Kako izabrati dobrog web dizajnera

Saveti kako da pronadjete dobrog dizajnera za izradu web sajta. Kako izabrati dobrog web dizajnera za vaš sajt

 

Sigurno ste se do sada puno puta pitali da li je i koliko važno da imate kvalitetno urađenu Internet prezentaciju svoje firme? Pa da pokušam odmah da odgovorim: izuzetno je važno da vaš Internet sajt bude kvalitetno urađen. A da bi vaš sajt bio kvalitetno urađen i doneo vam potencijalne nove mušterije, neophodno je da pronađete kvalitetnog dizajnera ili firmu koja će uraditi sve što treba.

Prilikom izbora osobe ili firme koja će da dizajnira Internet prezentaciju vaše firme prvo što treba da imate na umu jeste da je u suštini, dizajner vašeg sajta zapravo vaš prvi poslovni partner. Te da ako on ne odradi dobro svoj posao, to će se itekako loše odraziti i na vaše poslovanje. Zato treba pažljivo odabrati osobu ili firmu kojoj ćete prepustiti ovaj posao.

Kada krenete u potragu, čak i kada idete po preporuci, vrlo je važno da znate šta treba da pitate. Najtoplije vam savetujem da dobijene odgovore zapisujete, kako biste mogli da ih analizirate pre nego što načinite konačan izbor.

Kako izabrati dobrog web dizajnera - O čemu treba voditi računa prilikom izbora

1. Iskustvo

Prvo i najvažnije jeste da se raspitate da li on ima iskustva u izradi sajta kakav je vama potreban. Ukoliko želite da prodajete neki proizvod putem online – prodaje, ne zaboravite da pitate da li ima iskustva sa izradom internet prodavnica.

2. Portfolio

Sledeće što treba da saznate, jeste da li možete da dobijete njegov portfolio, kako biste videli kakve je sve sajtove radio.

Kada budete pogledali sajtove koje je taj dizajner radio, trebalo bi odmah da vidite da li ste zadovoljni i da li je to ono što želite od vašeg sajta.

3. Reference

Ovo je izuzetno bitno da dobijete. Jer, dobar dizajner će vam možda i prvi ponuditi da vam pošalje reference, kako biste videli sa kojim je firmama i pojedincima već sarađivao.

Zatim bi trebalo da kontaktirate neke od njih, kako biste se raspitali da li su zadovoljni saradnjom sa njim.

4. Cene

Kada dođete do razgovora o ceni, imajte na umu da ono što odvaja dobrog od lošeg dizajnera, osim kvaliteta je svakako i cena. Uvek je vrlo važno da precizirate sve moguće i nemoguće troškove vezane za dizajniranje i izgradnju sajta.

I nikako ne prihvatajte varijantu: “Lako ćemo za cenu!”, jer ćete se sigurno opeći. Najbolje je da tražite da vam pošalje pisanu ponudu u kojoj će navesti tačnu cenu i rok za uplatu, kako biste imali pravi uvid u to šta je uključeno u cenu, a šta mogu biti dodatni troškovi.

5. Optimizacija

Jedan od bitnih faktora za uspeh sajta, bez obzira kako je on dizajniran jeste SEO optimizacija. Zato je izuzetno važno da dizajner ima iskustva u ovome.
Obično većina njih kaže da ima iskustva, a kasnije se ispostavi da to baš i nije istina.

Bez obzira šta vam odgovori, najbolje je da sami otkrijete da li je vaš dizajner vešt i sa optimizacijom sajtova. A kako to da otkrijete? Pa vrlo jednostavno, ako se sajtovi koje je on radio nalaze u vrhu pretrage na pretraživačima, onda je sigurno vešt u optimizaciji.

6. Social Media Marketing

Takođe vrlo bitna stavka prilikom izbora dizajnera jeste da li je i koliko dobar u Social Media Marketing – u. Vaš dizajner bi trebalo da zna da vam podesi stranicu na društvenim mrežama i poveže je sa vašim sajtom, kako biste imali što bolju posetu.

7. Rokovi

Vrlo je bitno da precizno dogovorite rokove i obezbedite se, najbolje ugovorom da će on to ispoštovati. Većina dizajnera ne obraća posebnu pažnju na rokove, što se, na globalnom nivou smatra velikom manom osoba koje se bave ovim poslom. Zato precizirajte sve rokove i moguća odstupanja.

Kada dobijete odgovore na sva ova pitanja, sedite i rezimirajte sve što je za i protiv i tek onda donesite konačnu odluku.