Stop GMO! Peticija zaustavite Monsanto u Hrvatskoj!

Peticija protiv GMO hrane i kompanije Monsanto u Hrvatskoj koja već deluje i posluje u lijepoj našoj

 

Stop GMO! Peticija Zaustavite Monsanto u Hrvatskoj i genetski modifikovanu hranu

Monsanto je vodeći svjetski proizvođač genetski modificiranog sjemena, herbicida, hormona rasta i drugih kemijskih sredstava… Ova kompanija je uvučena u mnoge afere i sudske sporove jer su genetski modificirani organizmi (GMO) vrlo opasne i toksične stvari koje izazivaju mnoge bolesti.

Monsanto želi zabraniti domaće autohtono sjeme jer ga ne može patentirati, ukratko žele vlasništvo nad svom svjetskom hranom. Nije samo u pitanju inženjering sjemena, već i hormoni rasta koji se daju životinjama i puno više toga. Mnoge su studije objavljene koje pokazuju da genetski inženjering hrane djeluje pogubno na ljudsko zdravlje. Da ne spominjem koliko zagađuju okoliš…

Monsanto je međunarodna korporacija sa sjedištem u SAD-u koja djeluje na području poljoprivrede i biotehnologije. Monsanto je vodeći svjetski proizvođač herbicida glifosata, na tržištu dostupnog preko branda herbicida Roundupa i drugih brandova. Monsanto je također vodeći svjetski proizvođač genetički modificiranog sjemena. Sjedište je korporacije u gradu Creve Coeuru, u saveznoj državi Missouri.

Tvrtka Agracetus u vlasništvu Monsanta ima pravo na ekskluzivnu proizvodnju sojinog sjemena Roundup Ready za komercijalno tržište. Godine 2005., kupovinom tvrtke Seminis, Monsanto je postao najveća svjetska sjemenarska korporacija.

Razvoj Monsanta, uz reklamiranje genetički modificiranog sjemena i goveđeg hormona rasta, agresivno parničenje, političko lobiranje i uz pritiske na druge proizvođače sjemena, doveo je do kontroverzija širom svijeta[2] te Monsanto postaje glavnom metom antiglobalizacijskog pokreta i aktivista za zaštitu okoliša. Zbog svoje poslovne politike Monsanto je bio pod istragom Ministarstva pravosuđa SAD-a 2009. godine.

Pročitajte više ovdje http://hr.wikipedia.org/wiki/Monsanto

Monsanto ima sjedište i u Hrvatskoj, u Zagrebu. Koliko dugo i da li uopće djeluju ne zna se točno. U svakom slučaju, ne treba nam to u Hrvatskoj, zato molim potpišite peticiju. S velikim brojem sakupljenih potpisa možemo promijeti stvari u našu korist. Sve što trebate učiniti za potpisati peticiju je kliknuti na donji link, unijeti svoju e-mail adresu u polje gdje stoji „Email“ i kliknuti crveno dugme „Sign“.

I naravno, pošaljite dalje…

http://www.avaaz.org/en/petition/croatian_government_stop_monsanto_in_croatia/?tuESIgb

 

Hvala i srdačan pozdrav,

 

Anita Šupe