Dorćol – srce Beograda

Upoznajte Dorćol jednu od najvećih, najstarijih i najznačajnijih beogradskih opština

 

Ako bi se za neki deo grada moglo reći da predstavlja srce Beograda onda je to sigurno Dorćol. Sa ovog mesta su još od perioda Antičkog Rima, razdoblja tokom kojeg je Srbija bila pod vlašću Otomanskog carstva pa sve do važnih događaja u skorijoj istoriji naše zemlje, u nizu građene sve najvažnije kuće u Beogradu. Kako je vreme odmicalo, stare kuće i uske ulice na Dorćolu su promenjene, a izgrađene su modernije stambene zgrade, vile oficira i plemića, škole, muzeji i crkve koje čine da Beograd sa ponosom nosi zvanje metropole.  

Danas je Dorćol i dalje jedno od najatraktivnijih mesta za život u Beogradu koji svojom jedinstvenom atmosferom i arhitekturom nastavlja tradiciju prošlih generacija. Ukoliko boravite u nekom apartmanu ili stanu na Dorćolu ,uvek ćete biti u centru gradskih dešavanja. Ključne destinacije poput Terazija, Knez Mihailove i veličanstvene tvrđave Kalemegdan nalaze se na samo nekoliko minuta hoda, dok će vas uske ulice na Dorćolu, u kojima još uvek možete osetiti duh starog Beograda, odvesti do dunavske obale sa uređenim biciklističkim stazama.

Dorćol – srce Beograda i Kalemegdan


Ako je Dorćol centar Beograda, onda je Knez Mihailova svakako centar Dorćola i najprometnija ulica u glavnom gradu. Spomenik knezu Mihailu, koji se nalazi preko puta Narodnog pozorišta, predstavlja glavno mesto okupljanja, nakon kojeg ulazite u istoimenu ulicu. Blizina mnogobrojnih trgovinskih objekata koji su smešteni u ovoj pešačkoj zoni učiniće da bez problema rešite zacrtane dnevne obaveze dok će vam mnogobrojni kafići, klubovi i kafane omogućiti da se u svakom trenutku dobro zabavite. Kada je reč o kulturnim dešavanjima na Dorćolu, uvek možete računati na Narodno pozorište i Kolarčevu zadužbinu, dok veliki broj galerija, muzeja i kulturnih centara poput Doma omladine, takođe predstavljaju nepresušni izvor kulturno-umetničkih aktivnosti.

Dorćol – srce Beograda i Knez Mihajlova

Sredina Knez Mihailove ulice račva se na dve strane, sa jedne prema Parku vojvode Vuka (poznatiji kao Park Palas) a sa druge prema Studentskom parku, mestima koja su tokom letnjih dana prepuni mladih ljudi, prvenstveno studenata. Pre nego što od Delijske česme stignete do Studentskog parka, preći ćete preko poznatog Platoa, malog trga na kome su smešteni Filiozofski i Filološki fakultet a ako nastavite do kraja Knez Mihailove ulice, izlazite na prostranu tvrđavu Kalemegdan koja pruža zadivljujući pogled na mesto gde se Sava uliva u Dunav, tačku iz koje Beograd zapravo počinje. Tokom letnjih dana, prostrana terasa Tvrđave je pravo mesto za odmaranje, šetnju i uživanje i sa nje ćete uvek lako osmotriti ostale delove grada.

Osim Knez Mihailove ulice, jedna od najatraktivnijih i najposećenijih ulica u Beogradu, popularna Skadarlija, takođe se nalazi na Dorćolu. Svakodnevno kroz ovu ulicu prođe oko 20.000 ljudi i ako želite da provedete vreme onako kako su to činili veliki srpski umetnici poput Đure Jakšića i Dobrice Milutinovića, uz dobro piće i pesmu, svakako je Skadarlija ulica koju morate posetiti. 

Dorćol – srce Beograda i Skadarlija

U donjem delu Dorćola nalazi se i skoro renovirani bazen Milan Gale Muškatirović koji će vam tokom vrelih letnjih dana omogućiti da se osvežite i dodatno razonodite. Biciklistička staza koja se nalazi u blizini bazena, prvi je organizovani sistem biciklističkih staza u Beogradu i ako želite da pobegnete u prirodu, ovom rutom lako možete doći do popularnog kupališta – Ade Ciganlije.

Ako kojim slučajem studirate ili radite u drugom delu grada, neophodno je napomenuti da će vam javni prevoz koji kreće sa Studentskog ili Trga republike kao i nekoliko linija trolejbusa i autobusa (sa Donjeg Dorćola i tramvaja) omogućiti da brzo stignete do željenog mesta.

 

Vlada Ilić