasnio sam ti, al nekom ne vredi objašnjavati da Zemlja nije ravna ploča…
  Pišeš o stvarima koje ne poznaješ!

  Ne bih te više zadržavao…

 • Ја само знам да од 5.октобра 2000, када је извршен државни удар на Србију по налогу страних служби, слушамо о „успесима“ свих пословних потеза свих влада, од тада до данас, о „срећној“ будућности у чувеној ЕУ, која је у међувремену показала своје право лице и чије се државе чланице, такође гуше у дуговима,или су чак пред банкротом(?!), а њихови народи гладују, о силним страним инвестицијама и невероватном броју нових радних места, а да објективно све је супротно: ти исти политичари су се беспризорно обогатили преко ноћи, све су продали у бесцење странцима, само ради добрих личних провизија, привреда је уништена, незапосленост огромна, а број сиромашних сваки дан расте. Корупција и криминал сежу до самог врха власти, држава Србија не постоји, она је је плен странака и њихових „врлих кадрова“, ником не полажу рачун ни за шта, а народ је претворен у нужни повод за њихове постојање, уместо да му служе. Устав је прекршен, крше се сви закони и како у свему томе ико, иоле и још увек нормалан, може да верује у добре намере било ког политичара и добар пословни потез (у интересу државе и народа) у продатој и окупираној земљи? ГМО је забрањен законима Србије, а свуда га има и хране нас ђубретом, ГМО, европским отпадом забрањеним код њих за производњу псеће хране…Запрашују нас отровима из ваздуха сваки дан, што је такође кршење бројних закона Србије, нико о томе не проговара, а авиони видљиви голим оком сваки дан свуда и у великом броју, као и бели трагови који на небу остају сатима… Овоме нема краја и дивим се сваком ко може да верује у било какво добро оних које годинама постављају страни амбасадори на власт у овој земљи, сигурно у нашем интересу не раде. Захваљујући медијима који су у рукама тих истих странаца или су партијски, њихова „стварност“, је обична лаж и превара грађана сваки дан, годинама и по сваком питању и у свему! Дакле, ја само знам, да ништа не знам!

 • Ne grešim tvrdoglavi Belexu u padu, taj index je na berzi baš propao, silne pare izgubih sa njim. U čemu grešim ako arapi imaju klauzulu u ugovoru da uvek mogu da preuzmu većinski paket a bez saglasnosti vlade i da mogu sada kao manjinski partner da samostalno vode Ai Serbia.

  To što zbog EU formalno pravno njihovo vlasništvo nije proknjiženo ništa ne menja u realnosti, što oni svakim danom dokazuju, počev od postavljanja CEO, koji je njihov izbor a ne Vlade, koja se samo pita kome će političaru da da nagradno mesto u UO.

  Zabrinuta draga, budite manje zabrinuti a više smireni, jer od brige koristi nemate, naprotiv. Ako niste vernik, vreme je da poverujete a ako već jeste, prepustite sve Višnjem, nade i želje, čak i vaše brige. Višnji je mnogo velika carstva srušio a male narode spasio, pa bolje u tom smeru da razmišljate i nadjete mir u duši svojoj.

  U pravu ste oko vlasti ali oko hemtrejlsa mislim da grešite i da se bez razloga plašite a logika je jednostavna. Ako nas neko truje s neba, truje i sebe.

 • Promotivne cene Air Serbia

  Nacionalna aviokompanija Air Serbia najavila je da će tokom akcije od 2. do 12. decembra, prodavati povratne karte ka čak 29 destinacija, po promotivnim cenama, počev od 79 evra.
  Karte će važiti za putovanja od 3. decembra 2013. do 15. marta 2014, a mogu se kupiti pozivanjem Air Serbia kol centra, u poslovnicama, kao i u ovlašćenim turističkim agencijama. Sve informacije mogu se naći na sajtu http://www.airserbia.com.

  Promotivne cene povratnih karata iznose: Podgorica, Tivat, Istanbul 95 evra, Skoplje, Sarajevo, Milano 99 evra, Solun, Beč 109 evra, Štutgart, Brisel i Atina 119 evra, Kopenhagen, Stokholm i Rim 139 evra, Dizeldorf i Cirih 149 evra.

  Karte za Berlin i Frankfurt koštaju 159 evra, Amsterdam i London 189 evra, Pariz 199 evra, Moskva 219 evra.
  U ponudi su i karte za povratne letove iz gradova regiona do Moskve preko Beograda sa cenama počev od 229 evra – Larnaka i 239 evra – Tel Aviv.

  U ponudi su i povratni letovi iz gradova regiona do bilo koje evropske destinacije preko Beograda sa cenama počev od 219 evra.

  Banja Luka (za putovanje od 3. decembra) košta 79 evra, Ljubljana, Bukurešt (za putovanje od 10. decembra) 99 evra, Prag ( za putovanje od 3. decembra) 109 evra i Abu Dabi 369 evra.

  P.S> Toliko o tome da nemaju gde da slete…
  http://www.aikb.net/t1495p384-bg-aerodrom-aero-3-deo#126661

 • Š.V. logika ti nije jaca strana ako ti je protiv-argument za chemtrails „Ako nas neko truje s neba, truje i sebe.“ Ja razmisljam dal je moguce da je bilo ko punoletan i dalje tako naivan? Oni imaju lek za sve stvari kojima truju ostatak stanovnistva, tako da ne brini, kao sto imaju i tehnologiju koja je hiljadu godina ispred one kojom se naivnom narodu mase ispred nosa. Zavera u kojoj ucestvuju skoro sve svetske vlade oko trovanja stanovnistva iz vazduha (izmedju ostalih trovanja, putem hrane i vode) je stvarna kao ovaj tekst sto je stvaran.

 • A da ne pričamo o tome da još ni jednu jedinu uslugu aerodromu ta „ER Srbija“ nije platila, i da pritom „Etihad“ koji, uzgred, uopšte nije arapska nego američka firma, već ima skriveni dogovor oko preuzimanja Terminala 1 (stara zgrada) za svoje potrebe, navodno, izgradio ga je JAT. Itd, itd… Pa, majku mu, dokle će pokvareni političari zarad svojih džepova da rasprodaju zemlju, a mi da ćutimo ko p****?

 • Koliko je osoba ispranog mozga veličalo u komentarima „posao veka“ za koji je svaki normalan čovek rekao da je prevara, vidi se 5 godina kasnije i posle uloženih ~800 miliona dolara od Srbije, ErSrbija je čak „uspela“ da ima „profit“ od 1 milion dolara, što znači da uloženi kapital, i sve subvencije može ErSrbija da vrati za 800 godina…

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280