Beograd – Vinča je najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi

Da li su Balkanske zemlje predodredjene da budu deponija za radioaktivni materijal? Da je li je Vinča najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi? Da li je to normalno?

 

Najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi je u Vinči i Beogradu radioaktivni otpad

Dobili smo jedno cirkularno pismo o tome da je zamisao da naša i neke druge balkanske zemlje postanu deponije za nuklearni otpad i radioaktivni materijal. Ovakvi mailovi mogu biti neslana šala ali mogu biti i istiniti. Radioaktivni otpad je specifična materija koja ima poseban tretman u svim aspektima svog postojanja, od prometa, proizvodnje, pakovanja, prenosa, do na kraju skladištenja. I sve se odigrava pod nadzorom države. Svaki nuklearni otpad se beleži, kad je stvoren i gde, koje količine su i gde deponovane, preko koga, kad i kako. Radioaktivni otpad nije bilo kakvo djubre koje se prenosi automobilom i ostavlja bilo gde. S te strane sve što se sa tim dešava se prati. Samim tim i skladište nuklearnog otpada ne nastaje slučajno. Ono se mahom gradi u planinama, u nenaseljenim predelima, gde ne postoji opasnost da radijacija ugrozi život stanovništva. 

Postoji pitanje na koje nikada niko nije suvislo odgovorio: Ko je „pametan“ inicirao i dozvolio da se izgradi u predgradju Beograda i to na Dunavu, jedan Institut Vinča, koji se bavio nuklearnom fizikom i eksperimentima sa radioaktivnim materijama, koji i jeste decenijama unazad skladište nuklearnog otpada. Bez obzira na sve mere opreza, nije logično da izvor nuklearnog otpada i radioaktivnog zračenja bude u predgradju dvomilionskog grada i to još na reci. 

Šta kaže pismo i prateći članak, gde je najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi i šta se još planira sa nama nakon Milosrdnog Andjela. Zamislite sada da u nekom narednom bombardovanju neko slučajno pogodi skladište u Vinči. Beograd i podunavlje bi svetleli od radijacije u vazduhu a voda bi bila zatrovana vekovima!

 

 

Venecuela ne laže da je Balkan skladište nuklearnog otpada

U Venecueli 1974.godine pisano je u vrlo ozbiljnom listu, da su Albanija, Bugarska, Rumunija i Srbija određene za svetsko smetlište, u Evropi je, a nije Evropa, a i narod je inteligentan i veoma brzo prihvata nove tehnologije (odlaganja otpada). Takođe, standard će (navodno) mnogo da skoči, ali će cena biti velika: smanjuje se životni vek na 30 godina. Kao što vidite, sve se planira mnogo unapred. I ništa oni ne kriju, samo ako ima ko da pročita. „Teorija zavera“ zaista ne postoji, jer za njom nema potrebe. Mogu sitni i beznačajni da se zavere protiv viših od sebe, a da se oni koji vode sve zaveravaju protiv sitne boranije – to je nonsens. Oni samo imaju svoj plan (AGENDA – kako ga oni zovu) i vrlo prilježno rade na njegovom provođenju. I, za razliku od nas, gde sve mora da bude gotovo sutra, da ja maznem lovu i turim u šlajpik, njihovi planovi se prostiru na stotine godina, i nije važno da ga trenutno živi ostvare, već svi rade na tome, a neki njihovi će ga i doživeti.

 Vinča najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi

Beograd — Najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi, građeno po standardima EU, za nekoliko nedelja će biti otvoreno u Vinči. Čeka se trajna upotrebna dozvola.

Prema rečima Radojice Pešića, direktor Javnog preduzeća Nuklearni objekti Srbije, skladište će zadovoljiti potrebe skladištenja radioaktivnog otpada sa teritorije Srbije u narednih nekoliko decenija. On je za B92 objasnio da će se tu skladištiti otpad koji je i do sada u Srbiji nastajao kao medicinski otpad, u industrijskoj proizvodnji i naučnim istraživanjima.

Nukelarni objekti Srbije navode da se u postojećim skladištima nalazi oko 3000 kubnih metara radioaktivnog otpada, te da je zbog te i količine otpada koji nastaje svakodnevno završena izgradnja modernog i bezbednog skladišta, dovoljno velikog kapaciteta.

„Planirano je da u to skladište bude premešten kompletan otpad iz postojećih skladišta, koja će potom biti demontirana. Na taj način će se sav radioaktivni otpad iz naše zemlje biti uskladišten bezbedno i sigurno na jednom mestu“, saopštava to Javno preduzeće.

„Kapacitet objekta je 8.500 buradi od 200 litara i 100 transportnih kontejnera u okviru bezbednog skladištenja radioaktivnog izvora“, kaže direktor Radojica Pešić.

Novo skladište neće služiti za odlaganje nuklearnog goriva jer je Srbija već otpremila nuklearno gorivo u Rusiju. Nadležni kažu i da novo skladište neće služiti za eventualno odlaganje radioaktivnog otpada koji nastaje u drugim državama, već isključivo za skladištenje radioaktivnog otpada, koji nastaje u našoj zemlji.

Kako kažu u Nuklearnim objekitma Srbije, novo skladište će doprineti uspostavljanju međunarodnih standarda koje je propisala Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Pešić je za 2012. godinu najavio početak demontiranja dotrajalog skladišta otpada i njegovo prebacivanje u novo skladište inače kako navode prvi objekat u Vinči koji je završen „striktno po zakonskoj proceduri, od građevinske dozvole, zaključno sa upotrebnom, koja je dobijena pre mesec dana“.

Izgradnju ovog skladišta je počeo Institut u Vinči 2007, a od osnivanja NOS pre dve godine, to preduzeće je u potpunosti preuzelo taj posao.

Na udaljenosti od samo 13km izgrađeno je najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi. Pitanje je, koliko Srbija proizvodi nuklearnog otpada kada joj je potrebno najveće skladište u Evropi? Da li skladište napravljeno zbog otpada Srbije ili Evrope? Zbog čega smo dozvolili da postanemo najveće kanta nuklearnog otpada u Evropi, zbog čega „moramo“ da čuvamo nuklearno đubre cele Evrope?

Šta možemo očekivati u budućnosti za nas i našu decu? Podignimo svest i učinimo nešto! Pobunimo se i sprečimo da naša budućnost i budućnost naše dece budu ugrožene!

Učinite nešto, za početak pošaljite ovaj mail na što više adresa! Nemojte ćutati pričajte, uputite neupućene, učinite nešto!