Za prvi „slučaj“ ste, verujem, čuli, a za drugi, ubeđen sam, niste ni pretpostavljali da je moguć! Možda iz nekih bapskih rekla-kazala priča, bajki, feljtona iz paranauke, ali – prevarili ste se!

 

MAČKE BEZ REPA, A, SAD… ČOVEK S REPOM !

 Postoje engleske mačke bez repa sa ostrva Men ali postoji i čovek s repom

 

Poznate su, ne znam otkad, ali, čini mi se, odavno, mačke s britanskog ostrva Men, koje nemaju rep, to jest, sve, odreda, mačke ove rase – manks (Manx) – dolaze na svet bez repa! Pogledaću šta kaže enciklopedija …

Manks mačka bez repa

Ne, nije ga podavila, nema rep!… Možete, samo, da ga docrtate!

Zapravo, manks mačka potiče s britanskog ostrva Men (Isle of Man) koje leži između Irske i Velsa (Wales). Na ostrvu žive ove mačke već duže od četiri stotine godina (!), u stvari, ne zna se ni to, baš, tačno… i postale su simbol regiona koji je ovekovečen, čak, i na novčićima:

Mačka bez repa na novčiću iz 1970

Mačka bez repa na novčiću iz 1970.

Nedostatak repa kod ove rase, uslovljen je mutacijom gena do koje je, najverovatnije, došlo zbog „ekstremnog incesta“ u geografskoj izolaciji, pojava poznata pod nazivom „genetski grlić boce“ (genetic bottleneck), pojam iz populacione genetike koji označuje proces osiromašenja genetske raznovrsnosti.

Nedostatak repa je, zapravo, defekt skeleta u vidu deformacije krajnjih kičmenih pršljenova koji su u razvoju našli neki atraktivan efekt. Osim ovog defekta/mane, pojavljuju se, još, i neke druge deformacije skeleta koje se – selektivnim sparivanjem – pokušavaju otkloniti.

Istorijat odgoja: tek krajem 19. veka, manks je uspela da napusti ostrvo Isle of Man. Kad su engleski odgajivači, uvek gledajući i tražeći nešto novo, otkrili mačku bez repa – počeo je planski odgoj. Oko 1900, pokazana je na jednoj izložbi u Velikoj Britniji i prva mačka bez repa, mužjak „Bonhaki“, boje srebrno- mramorasto-ošaran…

Uživo!

manx kittens, trajanje: 2:11 minuta

httpv://www.youtube.com/watch?v=rLrW3eY2qoE

A, onda, vest koja je, sve, „oborila s nogu“! „Predržite“ se za stolicu!…

.

Čovek s repom!

Nedavno, međutim, na užas naučnika koji, to, dosad, nisu znali, postoji i čovek s repom!…

Čovek s repom u Indiji

Ma, to je rep, pravi, „majmunski“, rekli bi „obični“ ljudi…

Indijca Čandrea Oraona obožavaju kao inkarnaciju hindustanskog boga majmuna Hanumana jer je rođen s repom od 36 centimetara! Naime, hindu vernici prelaze stotine kilometara kako bi došli do Oranove kuće u selu Alipurduar, u zapadnom Bengalu. Žele da didirnu njegov rep jer veruju da ima isceliteljske moći!

Čovek s repom - rep dugačak 36 cm

Kad se rep izmeri, metar ne vara: celih 36 centimetara! Centimetar više nego što Čandrea Oraon ima godina (35)!…

Čandrea je rođen s telesnom manom koja se, stručno, naziva „spina bifida“ zbog koje ima dlake na donjem delu leđa. On je čitavog života odbijao da ih ukloni i – šta se desilo! – te dlake su počele da liče na rep zbog čeg ga je lokalno stanovništvo proglasilo bogom majmuna!…

Šta kaže Čandrea?

– Ja sam Hanuman. Ljudi me poštuju zbog repa što mi, uopšte, ne smeta. Rep smatram poklonom od boga – rekao je ovaj berač čaja.

Planira da – sam, sebi – podigne hram – u sopstvenu slavu – kako bi mogao da blagosilja mnogobrojne hodočasnike koji, prosto, hrle da što pre dođu – i dotaknu ga! Po repu!…

 

Uživo:

[HD] Man With 14.5 inch TAIL Hailed As GOD in India as Incarnation of MONKEY GOD, trajanje: 2:49 minuta

http://www.youtube.com/watch?v=4G8LrCEwZMU

 

Izvori: „Kurir“

http://www.mirror.co.uk/news/weird-news/chandre-oraon-tail-man-indian-3120812

http://www.zivotinjsko-carstvo.com/macke/manx_manks_rasa_macaka.php

Priredio: V. V. M.

oOOo