Feljton Josip Broz Tito i kult ličnosti: Titovi pokloni i carski darovi – 14

 

Šljive i Papagaji. Carski darovi. Titovo blagostanje. Kako je Tito spasio Tudjmana.

 

Priredio: Velibor Mihić

Mi smo Titovi – Tito je naš!

☼ TITO – SUNCE NAD PLANETOM!  Ili: Kako smo VOLELI Tita i stvarali Titov kult ličnosti

 

ŠLJIVE I PAPAGAJI KAO POKLONI!…

Tanjug: „Carski darovi!

Feljton Josip Broz Tito i kult ličnosti Titovi pokloni i carski darovi – 14

„Izložba „Carski darovi“ na kojoj će biti predstavljen ekskluzivan izbor poklona članova vladarskih porodica Josipu Brozu Titu, biće otvorena sutra u Muzeju 25. maj, zgradi koju je Grad Beograd poklonio doživotnom predsedniku za njegov 70. rođendan.

Vršilac dužnosti direktora Muzeja istorije Jugoslavije, Neda Knežević, „Tanjugu“ je rekla da će do 25. avgusta posetioci u renoviranom prostoru Muzeja 25. maj moći da pogledaju 68 poklona koje je Tito dobio od vladarskih porodica iz 18 zemalja Evrope, Azije i Afrike.

Predmeti, izrađeni od plemenitih metala, dragog kamenja i najfinijeg porcelana, podeljeni su u pet celina – arheološki, upotrebni i ukrasni predmeti, nakit i odlikovanja – datiraju od 7. veka p.n.e do polovine 20. veka, a svaki eksponat, kako ističe Knežević, ima svoju „priču“.

Prvi poklon od jednog kralja, Tito je dobio 1954 – kacigu koju mu je darivao grčki kralj Pavle Prvi što je, ujedno, i najstariji poklon po vremenu nastanka u zbirkama MIJ-a.

„On svojom simbolikom kao da na neki način anticipira politički uspon Josipa Broza Tita jer je poznata simbolika kacige (šlema). To je simbol moći, uzdizanja, neranjivosti, sve ono što je Tito, za života, imao“, primetio je kustos izložbe Momo Cvijović.

Poslednji poklon od jedne krunisane glave, doživotni predsednik Jugoslavije je dobio 1979. od šeika Kuvajta – srebrnu maketu jedrenjaka, simbol te zemlje.

Cvijović je izdvojio i repliku carskog ukaza Kira Velikog iz 539, p.n.e koju je Tito dobio u Teheranu, na proslavi 2.500 godina Persijskog carstva, od iranskog šaha Reze Pahlavija.

Taj ukaz se smatra prvim dokumentom o ljudskim pravima. Bio je ugrađen u temelje Vavilona i pronađen 1889. Original se nalazi u Britanskom muzeju, u Londonu, a ista replika, nalazi se u zgradi Ujedinjenih nacija. Po nekim izvorima, ukaz je preveden na svih šest službenih jezika, a drugi kažu da je prevedan na sve jezike sveta.

„Iranci se ponose tim dokumentom. Star je oko 2.500 godina i govori o pravima, slobodnom izboru profesije… Tekst je pisan klinastim pismom i Kir na jednom mestu kaže da ne želi da bude vladar narodima koji ga ne žele“, objasnio je Cvijović.

Veselinka Kastratović Ristić, takođe kustos izložbe „Carski darovi“, skrenula je pažnju na predmete koje su Tito i Jovanka dobili kao lične poklone – na zlatnu tabakeru koju je Jovanki poklonila grčka kraljica Frederika i zlatnu tabakeru Brozu od Pavla Prvog.

„Jovanka je često dobijala nakit od etiopskog cara Haila Selasija koji je imao svoju radionicu za zlatne predmete i nakit. Na izložbi postoje srebrne kutije i sa zlatnim aplikacijama koje su iz te carske radionice, dve narukvice, ogrlica sa sitnim detaljima, ukrasni češalj“, rekla je „Tanjugu“ Ristić.

Ona je istakla da ponos muzeja predstavlja glava Bude, dar avganistanskog kralja, jedan od retkih sačuvanih predmeta s obzirom na oružane sukobe u Avganistanu.

Tu je i figura kamile iz Jordana, maketa carske kočije iz Kambožde, pernica u obliku makete prestola Haila Selasija, servis za čaj iz Kambodže, kutija norveškog kralja Olafa, zlatna kutija sa brilijantima iz Maroka…

„Vladari Evrope“, poklanjali su vrlo savremene, uglavnom upotrebne predmete. To su bile sve parlamentarne kraljevine sa striktnim protokolom šta može da se pokloni i željom da pokažu svoju tradiciju. Kraljica Danske je tako poklonila risa od porcelana, tu su servisi za kafu ili čuvena belgijska čipka“, ispričala je Ristić.

Kroz predmete, dokumenta i fotografije, posetioci će se upoznati s pravilima i običajima koji prate razmenu poklona državnika.

Institucija darivanja na najvišem državnom nivou je, prema rečima kustosa, jedinstvena, stvar protokola između dve zemlje, a pripremanje poklona je dugotrajan i mukotrpan posao jer postoje pravila da uzdarje mora vrednošću i lepotom da odgovara daru i često da bude skuplje i bolje.

