Koraci nauke

PRVA FOTOGRAFIJA ZEMLJE SNIMLJENA S MARSA

Iz NASA nama stiže prva fotografija Zemlje snimljena sa Marsa

 

 

PLaneta Mars snimak površine

„Kjurioziti“ na Marsu…

 

Američka svemirska agencija (NASA), objavila je prvu fotografiju Zemlje koju je rover „Kjurioziti“ snimio s Marsa.

„Tačka u svemiru“… ali NAŠA!… tako izgleda rodna plava planeta Zemlja kroz moćan objektiv sonde koju je NASA poslala na Mars.

Fotografija na kojoj se, odmah ispod Zemlje, nazire Mesec, napravljena je 80 minuta posle zalaska Sunca, 31. januara, tj., 529. dana boravka „Kjuriozitija“ na Marsu.

Zemlja koja se u trenutku slikanja nalazila na 160 miliona kilometara od crvene planete, „sija“ poput najsvetlije zvezde na marsovskom noćnom nebu.

Po rečima stručnjaka NASA, čovek koji bi stajao na Marsu, mogao bi, bez problema, golim okom, da vidi Zemlju i Mesec! Mada bi, na toj razdaljini, oni više bili nalik zvedama koje mi uobičajeno vidimo sa Zemlje.

 

PRVA FOTOGRAFIJA ZEMLJE SNIMLJENA S MARSA

Evo tog snimka: naša planeta Zemlja i njen prirodan satelit Mesec, snimljeni, prvi put, s površine Marsa!… To je podvig NASE!…

 

Slika je, zaista, „više nego neverovatna“: da smo na Marsu, mogli bismo videti, golim okom, Zemlju i Mesec!… Ova fotografija je, ponavljam, napravljena 80 minuta posle zalaska Sunca, 31. januara 2014, tačnije, 529. dana „boravka“ „Kjuriozitija“ na Marsu (Mars, to je „četvrti kamen od Sunca“, mi smo „treći“). Još jednom pogledajte fotografiju, Zemlja se, tad, nalazila na 160 miliona kilometara od Marsa.

Pitanje na koje još nemamo odgovor!

Znam da ga znate! A jedno je od osnovnih!… Sledi veoma lep video prilog, pogledajte, nećete zažaliti, možda će vam izazvati neku asocijaciju?! Meni jest, ali, još je „kuvam“ (u glavi!)…

Zašto je Mars „umro“ a Zemlja „preživela“?! – da, to je „morsko“ pitanje!… Snimak traje nepunih deset minuta…

Why Mars Died, and Earth Lived, trajanje: 9:31 minuta

 

Izvor: „Politika“, AP Photo/NASA, Koići Wakata, ilustracija, http://akter.co.rs

Priredio: V. V. M.

oOOo