NAJBOLJI RECEPT ZA DOMAĆI EUROKREM

Postoje mnogi recepti za Eurocream i pokušaji da se napravi dobar krem ali je samo jedan najbolji recept za eurokrem

 

Eurocream ili Eurokrem je mlečno čokoladni krem u duetu upakovan, koji je postao poznat kod nas pre nekoliko decenija kada ga je počela proizvoditi fabrika Takovo po italijanskoj licenci. Eurokrem je jedna od kopija mnogo poznatije i ukusnije Nutele ali su ga deca zavolela takvog kakav jeste širom sveta. I nije im zameriti. Danas postoji mnogo verzija Nutele koje se zvou i Kinderlada u Nemačkoj, i ko zna kako još.

Na internetu postoji na mnogo sajtova ispisan recept za eurokrem. Istina. Postoje razne verzije jeftinih varijanti kako se pravi eurokrem i sve su one bazirane na jednostavnom principu – smešaj par glavnih namirnica i sastojaka i dobio si domaći eurokrem. Ali nije u tome poenta, ako želiš da kod kuća napraviš domaći eurokrem za svoju decu, onda ga napravi kako treba – neka to bude ukusan i kvalitetan eurokrem.

Recept za eurokrem zahteva izdašnost, ne štedi se. Industrijski eurokrem se može kupiti na svakom koraku. U receptu za eurokrem mora da dodje do izražaja kvalitet i ukus. Onaj božanstveni ukus mleka i dobre čokolade. Pa hajde da vidimo kako se pravi eurokrem, onaj najbolji.

.

Recept za eurokrem – sastojci za smesu:

1. 200 grama maslaca (jeftinija varijanta je margarin)

2. 1-2 dcl mleka, što masnije 3,2% mm pa i više

3. 500 grama mleka u prahu (ili konedozovano mleko)

4. 300-500 grama šećera u prahu (ili običan šećer)

5. 100 grama tamne čokolade (ili kakao praha)

5. 100 grama pečenih lešnika (može i bez lešnika)

6. prirodni ekstrakt vanile (bočica ili 2 kesice vanilin šećera) i malo rogača

7. 3 jaja – žumance (nije obavezno ako se plašite živih jaja)

Ako ste u prilici kupite neslani maslac. Industrijski i jeftini domaći eurokrem ima u sebi margarin ili biljnu mast, palminu mast i slično. Ako možete da nadjete domaće mleko , bilo bi idealno. Zbog intezivnijeg ukusa mleka i prisustva mlečnih proteina koristi se mleko u prahu. Šećer možete koristiti koji hoćete, ako želite malo zdraviji recept za eurokrem uzmite 500 grama tamnog šećera ali budite svesni da će ukus dobiti aromu karamele. Uzmite jednu tablu što kvalitetnije tamne čokolade. Domaćice obično koriste čokoladu za kuvanje ali će recept za eurokrem biti bolji ako se koristi neka jaka crna čokolada. Pečeni lešnici trebaju da budu fino samleveni. Prirodni ekstrakt vanile se dobija od štapića vanile koji se fino izrendaju da dobijete prefinjenu aromu vanile. Ekstrakti vanile deluju suviše veštački. Jaja nisu obavezna, ali ako želite da vaš recept za eurokrem bude vrhunski onda ih upotrebite.

.

Kako se sprema domaći eurokrem – način pripreme eurokrema

Kod recepta za eurokrem su bitne prave masnoće i kvalitet nosioca ukusa, mleka i čokolade. Maslac je prava masnoća a dobro mleko i čokolada nose ukus i doživljaj eurokrema.

U malo mleka se blago rastopi na tihoj vatri maslac i uz lagano mešanje se dodaje šećer i mleko u prahu. Koristiti mikser da se dobije ravnomerna i glatka masa. Ako vam je masa gusta dodajte još malo mleka po potrebi. Kuvajte desetak minuta dok se masa ne ujednači i sav šećer ne istopi. Sklonite sa vatre i dodajte ekstrakt vanile u masu.

Masu za eurokrem podelite na dva dela. U jednoj šerpi gde je beli eurokrem dodajte lešnik ako želite da dobijete aromu lešnika ali nije potrebno, možete ostaviti kao mlečnio krem.

Drugu količinu eurokrema vratite na tihu vatru i dodajte izlomljenu crnu čokoladu i mešajte par minuta dok se čokolada ne istopi i ne sjedini do kraja. Dodajte malo rogača po ukusu. Sklonite sa vatre, ostavite par minuta da se ohladi i onda dodati umućeno žumance i dobro umešati.

Dok je još topao eurokrem sipati ga posudu ili u tegle. Domaćice obično vole da ga sipaju u duetu, istovremeno sipajući i beli i tamni krem, pa uradite i vi tako. Možete se igrati pa okretati posude i uvrtati mlaz masa i stvarati zanimljive oblike u tegli.

Reept za eurokrem je jednostavan i lak i ne zahteva mnogo vremena, samo malo veštine da se postigne prava konzistencija i da se vodi računa o sastojcima i o par detalja.

Domaćice u recept za eurokrem dodaju brašno, da bi dobile veći volumen i više eurokrema, što smatramo da je nekuvarski. Eurokrem je poslastica a ne masovni krem za nabacivanje. Takodje, često se domaćice i kuvari posluže sa sredstvima za zgrušnjavanje i emulgatorima da bi dobili bolju fluidnost i konzistenciju krema, ali mi ne opravdavamo takve pokušaje. Neka industrija pravi svoj eurocream a mi ćemo praviti domaći eurokrem od čokolade i mleka.

.

Posni eurokrem

Da, postoji i posni eurokrem za vegane i one koji poste i recept je jednostavan.

Umesto maslaca koristite margarin. Umesto mleka koristite sojino mleko, umesto mleka u prahu koristite biljno mleko u prahu od soje, pirinča, ovsa ili prosa.

Koristite posnu čokoladu za kuvanje za posni eurokrem. Jaja ne koristite ali ih možete zameniti sa kašikom soja lecitina.

Ukus posnog eurokrema? Hm, pa, nije loše, ako baš mora.

Uživajte.