Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Ekonomija

Lista GMO proizvoda u Srbiji – hrana koja ima u sebi genetski modifikovane organizme

 

LISTA GMO PROIZVODA U SRBIJI – hrana koja ima u sebi genetski modifikovane organizme

Lista GMO proizvoda i proizvodjača u Srbiji čija hrana u sebi ima genetski modifikovane organizme a da nisu navedeni na ambalaži

 

Lista GMO proizvoda u Srbiji – hrana koja ima u sebi genetski modifikovane organizmeDobili smo putem maila od jedne naše čitateljke informaciju iz jedne domaće naučne institucije i mail pod nazivom Lista GMO proizvoda u Srbiji. Na toj listi su proizvodjači i proizvodi koji u svom sastavu imaju kao sastojke neke genetski modifikovane organizme. Svi ti proizvodi nemaju na sebi istaknutu GMO oznaku – label, da imaju GMO u sebi.

Jer, mnogi od tih proizvoda imaju samo jedan ili par dodataka koji su GMO, na primer kukuruzni sirup, koji se dobija od američkog GMO kukuruza i koji se nalazi u Coca Coli, slatkišima, sosovima i supama. Tu je zatim genetski modifikovana soja od koje se koristi Lecitin kao emulgator u namirnicama, ali se to ne obeležava na proizvodima.

Da ne pominjemo to da se stoka od koje se dobijaju mleko i mlečni proizvodi, meso i mesne preradjevine hrane GM sojinom sačmom i GM kukuruzom, a od skoro u Americi i GM lucerkom.

Društveni mislioci kao Noam Čomski misle da je GMO hrana koju diktiraju velike GM kompanije zapravo put za kontrolu naših života i društva.

Mi sada imamo situaciju da mnogi proizvodi tvrde da nemaju GMO i ne predstavljaju se tako, a ipak u njima ima genetski modifikovanih organizama u većoj ili manjoj meri. Koliko su oni štetni, ostaje za raspravu, ali ono što je suština ovog teksta i što je obaveza države, to je da nas proizvodjači i država obaveste da li neka hrana u sebi ima GMO ili ne.

 

Lista GMO proizvoda u Srbiji i GM proizvodjači

 

01. Snickers, Mars, Twix, Milky Way, Bounty (čokoladice)

 

02. Campbell Supe (supe)

 

03. Uncle Ben’s (grašak)

 

04. Lipton (čaj)

 

05. Cadbury (čokolada, kakao)

 

06. Ferrero (Nutela, Kinder jaje, Kinder bueno)

 

07. Nestle čokolada, Nestle Nesquik

 

08. Coca-Cola, Sprite, Fanta, Pepsi, 7-up

 

09. Knorr (sos, supe, kocke za supu)

 

10. Hellman’s (začini, majonez, sokovi)

 

11. Heinz (začini, majonez, sokovi)

 

12. Kraft (omiljena čokolada Milka, čips, Jacobs kafa, dečiji napitak)

 

13. Heinz Foods (kečap, sokovi)

 

14. Mc’Donalds mreža restorana “brze” hrane i njihovi obroci

 

15. Quaker Oats (Pepsi) (žitarice, keks)

 

16. Abbot Labs Similac (mleko u prahu za bebe)

 

17. Danone – jogurt, kefir, sir

 

Napomena: Mislimo da na ovoj listi nedostaju i musli i kranč pahulje globalnih proizvodjača, koji su svi sa kukuruznim sirupom i gmo kukuruzom.

Izvor podataka: Greenpeace vodič za GMO proizvode je ovde kao pdf za free download: Greenpeace List of FMO Food and Genetically modified organisms in productst

14 komentara

  • Ova lista se mesecima vrti tako što je neko sa Greenpeace liste polupismen preveo par stavki. Pritom na toj listi ne postoji Hipp uopšte. Krajnje je neozbiljno da tek tako kliknete na copy-paste i objavite, bez da ste se raspitali. Postoje ljudi koji se neće dobro informisati, pa će vaš POGREŠAN tekst shvatiti zdravo za gotovo.

  • Na Hipp kašici koju upravo držim u rukama IZRIČITO PIŠE:Organski proizvod BEZ GMO! NEOZBILJNO JE da „iz jedne domaće naučne institucije“ neko SAMO šalje mail, a ne reaguje na adekvatan zakonom propisan način, ukoliko je navedeno istina! SRAMOTA!

  • @Sead

    Na zvaničnom sajtu HiPP proizvođača za Srbiju je navedeno „Bez GMO – genetski modifikovanih organizama (u skladu sa regulativom EC o organskoj proizvodnji)“, da li je to istina ili laž, ko će ga znati..

  • Cocacola, Sprijt, Fanta, Pepsi 7-UP??? Sta tu moze genetski da se modifikuje kada je to cista hemija! Mekdonaltskrompir i junetinu kupuje kod nas… I jos dosta nelogicnosti u vasem tekstu vise delujete kao propaganda nego kao ozbiljan sajt!!!!!!!

  • Naj bolje bi bilo da ne kupujemo uvoznu hranu. Ja je licno vise ne jedem. Svako ima svoje misljenje. I takodje ne bih verovao Americkim proizvodima. Oni neka jedu ono sto su namestili a ne nama da izvoze. Samo da znate sta ide u one takozvane „Najfinije i najskuplje proizvode koji se uvoze.“ Kao sto su Milka, Nutella itd. MI SMO IM ZAMORCICI tj SUBJEKTI ZA ISTRAZIVANJE.

  • Мислим да су код Лптон чаја погрешили. Шта то у чају може да буде модификовано?

  • GMO kukuruz se nigde ne upotrebljava u ishrani ljudi!!! Tako da kad mi neko to pomene, a čujem od raznih nutricionista, znam da su nepismeni, neobavešteni i pogrešno naučeni da nam plasiraju dezinformacije, to je i jedini razlog što ne verujem nutricionistima. Ako ne verujete meni, a vi brzo na google pa proverite, ko nadje GMO kukuruz u supermarketu dobije milion dolara!

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280

Prijavi se za Newsletter