Tako je govorio Nelson Mendela – Madiba. Motivacione pouke i misli

Tako je govorio Nelson Mendela – Madiba, predsednik Južnoafričke Republike, revolucionar i čovek koji je ukinuo aparthejd

.

In memoriam Nelson Mendela

.

Tako je govorio Nelson Mendela – Madiba. Motivacione pouke i misliNelson Mendela poznat i po nadimku Madibu je rođen 18. jula 1918, u selu Mveso, Transkei, Južna Afrika. Pripadao je Tembu kraljevskoj porodici i školovan je na univerzitetima u Južnoj Africi. Postao je aktivno uključen u anti – aparthejd pokret u svojim 20-im godinama. Mendela se pridružio Afričkom nacionalnom kongresu 1942 godine.

Tokom sledećih 20 godina vodio je kampanju mirnog, nenasilnog prkosa protiv južnoafričke vlade i njene rasističke politike prema crncima. Uhapšen je 1962 godine i u zatvoru je proveo 27 godina, oslobodjen je 1990 godine.

Godine 1993, Nelson Mendela i južnoafrički predsednik de Klerk su zajednički dobili Nobelovu nagradu za mir za svoje napore da se demontira aparthejd sistema u zemlji. Godine 1994, Mendela je inaugurisan kao južnoafrički prvi crni predsednik i na toj poziciji je ostao do 1999 godine.

Godine 2009-e, na Mendelin rođendan (18. jula) proglašen je „Mendela Dan“ koji promoviše globalni mir i slavi njegovo nasleđe.

Nelson Mendela je umro u svom domu u Johanesburgu 5. decembra 2013, u dobi od 95 godina.

.

Tako je govorio Nelson Mendela

Ne postoji jednostavna šetnja do slobode bilo gde, i mnogi od nas će morati da ponovo prolaze kroz dolinu senke smrti pre nego što stignu do vrha planine naših želja.

Ako razgovarate sa čoveka na jeziku koji on razume, to ide u njegovu glavu. Ako razgovarate sa njim na njegovom jeziku, to ide do njegovog srca.

Obrazovanje je najjače oružje koje možete da koristite da promenite svet.

Uvek izgleda nemoguće dok nije učinjeno.

Nema strasti koja se može naći u maloj igri – u pomirenosti sa životom, koji je manje od onog života koji ste u stanju da živite.

Neka sloboda vlada! Sunce nikada ne zalazi na tako slavno ljudsko dostignuće.

Ako želite mir sa vašim neprijateljem, morate da radite zajedno sa svojim neprijatelje . Onda on postaje vaš partner.

Bolje je voditi ljude iz senke, i staviti druge ispred sebe, posebno kada se slavi pobeda, kada dođu lepe stvari. Uzmite prednju liniju liderstva kada postoji opasnost. Tada će ljudi ceniti vaše liderstvo.

Novac neće stvoriti uspeh, sloboda hoće.

Moramo koristiti vreme mudro i zauvek shvatiti da je vreme da se uvek radi prava stvar.

Dobra glava i dobro srce su uvek silna kombinacija.

Posle uspona na veliko brdo, jedino što ćeš naći je da postoji mnogo više brda na koje se treba popeti.

Nelson Mendela