.

KUD Resava iz Stenjevca

Zvuci zaboravljene tradicije i resavskih opanaka – KUD Resava iz sela Stenjevac


Dok mnoga društva u teškim danima nezainteresovanosti mladih za tradiciju odlažu stare opanke na tavanima. Članovi KUD –a „Resava“ iz Stenjevca malog sela u Despotovačkoj opštini  traže stare opanke kako bi mogli da nastupaju na mnogobrojnim festivalima. Jedna od tri čelnice ovog društva Vesna Marković Stojadinović ispričala nam je koliko je teško danas očuvati tradiciju i sa koliko se truda i volje ona u saradnji sa Goricom Dobrosavljević predsednicom i Zlatanom Dimitrijević okuplja mlade da bi se bavili očuvanjem srpskog identiteta.Društvo je osnovano 2005. godine pod nazivom „Miroslav Panić“ i članovi su tada nastupali po Srbiji i inostranstvu ali je to društvo prestalo sa radom 2008. godine“, kaže Vesna. 

KUD Resava iz Stenjevca ženski ansambl

Posle nekoliko godina folklorne pauze  Gorica Dobrosavljević, Vesna Marković Stojadinović  i Zlatana Dimitrijević su rešile da 2013. godine ponovo aktiviraju mlade da se bave folklorom i naziv društva je promenjen u „Resava“.

Društvo je podeljeno u dve grupe, dečiju grupu od dvadeset i pet člana vodi Zlatana Dimitrijević  dok Vesna Marković Stojadinovićvodi omladinsku grupu. Pored igara iz Pirota i Mačve koreografa Petra Miladinova društvo se može pohvaliti i novim koreografijama.

KUD Resava iz Stenjevca dečiji ansambl folklor

Imamo izuzetnu čast da je jednu od koreografija postavio bivši igrač KUD- a „ Kablovi“ Zoran Stevanović iz Majura, kao i zadovoljstvo da je naš meštanin Milan Popović predsednik KUD – a „Bambi „ u Beču postavio igre iz našeg kraja Gornje Resave“, ističe Vesna. 

Tradiciju, igre i pesme Gornje Resave zapisala je i publikovala posle dugotrajnog istraživanja na terenu  Dajana Kostić koreograf iz Stare Pazove. Danas mnoga društva igraju ove igre, ali ih mali broj društva igra u izvornom kraju.

Pored nastupa u Beču društvo se može pohvaliti i organizacijom manifestacije „Resavski motivi“ koja se svake godine održava u julu i okuplja veliki broj društava iz Srbije. Prošle godine gost je bila i Svetlana Stević Vukosavljević koja je svojim glasom opravdala nadimak „ Slavuj Homolja“.  Pre nekoliko dana društvo je potvrdilo još jedan uspeh svojim učešćem na internacionalnom festivalu folklora „Play in Belgrade“ u Beogradu, gde su učestvovala društva iz Hrvatske i Italije, a gosti iz Afrike su bili sprečeni da učestvuju iako su planirali. 

KUD Resava iz Stenjevca članovi ansambla folklor

Na ovom festivalu mi smo se jedini predstavili dvema koreografijama igrama iz Mačve i Gornje Resave. Organizatori su bili oduševljeni nastupom i u maaju su nas pozvali da ponovo nastupimo“, kaže ponosno Vesna Marković Stojadinović.

Možda bi nam Vesna otkrila još neku zanimljivost i pojedinost iz ovog društva, ali je žurila na zakazanu probu folklora. Mi smo nastavili put dalje dok su nas pratili zvuci zaboravljene tradicije i resavskih opanaka.

Piše: Marko Mirković

Fotografije: iz arhive društva