.

Odlazak glumačke legende… Ružica Sokić

PREMINULA RUŽICA SOKIĆ – KOLEGE O RUŽICI

.

Preminula je glumica Ružica Sokić

Čuvena glumica Ružica Sokić, umrla je, juče, u 79. godini života posle duge i teške bolesti (Alchajmerova bolest). Ona je oko 10.30 preminula na Odeljenju neurohirurgije Kliničkog centra Srbije.

Ružica Sokić, rođena je 1934. u Beogradu kao kćer trgovca i suvlasnika lista „Pravda“ Petra Sokića (1893 — 1964). Još kao devojčica učestvuje u Dečjoj radio-dramskoj grupi Radio-Beograda, a godine 1958. je diplomirala iz glume na Akademiji za pozorišnu umetnost, u Beogradu. Kratko je bila članica Savremenog pozorišta, ubrzo prelazi u Atelje 212.

Glumila je u oko 40 filmova; već za prvu ulogu („Gorki deo reke“, 1965, J. Živanovića) je nagrađena Srebrnom arenom na Festivalu u Puli. Najveće uspehe, ostvarila je glavnim ulogama pevačice u filmu „Kad budem mrtav i beo“ (Ž. Pavlovića, 1967) i prostodušne uličarke u filmu „Žuta“ (V. Tadej, 1973), za koju je u Puli nagrađena Zlatnom arenom.

Za svoj filmski i pozorišni rad, Ružicas Sokić je dobila brojne nagrade i priznanja među kojima je i „Dobričin prsten“, a tokom 2010. je objavila knjigu sećanja „Strast za letenjem“.

.

KOLEGE O RUŽICI

Gorica Popović: Uvek je želela više

Veoma me pogodila vest o smrti izvrsne glumice kao što je Ružica Sokić. Briljirala je na filmu i pozorištu i uvek želela da igra više. Drago mi je što je dobila „Dobričin prsten“ jer ga je umetničkim stvaralaštvom i zaslužila.

Dara Džokić: Bila je posvećena

Ružica Sokić je bila posvećena glumica i njen odlazak me je veoma potresao. Znala sam da je bolesna ali sam verovala da će još biti s nama. Poslednjih meseci je bila vrlo sama u bolesti i žao mi je što se sve tako brzo završilo.

Jovan Ćirilov: Bila je izrazita glumica

Umrla je izrazita glumica s naših prostora. Ružica je od samog početka unela u farse Ace Popovića onu složenu i protivurečnu meru gradskog i periferijskog. Vrlo dobro se snalazila ne samo u komičnim ulogama nego i u dramskim – ističe Jovan Ćirilov.

Zauvek Nušićeva Živka ministaraka

Ružica Sokić će ostati kao jedna od najupečatljivijih glumica u ulozi Živke ministarke. U jednom od razgovora za „Blic“ o liku koji ju je pratio celog života rekla je:

– Mnogi ne mogu ni da naslute koliko je mene još od tinejdžerskih dana frustrirala glavna uloga u Nušićevom komadu „Gospođa ministarka“. Bila sam opsednuta glumom i scenom od detinjstva i videla sam sebe kao prvakinju drame, ozbiljnu glumicu koja oduzima dah pozorišnoj publici ulogama u antičkim tragedijama…

Link s Ružicom Sokić:

http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/428605/Preminula-Ruzica-Sokic

IZVOR:

http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/428605/Preminula-Ruzica-Sokic

Priredio: V. V. M.

 

oOo