Kako se prave Išleri – recept za išlere

Išleri su sitni kolači sa belancima. Domaći recept za išlere

 

 

Kako se prave Išleri - recept za išlere

Danas pišemo o tome kako se pravi išleri. Išleri su sitni kolači koji se pripremaju od belanca koje vam ostane nakon pripreme drugih vrsta kolača, na primer domaćih slatkih kiflica. Išleri su dosta popularni slatki kolačići a nisu komplikovani za pripremu.

Sastojci za išlere

Testo išlera

– 150 gr belog šećera

– 150 gr oraha (lešnika ili badema)

– 300 gr maslaca

– 300 gr belog mekog brašna

– 1 celo jaje

– naribana kora od limuna

– kesica cimeta

Sastojci za krem kojim se pune išleri

– 200 + 100 gr šecera

– 5 – 6 belanaca

– velika supena kašika rendane crne čokolade

– vanilin šećer

Za glazuru išlera

– 100 grama čokolade za kuvanje

– 3 kašike belog šecera

– 3 kašike  vode

Išleri i priprema – kako se spremaju išleri

Sve staviti da se lagano otopi, najbolje na pari, a može i na laganoj vatri. Kada se sve otopi dodati 50 gr maslaca i dobro izmešati Prstima mešati izmrvljeni maslac, šecer, orahe i brašno dok se jednako ne izmešaju, dodati malo naribane korice limuna, malo cimeta i
jedno celo jaje. Dobro umesiti, oblikovati kao veću pogaču, zaviti plastičnom folijom i staviti u hladnjak najmanje 30 minuta da se maslac stisne.

Dok se testo ,,odmara“ u frižideru, pripremiti krem za nadev kojim ćemo lepiti po dva keksica – išlera.

200 gr šecera i jednu vrećicu vanilin šećera staviti u lonac s debljim dnom i preliti vodom toliko da je sav šećer pokriven vodom i kuvati na jakoj vatri do jake gustoće, ali pre nego što sva voda ispari i dok je šećer još tekući, odnosno dok se šećer ponovno počne kristalizirati. Kada je šećer kuvan, maknuti ga s vatre i staviti da se hladi.

Istući čvrsti šlag od 5 – 6 belanaca, a kada je do pola umućen, dodati preostalih 100 gr šećera, pa do kraja izmutiti vrlo čvrsti šlag. U gotov čvrsti šlag od belanca, neprestano mešajući, u tankom mlazu ulijte ohladjen kuvani šećer, pa kad je sve fino jednolično izmešano, dodati jednu veliku kašiku rendane čokolade za kuvanje. To je krem za Išlere. Sami Išleri se mogu praviti i sa drugim vrstama krema, zavisno od vaše mašte, to može biti mlečni, čokoladni, nugat, voćni krem.

Zagrejati pećnicu na 150°C. Testo izvaditi iz frižidera i jednolično ga razvaljati na debljinu od otprilike 5 mm. Okruglim kalupom vaditi keksiće i staviti ih na pleh koji smo dobro namastili i pobrašnavili, ili još bolje staviti na masni papir za pečenje. Staviti u zagrejanu pećnicu i peći 10 do 15 minuta. Išleri ne smeju biti prepečeni. Izvaditi išlere iz pećnice i ostaviti u plehu da se keksići ohlade. Kad se keksići ohlade, spajati dva po dva mažući izmedju njih krem i na kraju premazati jedan kraj Išlera glazurom od čokolade. Posuti po vrhu listićima badema ili topingom ako želimo da išleri izgledaju dekorativno.

Išleri se serviraju uz čaj, belu kafu, toplu čokoladu ili kapućino.