Život, istorija i slike Kruševca na webu kao baza podataka

IdejNet klub je stvorio bazu podataka na internetu o Kruševcu. Sada su istorija i slike Kruševca na webu. Kruševac nekada i sad u slici i reči

 

Online koračanje kroz šarengradsku prošlost

Život, istorija i slike Kruševca na webu - spomenik Kosovskim junacima Kruševac

Zastajete li i zapitate li se kada su „nikle“ neke zgrade u vašem gradu? Kako je izgledao taj kraj pre toga? Kako se menjala arhitektura, istorija, kultura grada? Da li biste voleli da vam neko ponudi objedinjene odgovore na ta pitanja?

Ukoliko su odgovori na ova pitanja potvrdni, a još ste i iz Kruševca – evo dobrih vesti. Grupa mladih kruševačkih volontera, okupljenih u organizaciji IdejNet kluba, je za samo nekoliko meseci rada kreirala veliku onlajn bazu sadržaja o Kruševcu za svoje sugrađane, ali i sve ostale koji žele da saznaju o Kruševcu nekad i sad.

“Pre svega, tim čine fenomenalni ljudi, najrazličitijih interesovanja okupljeni oko istog cilja. Ogromno iznenađenje je što uopšte postoji toliko mladih punih entuzijazma koje je digitalizacija kulturnog nasleđa spojila i od njih stvorila ekipu. Mnogo smo naučili kroz istraživanje, “kopanje” po starim novinama, razglednicama, internetu. Ja lično, ostala sam fascinirana u nekim trenucima zato što stvarno nisam znala koliko se Kruševac izmenio kroz vekove. Nekako je sve to bilo jako zanimljivo i pozitivna energija u vazduhu ostaje od prvog do poslednjeg minuta koje smo proveli radeći zajedno. Mislim da će rezultati biti vidljivi i da će sajt na kome radimo trenutno, biti više nego posećen i da će Kruševljani prvenstveno, a onda i svi ostali biti oduševljeni”, izjavila je Teodora Đorđević, članica tima za digitalizaciju.

Sličnog je mišljenja i mladi arhitekta Milan Miletić, koji radi na kreiranju 3D šetnje kroz stari Kruševac: “Posao je dosta obiman i zahteva izradu velikog broja modela, ali na kraju posetioci sajta bi na lak način mogli da sagledaju arhitekturu starog Kruševca iz različitih uglova na kvalitetno odrađenim modelima sa dosta detalja. Generalno, u projekat je uključeno dosta ljudi i sav materijal na kome mi radimo i koji mi prikupljamo biće dostupan svim posetiocima na sajtu www.slikekrusevca.com, što je korisno, kako trenutno ne postoji ni jedan sajt sličnog karaktera. I ja nisam znao dosta stvari o Kruševcu i njegovoj istoriji sve dok nisam pristupio projektu, tako da smatram da je ideja o digitalizaciji Kruševca, u smislu informisanja fenomenalna i da će privući pažnju velikog broja posetilaca”.

Do sada je ovaj mladi tim prikupio preko 850 fotografija, lokalna televizija i renomirani lokalni novinari ustupili sui m više desetina emisija, a odradili su i nekoliko autorskih intervjua sa starijim sugrađanima.

„Pre svega naš cilj je bio da fotografije starog Kruševca, ali i interesantne priče iz našeg grada objedinimo i učinimo ih dostupnima na jednom mestu, na internetu. Veliki doprinos u prikupljanju materijala dao je Miloš Stojadinović, pokretač fejsbuk starnice “U vremenu starog Kruševca“, ali ostali pojedinci, naši sugrađani, koji su doprineli kvalitetu sadržaja na sajtu www.slikekrusevca.com, kao što su recimo poznati Kruševljani: arhitekta Predrag Vertovšek, novinar Miroljub Nicović, profesor Milentije Đorđević i drugi. Zahvalnost najpre dugujemo Ministarstvu omladine i sporta koje nam je odobrilo sredstva za realizaciju ovog projekta u okviru konkursa „Mladi su zakon“, koji je bio raspisan početkom prethodne godine, poručuje Ivana Grujić, jedan od koordinatora projekta i poziva sve one koji žele da doprinesu, da kontaktiraju IdejNet tim na društvenim mrežama ili mailom.

 

Adrijana Milosavljević