NAJLEPŠI VALCERI SVIH VREMENA

Dragulji klasične muzike i koji su to najlepši valceri za sva vremena – Top pet najlepših valcera po mom izboru

 

O valcerima sam već ranije pisala u svojim tekstovima – Bečki valcer, ali bilo bi nepravedno ne pomenuti i ove dragulje klasične muzike. Zato vam danas predstavljam još pet prelepih kompozicija – najlepši valceri po mom mišljenju, kompozicije koje su poznati kompozitori klasične muzike komponovali u stilu valcera.

Pet najlepših valcera klasične muzike po mom izboru najlepši valceri u Petersburgu

MASKARADA VALCER– A. Hačaturijan

Svitu Maskarade Hačaturijan je komponovao za istoimeni komad Mihajla Ljermontova 1941. Godine. Svita se sastoji iz pet stavova – Valcer, Nokturno, Mazurka, Romansa, Galop, od kojih je najpoznatiji valcer.

.

VALCER BR. 2. – D. Šostakovič

Dugo se verovalo da je valcer br. 2 iz Šostakovičeve Džez svite za orkestar čija je partitura bila izgubljena za vreme Drugog svetskog rata. Medjutim, kasnije je ustanovljeno da je ovaj valcer iz Svite za orkestar koja se sastoji iz osam stavova. Svita je neka vrsta kolekcije Šostakovičeve muzike iz drugih njegovih dela (uglavnom operskih i filmskih). Glavnu temu donosi saksofon i to kao da ovoj kompoziciji daje posebnu draž. Valcer je postao veoma poznat nakon sto ga je Stenli Kjubrik upotrebio u svom filmu Širom zatvorenih očiju.

.

LA VALS – M. Ravel

La Valse je koreografska poema Morisa Ravela premijerno izvedena 12. decembra 1920. godine u Parizu. Zamišljena je kao balet, ali se češće izvodi kao koncertno delo. Ovo delo se šesto treita kao omaž valceru i kao metafora za stanje u Evropi nakon Velikog rata. Sam Ravel, medjutim, kaže da to nije ni parodija, ni karikatura, ni aluzija na stanje u Beču, već jedna nova vrsta muzičke ekspresije u kojoj se emocija dovodi do ekstrema.

.

VALCER CVEĆA – P. I. Čajkovski

Valcer cveca je komad iz baleta Pjotra Iliča Čajkovskog pod imenom Krcko Oraščić. Balet je nastao po delu Orašar i kralj miševa E. T. A Hofmana i prvi put je izveden u Moskvi 1892. godine. Iako sam balet nije doživeo veliki uspeh, svita Krcko Oraščič je imala ogroman uspeh i veoma je popularna i danas.Svita je nastala tako što je Čajkovski je napravio izbor 8 najatraktivnijih kompozicija iz baleta a za koncertno izvođenje. Valcer cveća je osma numera po redu iz ove svite.

.

GRAMOFON VALCER – E.Doda

Ovaj valcer komponovao je Eugen Doda, rumunski kompozitor, a deo je muzike za film Bez Ulik.

http://www.youtube.com/watch?v=s7mkBEru4Os

.

Aleksandra Popovic

www.wonderstrings.com