Rak dojke kod žena

Presudna je preventiva i rana dijagnostika jer rak dojke kod žena je izlečiv ako se na vreme ustanovi

 

Rak dojke kod žene - ručni pregled dojki

Pre nekoliko dana telefonom sam nazvao jednu moju dalju rođaku koja je starija žena i tako saznao za žalosnu vest. Njena kćer koja je imala oko 40 godina umrla je od raka dojke. Tako sam se setio da su mnoge relativno mlade žene umrle od iste opake bolesti.

Čitao sam da se pomenuta bolest može uspešno lečiti ako se na vreme otkrije i da svaka žena treba redovno kontrolisati stanje svojih grudi. To je jednostavan postupak, ali mnoge žene to ne čine. Zašto? – pitao sam jednu stariju ženu (i ja sam prilično star). Ona mi je nabrojala više razloga, a jedan od tih razloga mi se učinio prilično značajan. Žene izbegavaju kontrolu jer se boje saznanja da kod njih u dojkama nešto nije u redu.

Onda sam se setio jedne teške situacije u mojoj porodici. Jedna žena koja je spadala u moj bliži rod imala je naviku da svaki put prilikom kupanja opipa svoje dojke prema datom upustvu. Jednog dana kada je primetila mali čvorić u jednoj dojci, doživela je šok. Od silnog straha prosto se izgubila. Situacija je bila dramatična.

Na svu sreću imala je jednu dobru prijateljicu koja je bila medicinska sestra. Ona joj je odmah pritekla u pomoć. Dala joj je neke sedative i bila dovoljno uporna da je nagovori da ode u bolnicu u kojoj se obavljaju potrebni pregledi i operacije, i ona je već nakon pet dana bila operisana. Tako je problem rešen i ona je posle toga živela preko trideset godina, i umrla od sasvim druge bolesti.

Mogao bi navesti još jedan primer, kada je jedan lekar u jednoj fabrici koja je imala više stotina zaposlenih žena naredio da one sve obavezno idu na ginekološki pregled, što se pokazalo vrlo korisno, i u tom smislu ja predlažem da se uvede Zakon kojim bi se sve žene prisilile da redovno u propisanom roku idu na pregled dojki, a mogle bi se angažovati i medicinske sestre koje bi išle od firme do firme i od kuće do kuće i takve preglede redovno obavljale, tako da svaka žena i u najudaljenijem selu bude na vreme pregledana.

Tako bi se umanjila smrtnost i znatno smanjili troškovi lečenja koji su znatno veći kada se bolest kasno ustanovi.

Ja ovo napisah a oni koji pročitaju neka ocene da li je to što sam uradio pametno, i ako znaju neka predlože nešto bolje.

Uz gore napisano, ja ću, iako sam muškarac opisati jedno svoje neprijatno iskustvo. Prilikom pada udario sam se u predelu dojke, i nakon određenog vremena na tom mestu osetio sam bol. Nakon snimanja utrazvukom jedna vrlo savesna lekarka mi je sledećeg dana uradila i mamografiju. Na sreću, ustanovljeno je da je u pitanju ginekomastija, ali bol je i dalje ostao. Kasnije sam sasvim slučajno uzeo jednu supstancu i tako se rešio bola, o čemu sam opšinije pisao u časopisu “Treće oko” broj 6o8 od 2. aprila 2013. godine. Da ne budim lažne nade napisao sam da ću saopštiti naziv pomenute supstance samo nekoj ozbiljnoj medicinskoj ustanovi, ali niko se do danas nije javio.

 

Branko Mićić

BioLife Regenerator biljne kapi za imunitet i smanjivanje efekata hemioterapije

 

Poruka Klinike Mejo: Rak dojke je kancer koji se formira u ćelijama grudi. Nakon raka kože, rak dojke je najčešći kancer koji se dijagnostikuje kod žena u Sjedinjenim Američkim Državama. Rak dojke se može javiti i kod muškaraca i žena, ali je daleko češći kod žena .

Javna podrška za svest o toma kako se preventivno leči rak dojke i finansiranje istraživanja je pomoglo da se poboljšaju dijagnoze i lečenje raka dojke. Stopa preživljavanja raka dojke su povećane a broj smrtnih slučajeva opada, zahvaljujući brojnim faktorima kao što su ranije otkrivanje raka dojke, novim tretmanima i usled boljeg razumevanja bolesti.