Zubin Potok i Mokra Gora

Opština Zubin Potok i jedna od najlepših planina Srbije – Mokra Gora

 

Ibarski ili Stari Kolašin nalazi se na severu Kosova i Metohije. Obuhvata administrativnu teritoriju opštine Zubin Potok koja danas broji 64 sela i površinu od 335 km².

B_FILIP_PRODANOVIC_IBARSKI KOLASIN

Opština Zubin Potok osnovana je nakon završetka Drugog svetskog rata i postojala je sve do 1965. godine kada biva ukinuta a njena teritorija pripojena opštini Kosovska Mitrovica. Jula 1987.godine, Skupština pokrajine Kosova i Metohije donosi odluku o ponovnom osnivanju opštine Zubin Potok i ona zvanično počinje sa radom dva dana kasnije.

Gradić Zubin Potok predstavlja centar svih kulturnih, sportskih i drugih bitnih dešavanja i života opštine. Smešten je u Radičpoljskoj dolini, nedaleko od sela Zubodolina, koje se smatra prvobitnim centrom ili starim Zubin Potokom. Oivičen je rekom Ibar, obroncima planine Mokre Gore i jadranskom cestom.

Mokra Gora, “Lepotica Balkana”, kako ju je nazvao Jovan Cvijić, jedna je od najlepših planina u Srbiji. Nalazi se na desnoj obali Ibra i predstavlja vododelnicu izmedju crnomorskog i jadranskog sliva. Smenjuju se pejzaži dugih zelenih livada i zimzelenih šuma i onaj ko se odluči da prošeta njima doživeće iskustvo koje će zauvek pamtiti i nositi sa sobom.Ništa manji užitak nije zimi kada belina snega prekrije livade i šume, kada se jezera zalede a nebo stopi sa ovim prostranstvom. Imaćete utisak da se nalazite u bajci i nikako ne biste trebali da propustite da ovekovečite fotografijom te nestvarne predele.

planina Mokra Gora Ibarski Kolašin, Zubin Potok

Ovo nije mesto koje odlikuju krajnji superlativi, to je mesto na kojem se uživa svim čulima: osetite meku zemlju vresišta pod nogama, osetite miris divljih ruža i planinskog bilja, slušajte zov ptica i vode koja teče, i posmatrajte lepotu pejzaža i uživajte u izvanrednom pogledu sa litica Berima, vrha Mokre Gore. Mokra Gora je idealna za sve ljubitelje avanture jer poseduje staze koje su pogodne kako za pešačenje i upoznavanje prirode tako i za ekstremne sportove, planinarenje, biciklizam. Paraglajderi su redovni posetioci planine i neba iznad nje.

U okviru opštine nalazi se i Gazivodsko jezero dužine 24 km.

Ibarski Kolašin, Zubin Potok i Mokra Gora - Gazivodsko jezero

Svojom lepotom ne ostavlja nikog ravnodušnim, zato je glavno turističko mesto tokom letnjih meseci i mesto koje dolazi veliki broj ljudi i iz ostalih delova Srbije.

Brana je izradjena isključivo od prirodnih materijala (kamenje, zemlja, glima). Visoka je 107m što je čini jednom od najvećih u Evropi. Na njemu je izgradjena i manja hidrocentrala, a njegovom vodom snabdeva se i kosovska nizija. Jezero je bogato ribom, što ga čini stecištem velikog broja ribolovaca koji su tu prisutni tokom cele godine. To je navelo i na formiranje udruženja, tako da se danas ribolovci ovog jezera mogu pohvaliti i udruženjem i dobrim ulovom. Poesbno je pogodno je za razne vidove sporta i rekreacije. Zapravo, to možemo smatrati njegovim najjačim adutom. Svakog leta sve je više turista koji ga posećuju, i to ne samo iz Zubinog Potoka i okoline, već i iz ostalih delova Srbije. Jezero je ove godine dobilo i novu, uredjenu plažu, kakvu do sada nije imalo, tako da je to još jedan mamac za turiste i uživanje

Ibarski Kolašin, Zubin Potok i Mokra Gora Gazivodsko jezero restoran na obali

Kao jedna od najmladjih opština u Srbiji, Zubin Potok sa svojim znamenitostima i prelepom prirodom koju upotpunjuju jezero i planina, ima mogućnost velikog privrednog i turističkog razvoja.

 

Jovana Obradović