Čuda astro-tehnike

ASTEROID UDARIO U MESEC …

…i to je snimljeno!

Asteroid, veličine frižidera, udario u Mesec brzinom od 60.000 kilometara na sat! I to je snimljeno!

 

ASTEROID UDARIO U MESEC

The craters of the moon were caused by asteroid impacts.(Photo: NASA photo via AFP/Getty Images)

Snimak asteroida neposredno pre udara, pada, na Mesec! Dalje, u prilogu, slede i video-snimci!

 

Španski astronom i profesor… posrećilo mu se!

Španski astronom i profesor na Univerzitetu u Uelvi Hose Maria Madiedo, uspeo je da uživo snimi udar asteroida veličine frižidera o Mesečevo tle što je izuzetno redak fenomen.

Kako prenosi AFP, Madiedo je 11. septembra prošle godine posmatrao Mesec uz pomoć dva teleskopa, kad je uočio jak blesak svetlosti u predelu Mare Nubium-a (na latinskom – more oblaka), jedne od Mesečevih kotlina ispunjene ohlađenom lavom. Blesak je bio sjajan koliko i zvezda Severnjača (Danica) i mogao se videti golim okom sa Zemlje, precizira britansko Kraljevsko astronomsko društvo (RAS) koje je izvestilo o ovom događaju u svom mesečnom izdanju. Posle bleska, usledilo je treperenje svetlosti koje je trajalo osam sekunda.

– U tom trenutku sam shvatio da sam prisustvovao retkom i izuzetnom događaju! – istakao je Madiedo čiji se snimak može videti na Internetu.

Prema proračunima koje su španski astronom i njegove kolege izveli, asteroid je bio težak oko 400 kilograma s prečnikom od 60 do 140 centimetara. Asteroid se zabio u Mesečevo tle brzinom od 60.000 kilometara na sat. Udar je bio toliko žestok da se svemirski kamen istog trenutka potpuno raspao, napravivši krater širine 40 metara iz kog je izbijala intenzivna vrelina, izvor bleska koji se video sa Zemlje. Za razliku od Meseca, Zemlja ima prirodan štit – atmosferu – u kojoj meteoriti, uglavnom, sagore mnogo pre nego što stignu do njene površine. Poređenja, radi, meteorit koji je pre godinu dana eksplodirao iznad ruskog grada Čeljabinsk – imao je 20 metara u prečniku i težio 13.000 tona. Ali, samo je manji deo osnovne mase asteroida pao na Zemlju.

Obratite pažnju…

Malo duži snimak udara asteroida u Mesec:

A large lunar impact blast on 2013 September 11, trajanje: 4:53 minuta

Ili ovo:

Udar asteroida u Mesec:

Lunar impact blast (11 September 2013), trajanje 0:12 sekunda

Ovo nemojte da čitate!…

Asteroid veličine tri fudbalska terena, večeras prolazi pored Zemlje! Tokom ove noći – 17. januara 2014 – pored Zemlje će proći asteroid veličine tri fudbalska terena koji se kreće brzinom od 44.000 km/h

Asteroid koji udara u zemlju

Ali, kao što svi znamo – PREŽIVELI SMO… danas je februar, 26, 2014. Asteroid je prošao pored Zemlje!… A na Mesec – kako smo naveli – asteroidu padaju jer nema atmosfere koja bi ga sagorela kao na Zemlji. Otud onoliki krateri, veliki i mali, sve „more“ do „mora“… „dolina“ do „doline“…

A kako, to, izgleda?!…

Ove noći – 17. februara 2014 – će pored naše planete proći asteroid velik kao tri fudbalska terena koji se kreće brzinom od 44.000 kilometara na čas.

Asteroid koji je promašio Zemlju

To je taj asteroid koji smo izbegli!…

Objekat nazvan 2000 EM26, proći će na oko 2,6 miliona kilometara od Zemlje 18. februara, između 3 i 3.30 sati ujutru. Iako ovaj asterodi ima više od 270 metara u prečniku, naučnici kažu da on ne predstavlja pretnju Zemlji… Hm, daleko mu lepa kuća, bolje da nikad ne padne!… Samo nam, on, još, fali!… Ali, bilo pa prošlo!…

A taj asteroid što nam je pretio, nama, Zemljanima…

…To jest, kako, to, uživo, izgleda – možete pratiti, ovde, ali… Ne odustajte od gledanja: tek posle 3 minuta i 20-ak sekunda, film „kreće“! A traje – svih – 57 minuta i 50 sekunda!

 

Potentially Hazardous Asteroid Zipping by Earth on Close-Approach. trajanje: 57:50 minuta

 

Izvori:  http://www.newser.com, http://news.widmi.com, „Politika“ (spektar), http://www.novosti.rs, http://www.youtube.com, http://www.blic.rs

Priredio: V. V. M.

oOOo