.

Znate li koje je najstarije drvo na svijetu?

Najstarije drvo na svijetu je staro preko 5000 godina

.

Najstarije drvo na svijetu

Drveće se smatra jednom od najdugovječnijih organizama na svijetu, te nije iznenađujuće kada čujemo da neka šuma ima par stotina godina. No, znate li koliko su stari rekorderi u ovoj kategoriji, koliko je staro najstarije drvo na svijetu? Koje drvo se smatra najstarijem, gdje se nalazi i koliko mu je godina? Mi vam ovdje donosimo ne jednog rekordera, nego 3 najstarija drveta na zemlji, koja su ili još živuća, ili posječena, što znači da su možda mogli proživjeti i više godina, no, ljudska ruka je to okončala prijevremeno.

Prvo mjesto i najstarije drvo na svijetu zauzima apsolutni rekorder koji je tek nedavno otkriven, tokom ove 2013. godine i za razliku od njegova 2 suputnika na listi top 3 najstarijih drveće, ovo drvo još nema ime. Naime ovo drvo je iz porodice bora, stručnog naziva Pinus longaeva i određeno je da je njegova starost oko 5, 062 godine. Ovo najdugovječnije drvo nalazi se u šumi na Bijelim planinama (White Mountains) u Kaliforniji zajedno sa drugim kandidatom na ovoj listi.

Naime, drugo najstarije drvo na svijetu je bilo rekorder do ove godine i njegove godine su gotovo jednako impresivne kao i najstarijem drvetu na svijetu. Metuzalem, kako su ga nazvali znanstvenici ima 4,845 godina i spada u istu porodicu borova kao i trenutno najstarije drvo na svijetu, Pinus longaeva. Moglo bi se reći da su susjedi i po mjestu i po porodici s obzirom da su nađeni na istoj planini. Njihova lokacija se ne zna, zna se samo šuma i teško ih je prepoznati među ostalim stablima.  Lokacija je tajna zato jer je drvo koje je bilo proglašeno najstarijim prije njih posječeno 1964. godine  od strane jednog znanstvenika. Da se to više ne dogodi, odlučili su zaštititi njihovu točnu lokaciju.

Treće aktualno najstarije drvo na svijetu se smatra najstarijim drvetom u Aziji. Nalazi se u Iranu, to je čempres od oko 4,000 godina starosti. No, za razliku od tajne lokacija prva dva drveta, ovo drvo se smatra nacionalnim spomenikom Irana, te su ga nazvali Z Zoroastrian Sarv (Savr-e-Abarkooh)

Izvor: Tip drveća