Lako je kad se znaju interesovanja onog kom će se poklon darivati.

„Kad je britanski princ Čarls bio kod Tita 1978, protokol je obavestio Tita da je princ pasioniran sakupljač jedrenjaka i predložio da mu se napravi maketa dubrovačkog trgovačkog jedrenjaka iz 17. veka, što je Tito prihvatio, a princ Čarls bio prezadovoljan“, ispričao je Cvijović.

Turski predsednik Bajar, pak je voleo filmove, pa je dobio „Iskrin“ projektor, a Tito priliku da se pohvali kako Jugoslavija proizvodi projektore.

Posle rata, počeo je da se stvara drukčiji protokol, pošto su nove vlasti htele da naprave distancu od kraljevskog protokola prethodne Jugoslavije.

„Kad je grčki kraljevski par dolazio u Beograd, njihov protokol je nagovestio da je običaj da se kraljici poljubi ruka i napravi naklon. Tito je na to odgovorio da u našoj tradiciji nije običaj da muškarci ženama ljube ruke i naveo, kao primer: ‘Eto i u demokratskoj Americi, samo se rukuju’. Ostalo je na rukovanju“, kazala je Ristić.

Bilo je i neočekivanih poklona: 50 kilograma suvih sljiva koje je Tito poklonio Selasiju, pošto se šljive u afričkoj kulturi doživljavaju kao afrodizijak ili lepicaneri koje je Broz uputio kralju Pavlu Prvom. Neke primopredaje su u četiri oka jer je kultura pojedinih zemalja iz kojih su dolazili državnici, to zahtevala.

Nažalost, neće moći da se izloži poklon engleske kraljice Elizabete Druge koja je bračnom paru Broz darivala 12 parova papagaja uz instrukcije kakav kavez da se napravi, kako da se pare i hrane.

Tito je, prema rečima kustosa, obožavao sve poklone, od carskih do onih koje su mu darivali radnici i pioniri. Izuzetno je vodio računa o poklanjanju, pa kad mu je predloženo da jednom diplomati da zlatnu tabakeru, on je odgovorio: „Već sam mu to poklonio“.

Možda mu je najdraže bilo oružje pa tako na jednoj fotografiji je zabeleženo kako pokazuje predsedniku Egipta Naseru zlatnu komandantsku sablju koju je dobio 1944. od Staljina što je jedan od prvih poklona koje je dobio.

Direktorka muzeja Knežević je rekla da državnici i predsednici nisu imali priliku tokom svojih vladavina da vrše razmenu ličnih poklona i da je Tito u tom bio izuzetak.

On se od 1941. do 1980. susreo s više od 350 šefova država, bilo je preko 169 poseta, a po pozivu je boravio u 73 zemlje i prilikom svih tih događanja bila je primopredaja poklona.

„U to vreme je poklonu pridavan veoma veliki značaj i u okviru našeg Predsedništva je bilo formirano Odeljenje za poklone i umetnine koje se bavilo tim koji će se poklon dati kome predsedniku, kralju, šeiku i na koji način. Pokloni su inventarisani u posebnu knjigu, s fotografijom, brojem, mestom, dimenzijama“, podsetila je Knežević.

Ona je naglasila da su „poklon i darivanje gest koji smo mi zaboravili“ i dodala da je najveća vrednost eksponata nematerijalna i uočava se ako se posmatra ceo kontekst darivanja i političke ličnosti koje su u tom činu učestvovale.“

.

TITOVO BLAGOSTANJE!…

BLIN/DEPO/ma: Na čelu partije Titov unuk Joška

„Novi Sad, osvanuo je oblijepljen plakatima sa likom Josipa Broza Tita čiji je autor Inicijativni odbor za osnivanje Komunističke partije.

„Dok smo bili drugovi, živjeli smo k`o gospoda! Sad smo gospoda, a kako živimo?!“ – piše na plakatima.

Potpredsjednik partije koja je u osnivanju Stevo Jukić kaže da je ovo jasna poruka sadašnjim vlastima u Srbiji.

„Za razliku od Titovog blagostanja, ovo vrijeme je pravo mučenje sa životom za većinu građana Srbije. Živimo u stalnom strahu koju nam je to novu nedaću smislila vlast. Zato i osnivamo Komunističku partiju koja će se boriti za socijalnu pravdu, besplatnu zdravstvenu zaštitu za sve građane, kao i besplatno obrazovanje za našu djecu i omladinu“, rekao je Jukić novinarima u Novome Sadu.

Za osnivanje komunističke partije, Inicijativni odbor, već je prikupio 15.000 potpisa podrške, od potrebnih 20.000 da bi stranku i registrovali u Registru političkih stranaka Srbije.

Na čelu nove partije je Joška Broz, Titov unuk.“

JEDAN OD NAJVEĆIH DRŽAVNIKA EVROPE!…

Franjo Tuđman: Osuđen sam, samo, na dvije godine zatvora… Tito me je spasio…

httpv://www.youtube.com/watch?v=wDlSJixGzh4

 

 Nastaviće se …