.

Znate li što je reproduktivno zdravlje?

Intimno zdravlje svake žene je bitna stavka njenog zdravlja

 

reproduktivno zdravlje

Sve je više i više ljudi koji imaju problema s produktivnošću, tj. začećem. Kod žena je povećan broj pacijentica oboljelih od policističnih jajnika a kao čest uzrok se spominje sam stresan način života. No, znamo li koji su se doktori specijalizirali upravo za ovu granu medicne, vezanu uz reproduktivne organe.

Naime, intimno zdravlje svake žene je bitna stavka njenog zdravlja, te su redoviti posjeti specijalistu, ginekologu sasvim regularna stvar. Svaka žena redovitim posjetima i tretmanima smanjuje mogućnost pojave nepravilnosti i kasnije neplodnosti uzrokovane upravo tim nepravilnostima koje nisu otkrivene i tretiranje na vrijeme. Iako je stres danas jedan od najčešćih uzroka takvih nepravilnosti, najbolji način da spriječite takve situacije jest da ste redoviti na pregledima.

Muškarci nisu zakinuti za brigu o reproduktivnom zdravlju te i oni imaju specijalista, urologa ili androloga. Jednaka je situacija kao i sa ženama, tj kao i sa zdravljem općenito. Redoviti pregledi mogu donijeti samo dobro, no pitanje je koliko dobro. Najbolji rezultat nakon pregleda jest čuti kako ste zdravi kao dren i da nema nikakvih problema, no ako se i pojavi neka nepravilnost, dobro je što je redovitim pregledom ona primjećena na vrijeme te će rezultati lječenja biti bolji. Ne kaže se bezveze: Bolje spriječiti nego liječiti!

No, ako i uz redovite preglede, zbog genetike ili nekog  drugog razloga postoji određena poteškoća oko začeća, postoje stručnjaci kojima se možete obratiti. Ti stručnjaci su se specijalizirali za plodnost, tj povećanje plodnosti gdje je smanjena. Raznim pretragama može se otkriti uzrok i na temelju tih pretraga i uzroka, daje se terapija, najčešće hormonska kojom se pokušavam uravnotežiti vaše tijelo i dovesti ga u najbolju formu za začeće djeteta. Za takve tretmane potrebno je strpljenje jer se takve stvari ne događaju preko noći.

Stoga, ako se ikada nađete u takvoj situaciji, oboružajte se strpljenjem i ne gubite nadu.

 

Izvor: Tip doktora