Najbolji blogovi u Srbiji

Koji su to najbolji blogovi u Srbiji i blogeri koji zavredjuju pažnju

Najbolji blogovi u Srbiji - blogovanje i blogeri

Prvo smo hteli da napravimo svoju listi Koji su to najbolji blogovi u Srbiji ali smo brzo odustali od te ideje zbog političke korektnosti prema kolegama blogerima. Naime, van te naše liste najboljih blogova našlo bi se nekoliko popularnih blogova koje jednostavno ne stižemo da čitamo, zbog toga što nas malo interesuje tema i sadržaj tog bloga, ili nam ne odgovara senzibilnost autora i kako piše.

To je specifičnost blogova i blogera, mogu biti široko popularni i uticajni ali ih ipak neko ne prati i ne čita. To je stoga što su blogovi dosta lične vizije sveta od strane blogera sa kojima se neko od čitalaca ne mora i neće složiti. Zato je svaka lista Najbolji blogovi u Srbiji osudjena na lični ukus žirija, onoga koji ocenjuje.

Zato smo rešili da ne odlučujemo mi sami koji su to Najbolji blogovi u Srbiji već da ponudimo publici liste blogova, pa neka svako bira onaj blog i onog blogera koji mu se dopada. Kroz istraživanje raznih blogera i blogova doći će do svojih favorita. Napominjemo da u ove liste nisu ušli Blog B92 i blog Blica, a posebno su blogeri sa B92 živahni. Ili na primer Peščanik.net, koji bi se mogao smatrati političkim blogom druge Srbije, baš kao i NSPM.rs prve Srbije.

Takodje, blogovi su spontano počeli da se grupišu u neke kategorije kao što su poslovni blogovi, gastronomski, life style, zdravstveni, modni, književni, foto blogovi, i tako redom, zavisno od prevashodnog izbora tema. Čak i u tim opštim segmentima ima podgrupa blogova. Time bi kvalitetna lista najboljih blogova i blogera morala da ima nekoliko tabela.

Odustali smo od te ideje pravljenje liste blogova. Blogovi su na razvijenijim tržištima posao sam za sebe. Dobri i uspešni blogeri žive od blogovanja. Na prostorima ex Jugoslavije je to retkost. I dugo se neće na tom planu ništa suštinski promeniti. Tako da je dovoljno da samo skrenemo pažnju na blogove i blogere kao važan deo medijske scene.

.

Top liste najboljih srpskih blogova

Najbolji blogovi u Srbiji po posećenosti se mogu videti na listi sajta Snajper. Taj sajt tačno po Google Analytics-u meri broj posetilaca na sajtovima i blogovima i tu imate meru koliko je neki blog posećen ili ne.

www.snajper.rs

http://www.snajper.rs/index.php?r=blog

Najbolji blogovi u Srbiji po uticaju na publiku koji se računa brojem lajkova i retwitova na neki tekst se može videti na sajtu Peekmedio. Sad, to je nerazjašnjeno pitanje koliko je neki sajt ili blog uticajan time što ima lajkove i retvitove, ali ipak je neki pokazatelj interesovanja i reakcije publike.

www.peekmedio.com

http://www.peekmedio.com/prikazblogova/

Najbolji blogovi u Srbiji se nalaze i na raznim blog agregatima kao što su:

http://www.blogoslavija.com/

http://planetoid.srpski.org/

Nekada je na ovoj listi blog agregata bio i Blogodak kao i regionalni Blogostaj, zatim Buzilla, ali su se u medjuvremenu ti blog agregati nakon nekoliko godina rada ugasili. I to govori kako je posao sa blogovima težak.

.

Odlični blogovi koji nisu na listama blog agregata

Na kraju vam moramo iskreno reći da se možda za vas najbolji srpski blogovi ili blog ne nalazi na ovim listama, jer nije tamo prijavljen. I to se desi, jer bloger ne zna za te liste ili neće da se prijavi.

Na primer, mi vam skrećemo pažnju na nekoliko blogova koji su nama dragi a nećete ih naći na listi Najbolji blogovi u Srbiji:

Blog koji razbija mitove i zablude o čudesnim dijatama i magičnim lekovima koji navodno leče teške bolesti:  http://zoran-vujcic.blogspot.com/

Možda i najbolji poslovni blog u Srbiji: http://www.mcb.rs/blog/

Svakako najbolji politički blog u Srbiji – to jest web magazin:  http://www.nspm.rs/

Dragocen blog o kineskoj filosofiji:   http://biserdobisera.net/

Možda ne najbolji književni blog u Srbiji ali svakako vredan čitanja: http://www.blogograd.org

Živ, atraktivan, poučan i možda najbolji pravoslavni blog i sajt koji interaktivno vodi otac Gavrilo iz manastira Lepavina godinama unazad:  http://www.manastir-lepavina.org/

Veoma zanimljiv i sadržajan blog o klasičnoj muzici: http://www.zanimljivamuzika.com/

Nov i zanimljiv gastro blog, na kome možete saznati nešto više o hrani, poznatim i onim malo manje poznatim receptima: http://zakuvavanje.rs/

U svakom slučaju ima sjajnih blogova i blogera, mnogima od njih se čovek treba diviti zbog istrajnosti i upornosti da opstanu, jer na žalost naše digitalno tržište slabo finansijski podržava rad i razvoj blog scene. I onda se sve svodi „koliko para toliko i blogovanja“, mada mislimo da u ovom slučaju blogeri pružaju daleko više nego što dobijaju novca.

Zapravo, danas u Srbiji, blogovi su jedini svetionici korisnih i vrednih informacija, s obzirom da su svi mainstream mediji postali uniformni i prepoznatljivi po istim informacijama i istom stilu tabloidizacije života.