Nagrade…

 

ROMAN O BUDIZMU – NINOV ROMAN GODINE 2013.

Redakcija magazina NIN je za Ninov roman godine proglasila delo Gorana Gocića knjigu pod nazivom Tai. To je roman o budizmu.

 

 

Tai - roman o budizmu autor Goran Gocić je Ninov roman godine 2013.

■ Roman „Tai“ (reč znači sloboda) Gorana Gocića, piščev prvenac, dobitnik je jubilarne 60. NIN-ove nagrade za roman 2013!

■ Posle dobijene „Nagrade Miloš Crnjanski“ i „NIN“-ova nagrada za roman!

■ „Ovim romanom nisam planirao književnu slavu.“

■ Izdavač „Geopoetike“ ushićen svojim uredničkim podvigom godine!

Roman „Tai“ Gorana Gocića u izdanju „Geopoetike“, dobitnik je jubilarne 60. NIN-ove nagrade za roman godine – saopštio je predsednik žirija Vasa Pavković.

U najužem izboru za ovu našu najprestižniju književnu nagradu, bili su i romani: „Mi, izbrisani“ Slobodana Vladušića („Laguna“), „Zlatno doba“ Silvane Hadži-Đokić („Interpres“ i „Tema“), „Arkadija“ Milete Prodanovića („Arhipelag“) i „Vazdušni ljudi“ Sonje Atanasijević („Prosveta“ iz Beograda).

Za Gocićev roman, glasali su: Vasa Pavković, Mileta Aćimović-Ivkov i Ljiljana Šop, a dva člana žirija – Vladislava Gordić-Petković i Mića Vujičić, glasali su za roman „Arkadija“ Milete Prodanovića.

Tai - roman o budizmu Goran Gocić prima prizanenje za Ninov roman godine 2013.

Goran Gocić – posle „Nagrade Miloš Crnjanski“ i „NIN“-ova: jednim udarcem „dve muve“! Ili, kako sȃm kaže: „čudna vrsta ćara!“…

Goran Gocić i Tai - roman o budizmu je Ninov roman godine 2013

Goran Gocić – zaslužno priznanje majstoru pera.

Goran Gocić dobitnik NInove nagrade za roman godine

„Pomirio“ odnose Istoka i Zapada: Goran Gocić. Posle dobijanja najprestižnije srpske nagrade, biće još više čitan.

 

„Pišem, sporo… Roman `Poslednja stanica Britanija` pišem, već, 15 godina!…“

– Najiskrenije i najkraće: iznenađen sam – izjavio je za “Dnevnik” Goran Gocić. – Kad su moj roman uvrstili u najuži izbor za NIN-ovu nagradu, pojavila se nekakva nada, uz zdravu dozu budističke skepse. I, mada je “Tai”, već, dobio „Nagradu Miloš Crnjanski”, ovim priznanjem me je zadesila čudna vrsta ćara. Ushićen sam, naravno, ali nisam planirao književnu slavu pišući ovaj roman. Nadam se, sad, dobrim stranama činjenice da sam dobitnik NIN-ove nagrade, a jedna od najvažnijih je da će ljudi čitati “Tai”. Ta potreba za pisanjem postoji u meni odavno, a moji standardi su „pužoliki“. Roman pišem i po petnaestak godina, toliko nastaje “Poslednja stanica Britanija”, koji tek planiram da objavim. A “Tai” sam, napisao, brzo, za sveg dve godine, nadam se da će se ljudima dopasti.

– Nagrađen roman „Tai“, iz obimne prošlogodišnje produkcije, izdvojio se ozbiljnošću autorske problematizacije odnosa Istočne i Zapadne civilizacije – izjavio je predsednik žirija Vasa Pavković: – Spoj egzotične intimne ljubavne priče i univerzalnog pogleda na ljudsku egzistenciju i njene izazove, tematizovan je u nagrađenom romanu na tragu najboljih primera svetske književnosti; roman je zasnovan na dubinskom pop­kulturnom iskustvu modernog doba i predstavlja koliko neočekivan, toliko i dragocen doprinos savremenom srpskom romanu.

Prema rečima Vladislave Gordić, u šest decenija istorije NIN-ove nagrade, produkcija 2013. je bila najbrojnija.

– Romanopisci su pokazali da ih zaokuplja medijsko i tehnološko preoblikovanje stvarnosti, da su ljubav, smrt, rat i moć i dalje velike teme male srpske književnosti. Iako nisam glasala za roman „Tai’ – izjavila je ona – drago mi je da je ljubav dobila prioritet.

Glavni junak romana – gost u drugoj kulturi

– Za Gocićev “Tai” sam, svojevremeno, napisao da je to književna analiza Dalekog istoka u odnosu na (Dalek) zapad – kaže za “Dnevnik” izdavač, vlasnik i direkor “Geopoetike“ Vladislav Bajac. – Glavni lik je gost u drugoj kulturi, a knjiga se bavi budizmom, pa ću, u tom duhu, i odgovoriti na vaše pitanje, s kakvim osećanjima sam primio vest da je dobila najprestižnije domaće književno priznanje. Racionalno govoreći, nisam se nadao da će “Tai” dobiti NIN-ovu nagradu jer je to prvi roman Gorana Gocića koji nije mlad pisac i nije medijski eksponiran. A kao izdavač, naravno da sam priželjkivao nagradu. “Geopoetika” ne objavljuje mnogo domaćih autora, ali kad to učini, onda iza njih stoji. Prošle godine je, takođe, roman “Zoja” Mire Otašević u izdanju “Geopoetike” bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu, a ove smo se, eto, dovoljno približili i veoma se svi radujemo zbog tog.

Roman govori o ljubavi…

– Imao sam popriličnu krizu na svim poljima u vreme kad je roman „Tai“ nastajao. On je imao motiv spasenja kao tematsku liniju, a i sȃm je bio neka vrsta spasenja za autora – rekao je dobitnik na proglašenju otkrivajući da je pisao roman „u nekom stanju groznice, možda romantičarske groznice i staromodnog pristupa književnosti“, ali da sam roman po formi nije staromodan.

Čini se da mu je, upravo, takav pristup i doneo ovo veliko priznanje koje – hteo, to, da prizna ili ne – priželjkuje svaki romanopisac u Srbiji…

Pokrovitej „NIN“-ove nagade je „POŠTA SRBIJE“. Ove godine su u konkurenciji bila 182 romana.

 

Izvor: Http://vesti.krstarica.com/kultura/la-u-re-at-za-dnev-nik-cud-na-vr-sta-ca-ra/

24sata

Priredio: V. V. M.

 

oOo