Fotogalerija – Otvaranje Zimskih Olimpijskih Igara u Sočiju

Slike i atraktivne fotografije sa ceremonije otvaranja Zimskih Olimpijskih Igara u Sočiju. ZOI Soči 2014 su počele

 

Olimpijske igre (OI) (grč. Ολυμπιακοί Αγώνες, engl. Olympic Games, fr. Jeux Olympiques) su skup međunarodnih sportskih takmičenja u različitim disciplinama koje su podeljene na letnje i zimske. I zimske i letnje olimpijske igre održavaju se svake četiri godine. Do 1992. održavane su u istoj godini, a od tada se održavaju naizmenično, svake dve godine. Nekada se pogrešno nazivaju i Olimpijadom, kako je u antičkoj Grčkoj nazivano razdoblje između dveju olimpijskih igara, tako da početak jednih Olimpijskih igara označava početak olimpijade, a ta olimpijada traje do početka idućih Olimpijskih igara, čime započinje sledeća olimpijada, itd Ispravan i službeni naziv nekih Olimpijskih igara, npr konkretno Igara 2012. godine u Londonu glasi: „Igre XXX Olimpijade“. Letnje olimpijske igre 2012. u Londonu, u stvari nisu 30. Olimpijske igre (od Atine 1896. godine, do danas) – koje su održane – nego „tek“ 27 zato što Igre VI, XII i XIII. Olimpijade modernog doba, koje su trebale biti održane u Berlinu 1916., Helsinkiju 1940. i Londonu 1944. zbog Prvog ili Drugog svetskog rata, nisu održane.

Fotogalerija - Otvaranje Zimskih Olimpijskih Igara u Sočiju vatromet

Smatra se da su antičke olimpijske igre prvi put održane 776. p. n. e. u Olimpiji, u Grčkoj, i održavale su se sve do 393. n. e. Na početku su se održavale samo u antičkoj Grčkoj, a oživljene su krajem 19. veka delovanjem francuskog barona Pjera de Kubertena. Na njegov predlog je u Parizu 23. juna 1894. osnovan Međunarodni olimpijski komitet (MOK), a prvi predsednik tog tela bio je Grk Demetrios Vikelas. Te igre, odnosno „Prve olimpijske igre modernog doba“ održane su 1896. godine u Atini, i od tada se održavaju svake četiri godine. Izuzetak je bio u vreme Prvog i Drugog svetskog rata. Prve Zimske olimpijske igre održane su u Šamoniju u Francuskoj, 1924. godine.

Nekoliko meseci pre olimpijskih igara trkači, uglavnom bivši sportisti, istaknuti pojedinci, ali i mnogi građani, prenose štafetno olimpijsku baklju od drevne Olimpije do mesta svečanog otvaranja na olimpijskom stadionu.

Fotogalerija - Otvaranje Zimskih Olimpijskih Igara u Sočiju bina na satdionu

Zimske olimpijske igre su se ranije održavale iste godine kada i letnje, zaključno sa 1992. godinom i igrama u Albervilu u Francuskoj. Tada je zbog glomaznosti olimpijskog programa, ali i zbog zahteva moćnih TV kuća odlučeno da se razdvoje termini letnjih i zimskih igara. Prve sledeće Zimske olimpijske igre su održane 1994. godine u Lilehameru u Norveškoj.

Fotogalerija - Otvaranje Zimskih Olimpijskih Igara u Sočiju ruske boje Fotogalerija - Otvaranje Zimskih Olimpijskih Igara u Sočiju devojka na nebu Fotogalerija - Otvaranje Zimskih Olimpijskih Igara u Sočiju ples Fotogalerija - Otvaranje Zimskih Olimpijskih Igara u Sočiju nebeske kočije Fotogalerija - Otvaranje Zimskih Olimpijskih Igara u Sočiju maskote olimpijade Fotogalerija - Otvaranje Zimskih Olimpijskih Igara u Sočiju olimpijski krugovi kao pahulje Fotogalerija - Otvaranje Zimskih Olimpijskih Igara u Sočiju detalj ceremonije Fotogalerija - Otvaranje Zimskih Olimpijskih Igara u Sočiju ruski svet Fotogalerija - Otvaranje Zimskih Olimpijskih Igara u Sočiju upaljen olimpijski plamen Fotogalerija - Otvaranje Zimskih Olimpijskih Igara u Sočiju vatromet nad Sočijem