KUD Dukat Simićevo

KUD Dukat uspešno čuva folklornu tradiciju svoga kraja

 

Na 21 km od Svilajnca u opštini Žabari smešteno je selo Simićevo. U selu već četiri godine radi „KUD Dukat. Pod rukovodstvom predsednika Miodraga Blagojevića okupilo se sedamdeset članova, okupljenih u nekoliko grupa dečijeg, pripremnog i prvog ansambla. Kako se razlikuju po godinama a i folklornom stažu i repertoar im je drugačiji.

KUD Dukat Simićevo članovi ansambla grupna fotografija

„Dečiji ansambl KUD Dukat izvodi Vlaške igre iz Homolja i igru Savila se bela loza vinova. Pripremni izvodi igre iz Levča i Jasenice. Dok omladinski izvodi igre iz Lepepnice, Pčinje i Niša. Kuriozitet je da ovo društvo zahvaljujući svom profesionalnom koreografu Jovici Stanisavljeviću iz Trnovca kod Petrovca na Mlavi poseduje sertifikate za izvodjenje igara iz Crnorečija čuvene Desanke Djordjević iza igre iz Mačve Dragomira Vukovića Kljace“, kaže igrač, asistent i član upravnog odbora Dobrivoje Miljković.

KUD Dukat Simićevo podmladak mladji igrači

Naporan rad i znoj koji kaplje po sceni prostranog doma i uredjenog doma kulture članovi ne žale, oni su za kratak period svog postojanja zabeležili velike uspehe.

„Dečiji ansambl KUD Dukat je 2011. i 2012. osvojio prvo mesto na takmičenju dečijeg stvaralaštva „Kreni kolo“ u Boževcu sa Vlaškim izvornim igrama i igrama iz Jasenice. Kao i nagradu Bronzani opanak na takmičenju u Valjevu. Prvi ansambl beleži dva velika uspeha na takmičenju folklornih ansambala sela Srbije za braničevski i podunavski okrug igrama iz Pčinje i Niša. Najznačajnija je i nagrada na republičkom takmičenju SFAS u Kličevcu 2012. gde smo osvojili drugo mesto igrama iz Pčinje“, priča Dobrivoje.

Društvo je učestvovalo na mnogim festivalima izvan naše zemlje. U lepom sećanju su im ostala putovanja u Beč, Prnjavor, Rumuniju i Bugarsku.

„Prijateljstvo sa ansamblom „Izvoraš“ iz Rumunskog grada Buzjaša traje dve godine a i dalje se nastavlja“ sa ponosom ističe Dobrivoje.

KUD Dukat Simićevo nastup

Pored nove uprave i koreografa članovi ovog društva nisu zaboravili imena Novice Milojevića i Ivana Tasića koji su dali veliki doprinos razvoju ovog društva.

Želje za nastupima i novim saznanjima tradicije nikada dovoljno. Tako da članovi društva KUD Dukat planiraju nove koreografije, nova putovanja i osvajanja nagrada.

Možda uspeh ovog mladog društva treba tražiti u njihovom sloganu: „Kolo se vilo kraj Morave, u kolu cure garave, od pesme, igre Morava ječaše dukati zlatni sve jače zvečaše. Kolo se širi , vitla ko čigra i priča kruži da „Dukat“ igra“.

Piše: Marko Mirković

Fotografije sa fejsbuk stranice KUD Dukat