LISTA GMO PROIZVODA U SRBIJI – hrana koja ima u sebi genetski modifikovane organizme

Lista GMO proizvoda i proizvodjača u Srbiji čija hrana u sebi ima genetski modifikovane organizme a da nisu navedeni na ambalaži

 

Lista GMO proizvoda u Srbiji – hrana koja ima u sebi genetski modifikovane organizme

Dobili smo putem maila od jedne naše čitateljke informaciju iz jedne domaće naučne institucije i mail pod nazivom Lista GMO proizvoda u Srbiji. Na toj listi su proizvodjači i proizvodi koji u svom sastavu imaju kao sastojke neke genetski modifikovane organizme. Svi ti proizvodi nemaju na sebi istaknutu GMO oznaku – label, da imaju GMO u sebi.

Jer, mnogi od tih proizvoda imaju samo jedan ili par dodataka koji su GMO, na primer kukuruzni sirup, koji se dobija od američkog GMO kukuruza i koji se nalazi u Coca Coli, slatkišima, sosovima i supama. Tu je zatim genetski modifikovana soja od koje se koristi Lecitin kao emulgator u namirnicama, ali se to ne obeležava na proizvodima.

Da ne pominjemo to da se stoka od koje se dobijaju mleko i mlečni proizvodi, meso i mesne preradjevine hrane GM sojinom sačmom i GM kukuruzom, a od skoro u Americi i GM lucerkom.

Društveni mislioci kao Noam Čomski misle da je GMO hrana koju diktiraju velike GM kompanije zapravo put za kontrolu naših života i društva.

Mi sada imamo situaciju da mnogi proizvodi tvrde da nemaju GMO i ne predstavljaju se tako, a ipak u njima ima genetski modifikovanih organizama u većoj ili manjoj meri. Koliko su oni štetni, ostaje za raspravu, ali ono što je suština ovog teksta i što je obaveza države, to je da nas proizvodjači i država obaveste da li neka hrana u sebi ima GMO ili ne.

 

Lista GMO proizvoda u Srbiji i GM proizvodjači

 

01. Snickers, Mars, Twix, Milky Way, Bounty (čokoladice)

 

02. Campbell Supe (supe)

 

03. Uncle Ben’s (grašak)

 

04. Lipton (čaj)

 

05. Cadbury (čokolada, kakao)

 

06. Ferrero (Nutela, Kinder jaje, Kinder bueno)

 

07. Nestle čokolada, Nestle Nesquik

 

08. Coca-Cola, Sprite, Fanta, Pepsi, 7-up

 

09. Knorr (sos, supe, kocke za supu)

 

10. Hellman’s (začini, majonez, sokovi)

 

11. Heinz (začini, majonez, sokovi)

 

12. Kraft (omiljena čokolada Milka, čips, Jacobs kafa, dečiji napitak)

 

13. Heinz Foods (kečap, sokovi)

 

14. Mc’Donalds mreža restorana “brze” hrane i njihovi obroci

 

15. Quaker Oats (Pepsi) (žitarice, keks)

 

16. Abbot Labs Similac (mleko u prahu za bebe)

 

17. Danone – jogurt, kefir, sir

 

Napomena: Mislimo da na ovoj listi nedostaju i musli i kranč pahulje globalnih proizvodjača, koji su svi sa kukuruznim sirupom i gmo kukuruzom.

Izvor podataka: Greenpeace vodič za GMO proizvode je ovde kao pdf za free download: Greenpeace List of FMO Food and Genetically modified organisms in productst