Pozdrav suncu – jutarnje joga vežbe Surya Namaskara

Poznata jutarnja joga vežba Pozdrav Suncu (Surya Namaskara) i redosled izvodjenja asana

Pozdrav suncu – jutarnje joga vežbe Surya Namaskara

Pozdrav Suncu ili Surya Namaskara (Sun Salute na engleskom) je jutarnja joga vežba popularna širom sveta. Često se praktikuje odmah nakon budjenja, u jutarnjoj sesiji joge. Idealna je joga vežba za plažu sa peskom ili na travi, dok sunce polako izlazi, mi okrenuti istoku pozdravljamo sunce. Ovom joga vežbom podižemo energiju u telu, kao što se i sunce ujutru diže i budi čitav svet. Zato se i zove Pozdrav Suncu. Postoji i joga vežba Pozdrav Mesecu koja se radi uveče, da bi se smanjila energija.

Fleksibilnost, opuštanje i smirivanje uma su samo neke od prednosti koje možete postići kroz praksu joge. Pozdrav Suncu mogu da vam daju sve ove pogodnosti, uz razgibavanje tela i laganu gimnastiku, što je fantastičan način da se započne dan.

Najvažnije je u izvodjenju joga vežbi je sinhronizacija kretanja vašeg daha sa pokretom tela. Ukratko, kretanje disanja je ono što pokreće kretanje tela, a kretanje tela pokreće vašu prane energiju. Svaka od joga poza u nizu je zadužena za odredjen kanal prana energije.

Jednostavan način da uskladite disanje sa pokretima je da to radite prirodno. Uvek kada se izdižete i širite ruke ili noge vi dišete, i obrnuto uvek kada se savijate, izdišete vazduh. Na primer – podizanje ruke iznad glave i istezanje se povejue sa raznim udisajima a savijanje i iskorak napred i dole (kao što je dodirivanje prstiju) se u joga vežbi spaja sa izdisajem.

Na ovaj način svi pokreti i udisaji su u joga zajednici i postižu pun energetski maksimum, i pozdrav suncu tako stimuliše vaše telo energijom.

Moramo napomenuti da jutarnja joga vežba Pozdrav Suncu postoji u nekoliko različitih varijanti, koje se sve medjusobno razlikuju po pokretima – asanama, a posebno po mantrama koje se izgovaraju. Pozdrav sunca je joga vežba koja je pogodna za sve uzraste.

Napomena Redakcije: Pozdrav Suncu kao i sve ostale joga vežbe istezanja se mogu shvatiti kao korisna telesna gimnastika i sa te strane nisu opasne dok se god ne upotrebljavaju mantre i meditacije na čakre. Onog trenutka kada se jogi pristupi religijski, sa meditacijom na čakre i izgovaranjem mantri, otpočinje se paganska okultna praksa, koju smatramo duhovno štetnom. Joga vežbe mogu biti korisne za vaše telesno zdravlje i gipkost ako se sa njima ne preteruje. Loše nus pojave i štetnbi efekti joge mogu biti povrede, višak energije, nervoza, nesanica, razdražljivost i duhovni prilazak indijskim paganskim verovanjima.

Pozdrav suncu asane pozicije tela i vežbe joga suryanamaskar

Pozdrav Suncu – redosled izvodjenja – asane i udisaj – izdisaj

1. Počnite tako što svoje spojite noge i stopala zajedno, raširite prste nogu. Uverite se da stojite stabilno, da su potpetice ukorenjene i noge učvršćene. Zatim, zabacite malo ramena unazad i nadole i raširite i podignite grudi.

2. Duboko udahnite i ispružite ruke visoko iznad sebe, formirajući luk prema nazad. Pogled usmerite prema palčevima.

3. Izdahnite lagano i spustite ruke ispred sebe skroz do poda, tako da su vam dlanovi na podu uz stopala, a glava vam dotiče kolena. Ukoliko ne možete rukama dotaknuti pod bez savijanja kolena, možete ih lagano saviti.

4. Iz tog stava duboko udahnite, spustite se i ispružite desnu nogu unazad, dok su vam dlanovi položeni u razini ramena na podu. Usmerite pogled čim više prema gore.

5. Duboko izdišući podignite se u luk bez pomicanja ruku. Nožni prsti i pete vam moraju biti na tlu.

6. Spustite celo tijelo na tlo, dok su vam dlanovi i dalje u širini ramena savijenih laktova. Pod neka vam dotiče samo 8 delova tijela: stopala, kolena, šake, prsa i čelo. U ovom se položaju zadržite samo sekundu, pa predjite u idući položaj.

7. Iz te ležeće pozicije udišući polagano dozvolite kičmi da vam digne glavu, a zatim i celi torzo, odgurujući se lagano rukama od tla u položaj “kobre”. Neka vam laktovi budu uz telo, a kukovi neka ostanu na podu.

8. Izdišući, ponovno se vratite u ležeći položaj iz kojeg ćete podići zadnjicu od tla formirajući naopako slovo V.

9. Udahnite i vratite se u 4. položaj, samo ovaj put sa desnom nogom medju rukama, a levom ispruženom unazad – obrnite redosled.

10. Dignite se uz izdisaj i dalje držeći dlanove na podu (položaj 3).

11. Duboko udahnite dok dižete ruke prema gore i istežete ih preko glave formirajući luk. Kukove gurajte prema napred, a glavu unazad.

12. Izdahnite i vratite se u početni položaj molitve.