Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Život

Pismo pravom Deda Mrazu

.

Pismo pravom Deda Mrazu

Ako još uvek imate snove napišite pismo pravom Deda Mrazu za Novu Godinu

.

Dragi Deda Mraze,

Pismo pravom Deda Mrazu - Deda Mraz i pisma koje prima od dece čestitkaDugo sam verovala da postoji pošta snova. Danas mislim da pošta snova štrajkuje, ili da snovi više ne šalju pisma. Snovi ne pišu, ali oni žele da budu zapisani.

Odozgo, sa visine, iz svojih oblaka, čitaćete ove stranice. Obećavam Vam da ću biti pametna. Nije važno da l’ ste pravi ili lažni. Ja verujem u ono što imam – a imam jedan mali san. San, koji je moja stvarnost. Ovlašćujem samu sebe da vam govorim „Ti“. Znam da Vi razumete sve, ali da Ti možeš da oprostiš vise.

Moj vragolasti mali prst, šaputao je mom uhu da bismo mogli da dobijemo Tvoje novosti povodom praznika. Moj mali prst se nikad ne vara. U koje drugo vreme bi mogao da se pojaviš? Ti tradicionalno prolaziš kroz dimnjake 24. decembra noću. Svi putevi su već osvetljeni, pa i ovi. Zima je uzela maha.

Znam da si darežljiv i da nosiš crveno odelo, da se ne urekne posao. E, pa, slušaj me dobro!… Ili, bolje rečeno, čitaj pažljivo!

Jednom detetu koje mi je reklo da je Deda Mraz vrlo ljubazan, i da ono veruje u njega odgovorila sam: „Da, on je vrlo ljubazan, i ja takođe u njega verujem“. Dugo sam verovala da je stvarno zaista stvarno, zatim da je stvarno zapravo lažno, a zatim da je lažno – lažno. Šta mari ova neizvesnost u kojoj se niko ne pronalazi?

Bez obzira da l’ si pravi ili lažan, Ti ćeš napraviti dobar posao. Svako treba da ima svog Deda Mraza. Dakle, ja ne popuštam.

Tog posebnog dana, želela bih jednostavno da čuješ sve molitve našeg sveta i da preneseš poruke svim dobrim bogovima neba i zemlje – da nam svi ujedinjeni, i barem jednom složni, prirede najveća čuda. Da se sva deca na svetu smeju bar jedan dan u godini, samo jedan dan… Čak ne ni dva, ni tri… Bilo bi previše zahtevati tako nešto. Ne, samo jedan dan! Ali neka bude isti dan za sve! Možda bi, posle toga, sama nestala iz rečnika ona strana koja sadrži reč „neprijatelj“, a ona strana koja sadrži reč „mir“, pretvorila bi se u anđeoska krila koja bi posetila svu decu sveta…

Znam, znam da bi ti to otežalo situaciju, zato što baš iznad reči „neprijatelj“, u rečniku nalazimo… „pokriti snegom“. Ali ja sanjarim, to je istina. Dobri bogovi zemlje nisu još istrgli tu ružnu stranu, verovatno da tebe ne bi naljutili. Hajde da se malo potrudimo! Možeš li da se odrekneš snega? Možeš li da dođeš bez njega? Deca bi te zbog toga zauvek volela!

Eto! Zapisala sam ovaj san koji ti šaljem preko novina, jer nemam Tvoju adresu.

 

Mali Deda Mraze

Kada budeš silazio sa neba

Zaboravi moju čizmicu,*)

Ali ne zaboravi moju želju:

Prenesi ovu poruku dobrim bogovima.

 

 

Zorica Sentić

*) hvala gospodine Tino Rossi …

 

2 komentara

 • Najradije bih napisala bez komentara.

  Prva asocijacija na Deda Mraza je Jugoslavija, pioniri i tako to.Meni tako. Deda Mraz je poslan od crvenih da ubije Boga, eto to mi je prva asocijacija,meni je Božić za par dana, pa mi nikako taj Deda ne ulazi u glavu. Ja ne znam,zašto meni taj Deda Mraz nikada nije nešto donio? Ni kada sam bila mala. Kada sam bila mala curica nisam smjela reći da vjerujem u Boga i da slavim Božič i da idem u crkvu. Tjerali su me da vjerujem u Deda Mraza i u Štafetu mladosti. Škola,učiteljice.A kod kuće su me učili da ne govorim o Bogu i Božiću u to vrijeme, roditelji su se bojali za mene i za svoje radno mjesto, nisu bili u Partiji pa je to već bio veliki minus. Zbog toga što sam išla u crkvu i što nisam vjerovala u Deda Mraza u školi sam dobivala packe sa debelom šibom, drugarica nije mogla da vidi moj Križ na lančiću.A ona je vjerovala u Deda Mraza.Deda Mraz koji je donio poklon u štapu za packe.Krasan Deda Mraz. Eto. Nemojte se ljutiti, vjerujte u što hoćete, ali u velikoj ste zabludi.

  Oprostite na iskrenosti, Deda Mraz je meni posve isto kao i alkoholičaru alkohol. U njemu je sve lelujavo. Bogovi neba i zemlje? Molitva Dedi Mrazu? Zar nije jednostavnije htjeti vjerovati u Krista čija Krv je crvenija i jača od bilo kojeg odijela protiv uroka Deda Mraza.

  Vjerujte kako želite ja znam da je meni Deda Mraz neprijatelj koji je htio ubiti Božić i Boga u meni.

 • ПОМАЖЕ БОГ,ДОБРИ ЉУДИ !
  Још једно велико браво за сетрицу Мартину.Ти комунисти су учинили све да убију Христа у нама али то,Богу хвала, на поједине није деловало.Црвени су свесно истерали нашег Св.Николу и ставили се на страну антихриста. Код нас Срба тај дародавац поклона деци се зове Божић-Бата, а у ствари је то Свети Николај. У последња времена су безбожници, антихришћани тај обичај почели да везују за неког измишљеног „Деда-Мраза“ и са празника Светог Николе и Божића пренели то на Нову Годину. Тако се изразито хришћански и јеванђелски обичај, који потиче од конкретне Свете Личности – Светог Оца Николаја, изокренуо и претворио у безоблични, обезбожени за децу „имиџ“ „Деда-Мраза“.Слично су тако урадили и са бројањем година пре и после Христа, преокренуто у бројање пре и после „Нове ере“.
  ОД БОГА ВАМ СВИМА ЛЕПО И ДОБРО ЗДРАВЉЕ ЖЕЛИМ.

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280