Šta je Multipla skleroza – MS, uzrok i lečenje bolesti

Autoimuna bolest Multipla Skleroza napada nervni sistem. Uzroci MS i kako se leči

 

 

MULTIPLA SKLEROZA UZROK I LEČENJE

Šta je Multipla skleroza, uzrok i lečenje

Multipla skleroza je i dalje teška i neizlečiva bolest nervnog sistema. Uprkos svih pronalazaka i velikog napretka medicine multipla skleroza za lekare još uvek predstavlja veliki problem.

.

MULTIPLA SKLEROZA UZROK

Na osnovu novih naučnih saznanja veruje se da mora da postoji genetska sklonost prema ovom oboljenju. Od predaka pacijenata obolelih od ove bolesti neko je već imao multiplu sklerozu. Osim toga treba da i virusi i drugi spoljni uticaji određuju razvoj bolesti. Konačno, veliku ulogu kod ovog oboljenja imaju i pogrešne reakcije ljudskog organizma na infekcije tokom bolesti.

.

PRETPOSTAVKE SE STVARAJU U RANOM DETINJSTVU

U umerenim zonama severne hemisfere je multipla skleroza najčešće organski uslovljeno oboljenje centralnog nervnog sistema. Od 100 hiljada stanovnika u tim zonama 50 do 80 pogođeno je ovim opakim oboljenjem.

Bolest napada ljude u njihovim najboljim godinama života, između 20. i 40.

Uzrok ovom oboljenju – to izgleda da je sigurno – verovatno je postojao znatno ranije, već u ranom detinstvu. Sam razvoj bolesti proteže se uglavnom godinama pa i decenijama.

Kod multiple skleroze radi se o oštećenju nervnog tkiva, u mozgu i kičmenoj moždini stvaraju se manja ili veća žarišta. U tim delovima ljudskog tela ovojnice koje treba da štite nervne niti i da ih izoluju – stručnjaci to nazivaju mijelinska ovojnica – bivaju razarane. Tamo gde te ovojnice, sačinjene uglavnom od masti i belančevina, nestaju, proširuje se vezivno tkivo u koje su smeštene nervne niti i nervne ćelije. Ono konačno ispunjava sve praznine stvorene razaranjem ovojnice. Na taj način u mozgu i kičmenoj moždini nastaju jasno ograničeni sivi tvrdi čvorovi. Od ovih žarišta bolesti potiče i samo ime multipla skleroza koje znači: brojna otvrdnuća.

Ali to nije jedina posledica bolesti. Ako nedostaje izolacija mijelinske ovojnice, onda kao i kod električnih vodova dolazi do »kratkih spojeva«. Električni nadražaji koji se prenose sa nervne ćelije na nervnu ćeliju, poremećeni su. Vidljive posledice ovih kratkih spojeva su telesna i duševna oštećenja – popušta oštrina vida, postaju primetne mane u govoru, hod je nesiguran, gubi se čulo pipanja, zapažaju se psihičke promene i konačno dolazi do oduzetosti.

.

LEČENJE MULTIPLA SKLEROZE UBLAŽAVA TEGOBE I PRODUŽAVA ŽIVOT

Zasada se multipla skleroza još ne može izlečiti. Lečenje je ograničeno samo na mere za ublažavanje tegoba. Ono je usmereno ka izbegavanju infekcija i predupređivanju težih poremećaja u kretanju, kao i na fiziološko-terapeutsko lečenje. Pri tome je od podjednakog značaja ohrabrivanje pacijenata da žive sa multipla skelrozom.Zapaženo je da oboleli od multiple skleroze danas žive dvostruko duže nego pre nekih 20. godina. Ovaj terapeutski uspeh ne treba prepisivati samo novim lekovima već se to može pripisati boljoj i intenzivnijoj nezi pacijenata po bolnicama i u porodici.

Lečiti se mogu samo simptomi multiple skleroze ne i njeni uzroci. Dosad još nije pronađen lek koji bi iz korena iščupao ovu bolest.Virusolozi su na osnovu epidemioloških nalaza još davno ustanovili da je bolest povezana sa nekom virusnom infekcijom.

Pored genetske slabosti predpostavljalo se da oboljenje izazivaju neki naročito spori virusi.Dugo je na tapetu bio i virus malih boginja.smatralo se da je zaražavanjem malim boginjama u dečijem uzrastu, kod genetski opterećenih osoba postavljena osnova za potonje oboljenje.Ali danas se zna da je uzročnik Epštajn-Barov virus Ovaj proces bi mogao ovako da se odvija: Fragmenti opne virusa ugrađuju se u ćelijsku membranu.Odbrambeni sistem organizma posle toga više ne prepoznaje ove ćelije kao ćelije sopstvenog tela pa zato stvara odbrambene snage. Ove odbrambene snage zatim proždiru ćelije. Tako dolazi do multiple skleroze. Lekovi za multiplu sklerozu su veoma skupi.Godišnje lečenje jednog pacijenta košta 10.000 evra.kod nas se za lečenje primenjuje se interferon beta koji je poznat po mnogim neželjenim dejstvima.Od nedavno se u Americi koristi teriflunomid koji ima isto dejstvo kao interferon beta ali i blaže neželjene efekte.

 

Dragan Djordjević