Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014.

NORVEŽANKA SVIH VREMENA?! Zlatna Marit Bjorgen

Norveška takmičarka Marit Bjorgen na ZOI Soči 2013 osvojila osmu medalju na Olimpijadama!

 

Norvežanka odbranila zlato u skijatlonu i ušla u trku za najbolju učesnicu Zimskih igara svih vremena!…

Norvežanska svih vremena Soči 2014 i Marit Bjorgen osvojila 8 zlatnih medalja

Marit Bjorgen ulazi u cilj

„Osvojila sam zlatnu medalju i sad mogu malo da se opustim. Mogu da uživam do kraja Igara!” – izjavila je Norvežanka Marit Bjorgen, nova i stara olimpijska šampionka u skijatlonu – trkačkom višeboju u kom je morala da na skijama „pretrči“ 7,5 km klasičnim stilom, da zameni skije, štapove i cipele, i da „pretrči“, još, toliko, slobodnim stilom!…

Neverovatna Norvežanka!

Svakako, 34-godišnja Norvežanka, uživaće do kraja Igara u takmičenju jer je očekuju još šest disciplina i u svakoj će pokušati da osvoji medalju. Odbranom šampionske titule s Igara u Vankuveru, osvojila je četvrto olimpijsko zlato. To joj je ukupno osmo olimpijsko odličje (4 zlatna, 3 srebrna, 1 bronzano) i sad je, po tom, peta dama u istoriji Zimskih igara.

Raisa Smetatina (SSSR, ZND) i Stefanija Belmondo (Italija) imaju po 10, a Ljubov Jegorova (ZND, Rusija) i Klaudija Pečštajn po devet, a Bjorgenova, ponovimo, u Sočiju će imati još pet šansi da ih dostigne ili čak premaši!

Po broju zlatnih odličja, osnovnom merilu po kojima se meri uspešnost jer šampioni su šampioni, Norvežanka se izjednačila sa Smetaninom, za dva odličja nadmašila Belmondovu, Pečštajnova joj beži jedno, a Jegorova dva zlata. Čak ni to nije nedostižno Bjorgenovoj, jer u Vankuveru 2010. je osvojila tri zlatne i srebrnu medalju i bila najuspešnija učesnica Igara! Nije na odmet podsetiti da je 12 puta osvajala titulu prvakinje sveta!…

Marit u superformi!

Da je u Soči došla u odličnoj formi, pokazala je u skijatlonu savladavši stazu za 38:33,6 minuta (računa se i vreme za promenu opreme) i 1,8 sekunda prednosti pred Šveđankom Šarlotom Kala, zvanično najboljom sprinterkom u konkurenciji, olimpijskom šampionkom u sprintu na 10 km s prošlih Igara. Treće mesto u konkurenciji 61 takmičarke, osvojila je njena zemljakinja, 22-godišnja Hajdi Vang koja je do prve olimpijske medalje stigla sa zaostatkom od 13,2 sekunda, a, tek, na četvrto mesto, plasirala se vodeća u Svetskom kupu Tereza Haug, takođe Norvežanka. Ona je platila ceh činjenici da je dosta snage potrošila diktirajući sve vreme tempo u drugom delu skijatlona.

 

Ž. B.

 

Tri lepa video-linka:

 

Prvi:

Idrettsgalla 2012: Marit Bjørgen – Best Female Athlete of the year in Norway, trajanje: 1:18 minuta:

Video-link:

http://www.youtube.com/watch?v=JeQYVzZJBJI

 

Drugi:

Ovakva je Marit bila prošle godine:

Woman’s 15 Km Skiathlon Val di Fiemme 2013 – Queen Marit´s 10th GOLD, trajanje: 4:07 minuta

 

Treći:

Ili ovde:

Woman’s 30 Km Val di Fiemme 2013 – Marit Bjørgen vs Justyna Kowalczyk, trajanje: 6:40 minuta

 

Izvor: „Politika“, http://www.youtube.com, Foto Rojters

Priredio: V. V. M.

oOOo