Koja je procedura za uvoz polovnih automobila iz inostranstva

Sve što treba da znate ako želite da uvezete vozilo iz inostranstva. Procedura za uvoz polovnih automobila – koji papiri vam trebaju, šta sve plaćate …

 

 

Sigurno ste i vi čuli da je u inostranstvu moguće za vrlo malo novca kupiti dobar i kvalitetan automobil, koji nije baš mnogo star. Međutim, pretpostavljam da ste se i vi zapitali da li je to zaista baš tako. Da vam olakšam odmah na početku ovog teksta: Da, moguće je kupiti polovan automobil  za znatno manje novca nego u našoj zemlji. Ali, ono što mnoge ljude, ipak odvraća od ove ideje jeste procedura. Iako nije mnogo komplikovana, od vas kao kupca se zahteva da pripremite dosta dokumentacije, da ispoštujete sve odredbe zakona vezane za ovu oblast, a koje važe u zemlji iz koje uvozite automobil, kao i da obezbedite određenu svotu dodatnog novca, koji će vam svakako biti neophodan kada krenete po vozilo.

Imajte na umu da se smatra da je najbolje kupovati polovna vozila sa područja Nemačke, mada se u Srbiju neretko uvoze i vozila iz Italije, Belgije, Austrije, Švajcarske i Francuske.

Koja je procedura za uvoz polovnih automobila iz inostranstva auto plac

A sada, procedura za uvoz polovnih automobila iz inostranstva …

Dakle, prvo što treba da se raspitate kod vlasnika vozila (bez obzira da li je fizičko ili pravno lice u pitanju) jeste da li je odabrano vozilo proizvedeno u skladu sa Euro 3 standardom. Iako su sva vozila koja su prvi put registrovana nakon 01. januara 2001. godine sigurno proizvedena u skladu sa ovim standardom, lako je moguće da pronađete i neko starije vozilo, koje bi svakako trebalo da bude jeftinije.

Zatim bi trebalo da se dogovorite sa vlasnikom o načinu preuzimanja. Ovde vam najtoplije preporučujem da sami odete po vozilo, iako to iziskuje dodatni trošak. Nažalost, iako žive u dobro uređenoj zemlji, neretko se događa da ljudi koji se u Nemačkoj bave ovim poslom prevare potencijalnog kupca. Zato, budite oprezni i ni u kom slučaju ne prihvatajte varijantu da uplatite određenu sumu novca nekome, a ostatak kada vam dotera auto, jer su upravo na ovaj način mnogi prevareni.

Kada ste utvrdili da je vozilo proizvedeno pod određenim standardom i dogovorili sve detalje oko preuzimanja, prelazite na papirološki deo…

Prilikom kupovine automobila dobićete ili račun (ukoliko vozilo kupujete na auto placu) ili kupoprodajni ugovor, koji potpisujete vi i vlasnik. Ne zaboravite da i ovaj, kao i svaki drugi ugovor mora da se overi kod nadležnih organa zemlje iz koje uvozite vozilo. Uz to, za vas je sigurnije da imate ugovor, nego račun. Ove papire je neophodno da pokažete na granici. Uz njih, pokazujete i staru saobraćajnu dozvolu (ili fotokopija overena kod nadležnih organa, ukoliko zemlja iz koje uvozite vozilo zadržava original), zatim: odjava automobila (iz zemlje u kojoj je kupljen, odnosno registrovan).

U većini evropskih zemalja je moguće skinuti tablice i uzeti takozvane carinske, odnosno neki vid probnih tablica.

Zatim, kada stignete na granicu, dajete svu ovu dokumentaciju na uvid i čekate da se izvrši carinjenje. Procena vozila se vrši na osnovu aktuelnih kataloga, a većina njih se razlikuje od zemlje do zemlje. U suštini, ukoliko vozilo poseduje takozvani “Euro 1” papir (dokaz da potiče iz zemlje koja je članica Evropske Unije) carina je 2,5 %, a ukoliko se uvozi iz bilo koje druge zemlje carinska stopa je 12,5 %. Takođe, ova carinska stopa važi i ako niste dali na uvid taj papir. Ne zaboravite da prilikom kupovine vozila zatražite servisnu knjižicu, jer će vam dosta značiti na carini: prvo kao dokaz obavljenih servisa i popravki, a drugo zato što ćete dokazivanjem pređene kilometraže vrlo verovatno obezbediti plaćanje niže kamatne stope.

Kada uđete u Srbiju, plaćate 3.000,00 RSD za propratnicu, koju pravi granični šprediter. Ovaj dokument vam omogućava da stignete do mesta boravka, a važi 72 sata, tj. Imate rok od tri dana da registrujete vozilo.

Ako ste vozilo kupili radi dalje prodaje u Srbiji, dobar servis za otkup vozila je otkupvozila.rs