Urnebes salata kao namaz – Recept za Urnebes salatu

Poznata Urnebes salata uopšte nije salata već kremast namaz od sira i paprike. Originalan recept kako se pripema Urnebes salata

 

Urnebes salata kao namaz - recept za urnebes salatu

Urnebes salata nije salata već namaz za hleb i roštilj, odnosno pašteta od sira i paprike sa dodacima. Popularna je u južnim balkanskim zemljama iako je očigledno da je recept za urnebes salatu stigao sa istoka jer sličnih namaza ima u mediteranskim i arapskim kuhinjama.

Urnebes salata se lako i brzo sprema. Recept za urnebes salatu nije jedinstven, ima mnoštvo verzija, osim što je svima podloga sir i paprika. Slobodno možemo reći da je Urnebes salata sirni namaz sa paprikom i belim lukom. Svi ostali dodaci su po želji. Originalna Urnebes salata je uvek ljuta jer se koristi ljuta crvena paprika. Kao podloga se koristi punomasni beli sir, ali može se koristiti i feta sir, kajmak, pavlaka.

Dajemo vam jedan bogat recept za Urnebes salatu. Ako hoćete jednostavniji namaz, izbacite šunku i orahe

 

Potrebni sastojci za Urnebes salatu

500 grama beli punomasni mladji sir

2 pavlake od 2 dcl

4 kašike slatke mlevene Aleve paprike

2 kašike ljute tucane Aleve paprike

250 grama dimljena šunka

100 gr mleveni orasi

200 grama kajmaka

3 do 4 čena belog luka

1 krastavac – ali i ne mora

 

 

Recept kako se pravi Urnebes salata

Izgnječiti mladi beli sir, dodati kajmak, pavlaku i sve dobro izmešati. Dodati alevu papriku. Ako baš volite ljuto onda koristite samo ljutu alevu papriku a ako ne volite ljuto, izbacite ljutu alevu papriku. Originalna Urnebes salata se ne može zamisliti bez ljute tucane paprike ali ukusi su različiti.

Sitno iseckatjte šunku i dodajte je, mada nije neophodna. Dimljena šunka služi više da doda aromu dimljenog mesa ako se urnebes salata koristi kao dodatak roštilju. Takodje samleti krastavac i dodati ako želite d adobijete na masi. Na kraju dodati sitno iseckan ili izgnječen beli luk i samlevene orase, sve dobro izmešati i staviti da se hladi u frižieder. Ko ne voli orahe, može da ih izostavi. Sa orasima Urnebes salata dobija otmeniji ukus, ali nisu neophodni.

Tradicionalno, urnebes salata se služi u malim činijama ili na listu salate kao prilog za mazanje na hleb, na kanape ili dodatak mesu.

Uživajte.