Zelena patrola na delu – serijal emisija o zaštiti životne sredine. Ekologija u Srbiji i korupcija

TV emisija Zelena patrola na delu osim društveno angažovane ekološke akcije i napora da se zaštita životne sredine podigne na viši nivo, dobitnik je i TV nagrada. Kakva je ekologija u Srbiji

 

 

O serijalu „Zelena patrola na delu“…

Zelena patrola na delu - serijal emisija o zaštiti životne sredine

Dokumentarni tv serijal Zelena patrola na delu (do sada snimljeno i emitovano 40 polusatnih emisija) emituje se od 2010. godine premijerno na TV B92 Info.

http://www.b92.net/tv/najava.php?id=1414

U međuvremenu je serijal emitovan ili se emituje na 55 nacionalnih, regionalnih i lokalnih TV, u regionu. Od 01. aprila 2013. godine TV B92 ga emituje za teritoriju SAD.

Novi projekat: Zelena komuna će, kao i Zelena patrola na delu, imati reality formu. Cilj ovog projekta je promocija permakulture, životnog stila u skladu s prirodnim tokovima.

https://plus.google.com/106374355511848450418/posts

Ovo je primer kako se aktuelna reality forma može koristiti na dobrobit novinarskog  izveštavanja. Ovde imamo autentično iznošenje problema, s kojima se građani suočavaju, a koji direktno ugrožavaju njihovo zdravlje i kvalitet života. Problemi su prikazani u svoj svojoj brutalnosti. Često mi se čini da bi trebalo napisati zabranjeno za mlađe…a  onda shvatim da neka deca žive u tome i da ne znaju za bolje. Naši građani uopšte nemaju svest u kojoj meri su zagađene reke i kanali u Srbiji – to su praktično otvorene kanalizacije koje teku Srbijom! S obzirom na to da nemamo uređeno odlaganje komunalnog, klaničnog i medicinskog otpada imate utisak da je država jedna ogromna deponija!

httpv://www.youtube.com/watch?v=B8Ej6HssLDE

Korupcija! Iza svakog ekološkog problema je korupcija… Zagađivači, firme ili pojedinci, ne poštuju propise i zakone uz prećutno odobravanje inspekcija i donosilaca odluka. Bez obzira koji je razlog to je korupcija!

.

O nevladinom sektoru u Srbiji…

Salonski ekolozi! Stvara se lažni osećaj brige za životnu sredinu kroz finansiranje projekata koji nemaju za cilj pokretanje i rešavanje problema u oblasti životne sredine, već stvaraju lažni osećaj delovanja i promena. Na primer projekat “Veza između Arktičke oscilacije i temperature vazduha i količine padavina u Novom Sadu”. Na koje potrebe građana odgovara ovaj projekat?!. Ako pogledate spisak projekata i udruženja građana koje finansira Grad Novi Sad biće vam jasno o čemu govorim

http://www.environovisad.org.rs/images/stories/2010/zakljucak2013.pdf

Inače takva je situacija na većini konkursa. Na sve strane se suočavate sa problemima u oblasti životne sredine a kad se dodeljuje novac za projekte onda se pojave neki likovi i neke organizacije osnovane za potrebe pranja novca. To su oni koji crtaju cveće po trotoaru, fotografišu smeće, govore kako to u svetu i dobro to naplaćuju. Na pr. tako je otišla grupa, diletanata, predstavnika “ekološke” mreže na 14 dana u SAD da bi se informisali o reciklaži da bi po povratku u Srbiju izjavili “I Srbija može biti čista kao Amerika

http://www.politika.rs/rubrike/Svet/I-Srbija-moze-da-bude-cista-kao-Amerika.sr.html

.

O stručnoj javnosti, donosiocima odluka,… u Srbiji…

Licemerje stručnjaka i stručne javnosti! Jedan od velikih problema je licemerje stručnjaka, koji se klone izjava o temama za koje su kvalifikovani i drže monopol na informacije. Jer …su naučni radnici i predavači članovi stranaka. A to podrazumeva bezuslovnu poslušnost!

Namerno se stvara zbrka sa preklapanjem nadležnosti da se ne može utvrditi krivac i da se građani obeshrabre, kako bi odustali od borbe za svoja prava. Na svakom koraku imate osećaj da je jedina uloga države da vas onemogući da dobijete ono na šta imate pravo, i prirodno i zakonsko!

.

