Recept za mafin bez ulja ili posni mafini na vodi

Sastojci i recept kako da se naprave ukusni i zdravi posni mafini na vodi

 

Posni mafini na vodi - Recept za posni mafin bez ulja

Posni mafin na vodi – da li to postoji? Da, postoji. Potreba me je naterala da napravim posni mafin na vodi. Zapravo, potreba da jedem nešto kvalitetno dok postim na vodi nateralo me je da se udubim u neke recepte i da napravim sebi zdrav i kaloričan kolač, koji je uz to i ukusan.A posni mafini su obećavali da mogu da ispadnu dobra poslastica, mnogo bolja od suvih keksova iz dućana.

Recept za posni mafini na vodi se ne bazira na klasičnom receptu za mafin. Ne, pre bi se reklo da je podloga receptu Bonžita kolač. Medjutim ono što je suštinsko za ovaj recept, lako se sprema, nema u sebi ni jaja, ni mleka ali ni brašna. Da, posni mafini na vodi nemaju u sebi brašno. A ipak je kolač, i to ukusan. Posni mafini na vodi imaju blag i dopadljiv ukus koji u prvi mah ne ostavi jak utisak, ali se posle naviknete i ne možete da stanete.

Hajde da vidimo kako da napravimo posne mafine na vodi i da postimo zdravo i bez napora. Napominjem, u mafine se ne stavlja ni brašno, ni kvasac, ni prašak za pecivo, ni vanilin šećer, ni ulje, ni jaja. Ništa od toga. Ovo je pečeni musli kolač u obliku mafina.

 

Sastojci za posni mafini na vodi – osnovni recept:

300 grama ovsenih pahuljica

2 velike jabuke rendane

2 pomorandže iseckane na komadiće

2 banane izgnječene

8 suvih šljiva bez koštica iseckanih

1 velika ili 2 male šargarepe rendane

3-4 kašike belog ili smedjeg šećera (ili 5 kašika meda)

 

Ovsene pahuljice, imate u Maxi supermarketu da kupite Bio (organske) pahulje, staviti u veći sud, pa zatim rendane jabuke, iseckanu pomorandžu i izgnječene banane. Dobro izmešati. Po želji možete dodavati po jednu voćku više, zavisi šta volite. Obično stavim jednu jabuku više.

Zatim dodati seckane suve šljive, rendanu šargarepu i  3-4 kašike smedjeg (tamno braon) šećer. Opet dobro promešati. I smesa za posni mafin na vodi je gotova. Ako vam je smesa suva, dodajte malo vode ili soka od jabuke, pomorandže.  

 

Opcija – možete dodati u recept za mafin ali i ne morate i sledeće dodatke:

1 kašika oljuštenog suncokreta

1 kašika susama

1 kašika lanenog semena

1 kesica cimeta

2 kašike lomljenog oraha

Zbog zdravlja i kvaliteta namirnice volim da u posne mafine dodam semenke suncokreta, susama i lana a zbog ukusa orahe i susam. Naravno, možete dodati šta god poželite u posne mafine, na primer kriške ananasa, kokosovo brašno, višnje, lešnike, marmeladu, med, i tako redom

 

Tako gotovu smesu za mafine kašikom ubacite u kalup za mafin, stavite u rernu na 200 C, na donji nivo, uključite oba grejača i gore i dole, i pecite oko 30-45 minuta, zavisno da li volite sočniji ili suvlji mafin, sa jačom ili slabijom koricom.

I posni mafin na vodi je gotov. U zdravlje.