Legendarna pin ap devojka Rita Hejvort pleše u numeri Stayin’ Alive

Zanimljiva kompilacija filmskih isečaka gde čuvena holivudska glumica Rita Hejvort pleše uz numeru Stayin’ Alive

 

Legendarna pin ap devojka Rita Hejvort pleše u numeri Stayin' Alive - Rita Hayworth

Rita Hejvort (engl. Rita Hayworth) je bila američka glumica, rođena 17. oktobra 1918. godine u Bruklinu (Njujork), a preminula 14. maja 1987. godine u Njujorku (SAD). Najpoznatija je po ulozi u filmu Gilda.

Tri godine za redom, počev od 1944, Rita Hejvort je bila imenovana za jednu najvećih filmskih atrakcija na svetu. Godine 1944. glumi u jednom od svojih najpoznatijih filmova, mjuziklu Cover Girl, sa Džinom Kelijem. Film je učvršćuje u zvezde Columbia Pictures 40-ih. Rita Hejvort je bila vična baletu, igri i stepovanju. Kon je nastavio da prikazuje njen talenat u još nekoliko filmova kao što su: Tonight and Every Night (1945)sa Li Boumanom i Down to Earth (1947) sa Lari Parksom.

Njen erotski izgled je bio najprimećeniji u crno-belom filmu Čarlsa Vidora Gilda (1946), sa Glenom Fordom, koji je čak imao i problema sa cenzurom. Rola u kojoj Rita Hejvort u crnom satenu izvodi legendarni striptiz sa jednom rukavicom, učinio ju je kulturnom ikonom i fatalnom ženom. Rita Hejvort je glumila i izvela neverovatne korake plesa – sambe u filmu Tonight and Every Night (1945), dok je bila trudna sa svojim prvim detetom, Rebekom Vels ćerkom Orsona Velsa. Rita Hejvort je bila prva žena koja je bila plesni partner i Fredu Asteru i Džinu Keliju na filmu.

Rita Hejvort je bila vrh glamura 40ih, pin ap devojka za vojnike i simbol lepote za žene. Sa 168 cm i 55 kg bila je dovoljno visoka da bi bila briga za partnere na filmu kao što je bio Fred Aster. Rita Hejvort je veliki proboj u svetu filma napravila upravo kada je promenila boju svoje kose, što mnoge glumice njenog vremena nisu želele da učine. Ona je navodno promenila osam puta boju kose za osam različitih filmova.

1949. njene usne su proglašene za najbolje na svetu od strane Lige umetnika Amerike. Imala je modni ugovor sa Maks Faktorom da promoviše svoje Tru-Color karmin i Pan-Stik šminku.

Barbara Leming piše u njenoj biografiji o Hejvortovoj If This Was Happiness: A Biography of Rita Hayworth (1989), da je Rita Hejvort zbog konzumiranja alkohola i burnog životnog stila ostarila pre vremena. Ponovnim pojavljivanjem u Njujorku zbog rada na prvom filmu nakon tri godine 1956 „uprkos vešto stavljenoj šminki i dugoj lepoj crvenoj kosi, nisu se mogle prikriti posledice ispijanja alkohola i stresa. To se videlo kroz duboke redove oko njenih očiju i usta, a ona bi se pojavljivala iscrpljena i mnogo starija od njenih 38 godina“.

Leming nastavlja da izveštava da je tokom snimanja filma Fire Down Below Rita Hejvort čula primedbe koje nisu bile upućene njenim ušima a koje govore kako treba da požuri jer neće izgledati mlađe s vremenom. Pored toga dok je u San Francisku snimala film Pal Joey dok je davala autograme jedan obožavalac je promrmljao „ona izgleda tako staro“. Prvi izveštaj je glasio kako je ona zaplakala zbog toga, iako je to demantovala kasnije. Međutim bilo je jasno da njeno prerano starenje predstavlja osetljivu temu za nju. To je takođe značilo i da će ona biti pažljivo osvetljena na filmu do kraja svoje karijere.

 

Rita Hayworth is Stayin’ Alive

.

Rita Hejvort kao Gilda

http://www.youtube.com/watch?v=e-LO9Ay6v_M