Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Društvo

Organizovanje otimanje zemlje u svetu i u Srbiji od korporacija

 

 

Otimanje zemlje u Srbiji i svetu – Land grabbing

Šta je to organizovanje otimanje zemlje u svetu i u Srbiji od strane velikih i bogatih korporacija

 

Otimanje zemlje ili Land grabbing je prisvajanje zemljišta od strane velikih korporacija i bogatih pojedinaca, koji uzimaju velike količine najplodnijeg zemljišta sa vodom. Ko ima novac i uticaj dolazi u posed strateške sirovine i baze za proizvodnju hrane od kojih zavisi život jedne nacije. Otimanje zemlje je postalo sada globalni fenomen, gde nekoliko razvijenih i bogatih zemalja kupuje ogromne količine najvrednijeg zemljišta svuda po svetu, koje koristi za proizvodnju hrane. Najčešće je to proizvodnja genetski modfikovane hrane.

U tom smislu jedno interesantno predavanje koje je organizovala Tribina 99%. Predavač je bila Maja Djurić, internacionalni predavač u oblasti socijalne zaštite koja nam je pružila zanimljive i intrigantne podatke o tome šta se dešava u svetu sa zemljom, ko i kako kupuje, kako dolazi do zemljišnih reformi, koja je uloga Svetske Banke u svemu tome, i tako redom.

Organizovanje otimanje zemlje u svetu i u Srbiji od korporacija svetska mapa otimanja zemlje

Otimanje zemlje u svetu

Neki zanimljivi delovi iz predavanja:

Najveći otimači zemljišta u vidu vlada su: Velika Britanija, SAD, Indija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kanada, Kina.

UAE su vlasnici 12% od otete zemlje širom sveta.

Uloga svetske banke i IFC u procesu kupovine zemlje i ukrupnjavanja poseda. Svetska banka kupuje zemlju širom sveta. A pre toga prisiljava zemlje da izvrše reformu zemljišta i da se donesu zakoni po kojima bi strane korporacije mogle da kupe domaću zemlju. Uz to, Svetska Banka osigurava kupovinu zemlje velikih korporacija, što je vrlo sumnjiva aktivnost koja favorizuje monopole bogatih i moćnih korporacija i vlada. Time se zauzimaju strateški resursi kao što su plodna zemlja i voda.

Proizvodnja biogoriva koja se na ovako otetoj zemlji proizvodi dovodi do povećanja cene hrane u svetu, ujedno i do ekspanzije GMO semena i hibrida.

.

Otimanje zemlje u Srbiji

Primer lokalno otimenje zemlje – slučaj otimanja zemlje u Srbiji: 100.000 hektara najbolje zemlje u Srbiji je u vlasništvu samo 4 osobe. Najveći veleposednici su:

Djordje Nicović

Miroslav Mišković

Miodrak Kostić

Petar Matijević

Postavlja se pitanje kako i sa čijim pristankom je tolika plodna zemlja došla u ruke samo četvoro ljudi.

Drugi primer: U dogovoru sa aktuelnom srpskom vladom 11.000 hektara plodnog zemljišta je kupila korporacija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je poznata kao proizvodjač GMO hrane. Sporazum o prodaji plodnog srpskog zemljišta stranoj korporaciji je protivustavan ali je parlament svejedno usvojio taj čin.

 

Organizovano otimanje plodne zemlje (land grabbing) u Srbiji“ – II deo predavanja

2 komentara

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280