Publi relations ruskog predsednika – Putinov PR nastup na Olimpijadi u Sočiju

Kako Vladimir Putin komunicira sa javnošću i takmičarima na ZOI Soči 2014. Pogledajte Putinov PR nastup

 

Ko kreira Putinov PR – public relations, on sam ili neko drugi?

Public Relations ruskog predsednika - Putinov PR i nastup na Olimpijadi u Sočiju

Interesantno je pogledati kakav je Putinov PR nastup na Zimskim Olimpijskim igrama u Sočiju 2014. Jedan TV prilog ruske televizije koja je pratila ruskog predsednika u druženju sa takmičarima.

Tim pre je TV prilog zanimljiviji jer prikazuje kako se ruski predsednik Vladimir Putin snalazi u situacijama sa publikom i u komunikaciji sa ljudima. Osim što čestita ruskim takmičarima na medaljama, on prilazi i američkim takmičarima, priča sa starim sportskim legendama, pozdravlja se sa publikom i službenicima. Putinov PR zaista može da posluži domaćim političarima da nauče nešto iz njegove neposrednosti.

Komunikacija sa javnošću, takozvani PR – public relations, oduvek je bila odlika zapadnih političara i kreirana je od strane agencija i stručnjaka za PR. Ne znamo da li neko radi za Vladimir Putina ali je činjenica da godinama unazad Vladimir Putin ima odlične medijske nastupe kojima konstantno skreće pažnju na sebe i svoju ličnost. Druženje sa tigrovima, lov i pecanje u Sibiru, jahanje konja i pokazivanje mišića, vožnja Formule 1 i vožnja borenog mlaznjaka, druženje sa običnim ljudima, sve to stvara mit o Putinu kao neposrednom čoveku a ne samo nedodirljivoj političkoj kulturi. I možemo slobodno reći da Putinov PR nije slučajan. Vredi pogledati donji video klip.

Odnosi sa javnošću (PR) su praksa upravljanja i širenja informacija između pojedinca ili organizacije i javnosti. Odnosi sa javnošću mogu obuhvatiti organizaciju ili pojedinca i sticanje popularnosti izlaganjem njihovih dela i nastupa ciljanoj publici, koristeći teme od javnog interesa i vesti, kojima se pokazuje da rade u interesu publike, ne zahtevajući direktnu nadoknadu za svoj rad.

Cilj odnosa s javnošću od strane kompanije ili partija često je da se ubedi javnost, investitori, partneri, zaposleni i druge zainteresovane strane da održe ili podrže određeni stav o nečemu, podrže njegov liderski položaj, promovišu vrednosti proizvoda ili političkih odluka. Zajedničke aktivnosti uključuju govore na konferencijama, osvojanje nagrade u datoj industriji, rad sa novinarima, potrošačima i zaposlenima. Odnosi sa javnošću (PR) je praksa upravljanja komunikacijom između organizacije i njenih javnosti.

 

Putinov PR nastup u Sočiju 2014

http://www.youtube.com/watch?v=Fjiv8jFxlOg