Kvalitet životne sredine u Srbiji i uloga Zelene patrole na delu….

Zabluda je da su najveća zagađenja u najvećim gradovima! Ako pogledate nazive naših emisija videćete: Zajača, Bački Maglić, Gornja Rogatica, Surduk, Ub,…Zašto? Zato što zagađivači računaju na to da su udaljeni od očiju javnosti i da stanovnici ovih mesta nemaju pristup inspekcijama i medijima. Uloga Zelene patrole na delu je upravo da pomogne onima koji se dugo i opravdano bore tako što će im omogućiti pristup medijima i inspekcijama. Jer, mi osim polusatnih emisija objavljujemo i kratke vesti. Takođe dobro sarađujemo sa elektronskim, štampanim i internet medijima. Nama se veruje! Jer naše informacije su pouzdane i pravovremene.

.

Priznanja i nagrade…

Kad se radi o priznanjima i nagradama mislim da ona više govore o žiriju nego o nagrađenima! Ovde smo imali žiri koji se nije povodio za trendovima već za  vrednostima! Ovo je podrška angažovanom novinarstvu! Poziv na akciju!

Obaveštavamo vas i ovim putem da je završen medijski konkurs SKGO „Drugačije od drugih“.  Stručni žiri u sastavu Veselin Simonović – glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Blic, Ivan Cvejić – glavni i odgovorni urednik agencije Beta, Zoran Panović – glavni i odgovorni dnevnog lista Danas, Zoran Sekulić – glavni i odgovorni urednik agencije Fonet, Nada Gogić – RTS, Suzana Trninić – B92 i Zoran Baranac – Prva TV, u konkurenciji 55 tekstova, radio i TV emisija izabrao je najbolje priloge.

Konkurs je trajao od 1. aprila do 15. oktobra, a pokrenut je sa namerom ukazivanja na važnost uloge koju lokalne vlasti imaju u oblastima zaštite životne sredine, rodne ravnopravnosti, unapređenja poslovnog okruženja i evroinegracija, a u cilju daljeg poboljšanja rada lokalnih administracija i unapređenja kvaliteta usluga koje pružaju građanima.

Dobitnici nagrada na medijskom konkursu su:

KATEGORIJA ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE:

  • Serijal „Zelena patrola“, autor Ruža Helać
  • Reportaža o reci Rzav, autor Nemanja Stanković, Prva TV
  • Buka usud ili ugrožavanje živote, autor Vladimir Đoković, TV Pančevo

.

Uticaj serijala u javnosti, rezultati…

Cilj serijala je da se problemi u oblasti zaštite životne sredine učine vidljivim kako bi se izvršio pritisak na donosioce odluka i stručnu javnost radi bržeg i kvalitetnijeg rešavanja.

Važno je istaći činjenicu da smo pratili šta se dešava u međuvremenu, od prvog snimanja, da smo davali podršku i kroz druge medije… Rezultati su različiti. Bilo je rešenih – zatvorena ciglana u Gornjoj Rogatici, fabrika namešaja u Surduku, Livnica 034    u Kragujevcu, napravljen put za stanovnike Palića,… ali bilo je i pogoršanja kao što je slučaj s devastacijom obale reke Nere.

Svaka vest je ekološka vest! Novinari ne bi trebalo da zaborave da iza priče, o milionima nečega/dinara/dolara/evra i o broju zaposlenih, stoji i uništavanje prirodnih resursa i ugrožavanje kvaliteta života građana. Zašto bi građani bili žrtve belosvetskih tajkuna čiji planovi o napretku podrazumevaju grubo kršenje prava na zdravu životnu sredinu!

Svako rešenje bi moralo zadovoljavati sledeće uslove da je: ekološki održivo, ekonomski opravdano i socijalno pravedno!

.

Šta nas očekuje u narednom periodu?

Serijal će se od 01. januara 2014. godine na nemačkom jeziku emitovati na austrijskoj TV OKTO iz Beča (Austrija) i TV MIS iz Sidneja (Australija).

U toku je snimanje dokumentarnog filma “Oči u oči s Greenpeace”. Snimali smo dva  dana, na jednom od tri broda, brodu Arctic Sunrise.

https://www.facebook.com/pages/Zelena-patrola-na-delu/334014656717658

http://www.youtube.com/channel/UCoPEbAoGuex0Bn2ogrgoeNQ

http://www.youtube.com/user/zelenapatrola

 

Ruža Helać