Igraju se „đavolčići“…

KAMEN SENZACIJE SA MARSA

Jedan kamen na Marsovoj površini izazvao šok među naučnicima: kao da je „pao s neba“! (A ja dodajem: a možda i jest! Jer i Mars ima svoje nebo!)

 

HJUSTON – Odakle, sad, ovo?!

 

Naučnici koji prate rover „Oportjuniti“, aktivan na Marsu gotovo punih 10 godina, videli su, protekle nedelje, nešto što za tih 10 godina nisu ni sanjali da će videti!…

Čudna aktivnost

Ujutru 3.528. sola (sol je marsovski dan), rover je snimio jedan, inače, potpuno neuzbudljiv deo površine Marsa. Naučnici koji, uskoro, prave proslavu desetogodišnjice aktiviranja „Oportjunitija“ (25. januara), nisu bili preterano uzbuđeni onim što su videli. Sve se promenilo 3.540. sola. Međutim, „Oportjuniti“ je snimio isti deo površine Marsa i naučnici su bili „oduvani“ onim što su videli. Usred slike, ničim izazvan, pojavio se kamen!…

Da ne bude zabune, ovo se nikad, ali, baš, nikad, pre nije desilo u desetogodišnjoj istoriji „Oportjunitijevog“ pohoda po Marsu. Vesti o „čudesnom kamenu“, saopštio je Stiv Skvajres, šef tima NASA za rovere na Marsu.

Teorije

Naučnici su razvili dve teorije o poreklu neobičnog kamena. Prva, i verovatnija je da je sam „Oportjuniti“, kotrljajući se, „nagazio“ na kamen, pa se on otkotrljao. Po drugoj teoriji, meteorit je udario u Mars negde u blizini rovera i jedan njegov komadić otkotrljao se, baš, tamo gde je rover snimao. Naučnici NASA najavljuju da će detaljno istražiti „pobunjeni“ kamen s površine Marsa.

Slika pre…

Kamen senzacije sa Marsa pre

…i slika posle!

Kamen senzacije sa Marsa posle

Izvor: „Kurir“

Priredio: V. V. M.

oOo