SRAMNA GODIŠNJICA!

11. februar 2013 – 11. februar 2014.

Bijeljina 11. 02. 2013

press.rs

NEVIÐENA DRSKOST I NEKULTURA VODITELJKE RTRS-a SVETLANE MARKOVIĆ

MATIJA BEĆKOVIĆ NAJUREN SA SCENE!

Ćeraćemo se još

Srpski književnik i akademik Matija Bećković u subotu, naveče, bukvalno je najuren sa scene na Svetosavskom balu u Bijeljini!

Matija Bećković

Voditeljka programa i novinarka RTRS-a Svetlana Marković, napravila je do sad neviđen skandal kad je Bećkovića bezobzirno prekinula u njegovoj besedi o Svetom Savi, posle čega je akademik potpuno šokiran i ponižen napustio scenu!

Drskost, primitivizam i nekultura voditeljke, koja nije dozvolila uglednom književniku da završi besedu, Bećkovića i ostale zvanice, ostavila je bez reči!

Naime, dok je Bećković govorio o prvom arhiepiskopu srpskom – Svetom Savi – utemeljitelju SPC-a i najvećem srpskom prosvetitelju, Markovićeva ga je prekinula rečima:

„Gospodine Bećkoviću, zahvaljujemo Vam na divnoj besedi, ali, s obzirom da imamo ograničen program, ja se nadam da će nam biti podjednako drago da zajedno pozdravimo ove divne mladiće i devojke i da otvorimo Svetosavski bal ‘Kraljevim kolom’. Ako nemate ništa protiv, da im se pridružimo?!“

Ekspresno napuštanje bala !

Ugledan akademik je, posle tog, naprosto, zanemeo i, prvi put tako javno ponižen, otišao sa scene, a, vrlo brzo, napustio je i ovu tradicionalnu manifestaciju!

Svi prisutni, ostali su u čudu kad je voditeljka programa grubo prekinula akademika i bukvalno ga najurila sa scene, a, prema saznanjima Pressa RS, najoštrije je reagovao i vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije.

– Vladika je naprosto pobesneo jer nije mogao da veruje da neko može da se drzne da prekida besedu o Svetom Savi. Organizatorima je sasuo u lice šta misli o ponašanju voditeljke programa, zbog čeg se, posle, biranim rečima izvinjavao akademiku Bećkoviću, koji je i dalje bio zatečen onim šta ga je snašlo. Srećom, on je pokazao svoju ljudsku veličinu tim što je mirno prešao preko poniženja kom je izložen, ali je brzim odlaskom sa Svetosavskog bala, ipak, dao do znanja organizatorima šta misli o poniženju koje mu je priređeno – kaže naš sagovornik koji je prisustvovao balu.

Matija Bećković najuren sa scene na Svetsosavskom balu u BijeljiniPešikan: Nepristojno i neprofesionalno!

Dugogodišnji televizijski radnik i reditelj brojnih direktnih TV-prenosa Ranko Pešikan kaže da se istaknuti i ugledni gosti nikad ne prekidaju u svojim govorima i besedama.

– Ako zvanice oduže s besedama, onda se skrati neka muzička numera ili horski nastup i tim se sve „ispegla“, tako da se direktan TV prenos ne produžava. U svakom slučaju, pre nastupa akademika Bećkovića, moralo je da se zna koliko traje njegova beseda jer je neprofesionalno i nepristojno prekidati bilo koju zvanicu u njenom govoru, a, pogotovo, nekog kao što je akademik Matija Bećković – kaže Pešikan.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić kaže da je ostao zaprepašćen kad je čuo voditeljku programa kako oduzima reč „najvećem živom srpskom pesniku„.

– I sam sam uvređen što je akademik Bećković doživeo takvu neprijatnost u Bijeljini, ali mi je drago što nisam imao ništa s organizacijom Svetosavskog bala. To je skandal nad skandalima! Akademik Bećković, držao je predivnu besedu o Svetom Savi i onako kako, samo, on ume, tako da su svi doživeli šok kad ga je voditeljka prekinula. Što je najgore, on je trebalo da kaže još samo rečenicu ili dve, ali kad je grubo prekinut, svi su, umesto o divnoj besedi, govorili o, najblaže rečeno, neprimerenom gestu voditeljke i cela manifestacija, ostala je u senci tog skandala – kaže Mićić.

Bruka za celu RS

Skandal na Svetosavskom balu na jučerašnjoj konferenciji za novinare, osudio je i generalni sekretar SDS-a Dragan Ćuzulan koji je rekao da je Markovićeva nanela sramotu celoj Srpskoj.

– Prekidanje barda srpske pisane reči i uvaženog akademika Matije Bećkovića u njegovoj besedi o Svetom Savi je poniženje, ne samo, za Javni RTV servis RS već bruka za celu RS! – ocenio je Ćuzulan.

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić kaže da nije gledao prenos Svetosavskog bala, ali priznaje da je čuo da je došlo do „nekog malog incidenta“, odnosno, da je neko od voditelja prekinuo akademika Bećkovića dok je govorio o Svetom Savi.

– Po onom što sam čuo, rekao bih da su zakazali organizatori. Kad se rade programi uživo i takve manifestacije, onda se, po unapred razrađenom scenariju, mora znati ko ima koliko prostora. Dakle, i voditelji su morali da znaju koliko vremena za besedu ima koji govornik, isto kao što je i uvažen akademik morao da zna koliko može da besedi – kaže Vasić.

Darko Momić

Izvor: http://www.pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/32561/Matija+Be%C4%87kovi%C4%87++najuren+sa+scene!.html

Priredio: Velibor Mihić

.

Ćeraćemo se još

Ćeraćemo se još

Sve može biti

Sem da se nećemo ćerati

Iz raja smo išćerani

Ali iz pakla nije niko

I niko se nije ćerao toliko

Da se nije mogao ćerati više

I koliko se god ćerao

Nije do kraja doćerao

Na mladima ćeranje ostaje

Ćeraćemo se još

Ali se više nećemo ćerati

Napamet i osumice

Brže — bolje i kako bilo

Tek onako od duga vremena

Na pola srca

Nadvoje

Natroje

Svako na svoju stranu

Ne znajući šta bi drugo

Pa ajde da se ćeramo

Nego ćemo se ćerati pametnije

ledene glave

Po planu ćeranja

Koji smisle najmudriji

Ćerolozi

Sa katedri za ćerologiju

Onaj ko hoće danas da se ćera

a ne prati razvoj i domete

ćeranja

Nema šta da traži

Na ćeralištima i ćerijadama.

Matija Bećković

oOOo