Znamenitosti Beograda

Beograd obiluje mnogim značajnim mestima. Ovo su samo neke od znamenitosti Beograda!

 

Svako ko bi želeo da upozna Beograd u celokupnoj njegovoj raznovrsnosti trebalo bi da započne svoje putovanje iz samog srca ovog neobičnog i veoma živopisnog glavnog grada. Iz centralne tačke, na mestu gde se dve velike reke Sava i Dunav spajaju i nastavljaju svoj tok prema Crnom moru, istorijski događaji širili su prostranstva Beograda u različitim pravcima, čineći da ovaj grad vremenom postane važan kulturno istorijski centar regiona. Stoga će jedna šetnja Beogradom učiniti da za veoma kratko vreme osetite atmosferu različitih epoha koje su na poseban način oblikovale beogradske ulice i činile da srpska prestonica danas bude atraktivna turistička destinacija.

U samom srcu grada, na mestu gde je Beograd po prvi put bio oivičen zidinama, nalazi se tvrđava Kalemegdan. Ovaj značajni kulturno-istorijski kompleks, smešten na ušću Save u Dunav, krajem XIX veka je pretvoren u park i u međuvremenu je korišćen kao vojno uporište Beograda. Danas, ova tvrđava predstavlja prirodnu oazu u samom centru grada gde možete da se prošetate, osmotrite Beograd i ušće dveju reka sa platoa na kom se izdiže spomenik Pobednika ili prisustvujete nekom od mnogobrojnih kulturnih događaja koji se održavaju tokom godine. Takođe, na tvrđavi ćete naći i nekoliko restorana koji će vam omogućiti da se tokom mirnih, letnjih večeri opustite u samom srcu grada. Znamenitosti Beograda Kalemegdan

Ako biste želeli da nakon Kalemegdana zaronite u drugu istorijsku epohu tokom kojih je Beograd oblikovan pod uticajem Austro-ugarske vladavine, šetnja uz Dunav će vas dovesti do naselja Gardoš. Ovo gradsko naselje nalazi se na istoimenom brdu i karakteristično je po kratkim, uskim ulicama i stepeništima dok samo ime proističe iz imena tvrđave Gardoš od čijih je elemenata najznačajnija i najatraktivnija kula poznatija kao Milenijumska. Gardoš je mesto gde ćete uvek moći da se dobro prošetate, odmorite ili uživati u mnogobrojnim restoranima na obroncima dunavskog keja.

Znamenitosti Beograda - Gardoš Zemun

Ipak, ako biste pre želeli da upoznate autentičan način života modernog Beograda, trebalo bi se vratiti do samog ulaza na Kalemegdansku tvrđavu na koji se direktno nastavlja Knez Mihailova ulica. Kada ste u blizini ove pešačke zone, gotovo ćete uvek biti u centru gradskih dešavanja, jer će vas svaka od mnogobrojnih ulica koje se nalaze u blizini odvesti do zanimljivih lokacija, poput Studentskog parka, mnogobrojnih muzeja (Narodni, Etnografski, Vukov i Dositejev muzej i dr.), Narodnog pozorišta i nezaobilazne Skadarlije. Knez Mihailova ulica je jedno od najstarijih i najvrednijih gradskih, spomeničkih ambijenata. Na samom ulazu u ulicu, na Trgu Republike, nalazi se spomenik Knezu Mihailu po kom je ulica i dobila ime. Niz reprezentativnih zgrada i građanskih kuća nastalih krajem 70-tih godina XIX veka, danas su zadržale svoj autentični duh ali u isto vreme je zona prilagođena modernom načinu života. Tako da ćete u svakom trenutku moći da se odmorite u nekom od mnogobrojnih, zanimljivih kafića, uživate u dobroj hrani ili pak ako ste zainteresovani za kulturna događanja, posetiti galerije i domove kulture koje se nalaze u blizini i ulici uvek imaju zanimljiv program i izložbe.

Znamenitosti Beograda  knez-mihajlova-ulica

Ako želite da upoznate autentični način kafanskog života, neophodno je da se spustite dve ulice, do poznate Skadarlije i bićete u carstvu beogradskih kafana. U mnogobrojnim lokalima, imaćete prilike da uz zvuke tamburaša, dobroj hrani i još boljem piću provodite vreme na sličan način kao što su to činili poznati srpski pesnici i boemi, Đura Jakšić, Stevan Sremac, Momo Kapor i mnogi drugi. U blizini Skadarlije nalaze se i klubovi koji u svom repertoaru imaju modernu muziku, tako da ćete lako moći da ukombinujete autentičan način kafanskog provoda sa modernom muzikom.

Skadarlija, BIP pivara iznutra

Dalje, sa samog početka Knez Mihailove ulice, otvara se pogled na jednu od najupečatljivijih znamenitosti Beograda – Hram Svetoga Save. U trenucima kada ulicom Kralja Milana krenete prema ovom veličanstvenom zdanju, proći ćete pored poznatog hotela Moskva, dok se sa leve strane, preko parka koji je posvećen poznatom srpskom Nobelovcu Ivi Andriću, izdiže i Skupština Srbije. Hram Svetog Save, koji je ujedno i najveći pravoslavni hram na balkanu i po površini i zapremini najveća pravoslavna crkva na svetu, završen je krajem XX veka. Ovaj hram zauzima istaknuto mesto na horizontu i može se videti gotovo iz svih delova grada. Šetalište koje se nalazi ispred hrama jedno je od najlepših šetališta u gradu i svakako je najpogodnije za večernje, opuštajuće šetnje. Ovaj deo grada, s obzirom na to da se nalazi u centru, je i odlična polazna tačka za razgledanje ostalih delova Beograda. U tom slučaju, apartmani na Vračaru mogu biti odličan izbor.

Znamenitosti Beograda  hram-svetog-save

Preko leta, glavna atrakcija u Beogradu je svakako Ada ciganlija, rečno ostrvo na Savi u Beogradu koja je veštačkim putem pretvorena u poluostrvo. Danas, ovo mesto koje se popularno naziva i beogradskim morem, prava je destinacija koju tokom leta, vikendom poseti više od 300.000 ljudi. S obzirom na to da je Beograd jedno od najpopularnijih mesta za noćni provod u Evropi, veliki broj posetilaca dolazi na Adu baš tokom večeri, jer je ovo mesto jedno od najživljih kada je reč o letnjim žurkama. Blizina mnogobrojnih splavova koje se nalaze na Savi a koji u svojoj ponudi imaju raznovrsnu muziku, čini da Ada bude početna ali ne i završna tačka tokom noćnih izlazaka.

Znamenitosti Beograda  ada-ciganlija

Na kraju, ako želite da pobegnete od urbanog i brzog načina života, na samoj periferiji grada nalazi se i planina Avala sa impresivnom i umirujućom prirodom. Na samom vrhu ove planine koja je ujedno i jedan od najpoznatijih simbola Beograda, nalazi se i Avalski toranj sa čijeg vrha možete osmotriti predivnu prirodu koja se otvara prema Šumadiji ali i Beograd, prestonicu koja ima toliko toga da pounudi svojim posetiocima.

Znamenitosti Beograda avalski-toranj

Beograd poseduje još mnogo značajnih mesta koje treba obići. Tačnije, Beograd nudi ponešto za svakoga. Dođite u Beograd, izaberite neki od apartmana u Beogradu, a zatim uživajte u čarima ovog grada!

 

Vlada Ilić