SNIŽAVANJE HOLESTROLE HRANOM

Kako da snizite holesterol promenom ishrane i čajevima – povišen holesterol i ishrana. Kako da snizite holesterol prirodnim putem – dijeta i prirodni preparati. Koja hrana snižava holesterol. Čajevi za visok holesterol.

 

SNIZITE HOLESTEROL PROMENOM ISHRANE I ČAJEVIMA

Holesterol je potreban ljudskom organizmu, ali samo do odrećenih vrednosti. Ukoliko ga u krvi ima više nego što je dozvoljeno, može prouzrokovati neke bolesti krvnih sudova, moždani udar, srčani infarkt i druga oboljenja.

 

POVIŠENI HOLESTEROL I ISHRANA

Snizite holesterol promenom ishrane i čajevima - povišen holesterol i ishrana

Povišeni holesterol najčešće je posledica nepravilne ishrane i unosa prekomernih količina namirnica životinjskog porekla i slatkiša. Kao prva mera za obaranje holesterola preporučuje se fizička aktivnost i promena ishrane. Neke namirnice se posebno preporučuju.

Od mahunarki na prvom mestu su soja i pasulj, beli i crni luk. Beli luk treba jesti svakodnevno u toku dva meseca od 1 do 3 čena, crnog luka oko 50 grama dnevno. Korisna namirnica je i šargarepa. Dve sveže šargarepe treba dnevno grickati polako u toku tri nedelje. Zatim jabuke, susam, zelena salata, avokado, lešnik, semenke suncokreta, bundeva, rotkva, celer i drugi.

Kombinacijom ovih namirnica moguće je svakodnevno pripremati ukusne obroke koji su korisni i utiču na smanjenje holesterola u krvi. Maslinovo ulje je takoće korisno i treba ga redovno koristiti. Dnevna doza je tri kašike. Neke vrste morskih riba, kao što su losos i skuše sadrže omega-3 nezasićene masne kiseline i zbog toga ih treba uključiti u ishranu.

Sve ove namirnice nisu podjednako korisne za sve osobe, tako da svako treba da odabere i u svojoj ishrani svakodnevno koristi one kombinacije koje su za njega najkorisnije.

Nije zdravo ni potpuno izbegavanje hrane koja sadrži holesterol, s obzirom da nedostatak holesterola može dovesti do niza ozbiljnih poremećaja i oboljenja.

Za sniženje povišenih vrednosti holesterola postoje i sintetički lekovi. Samo, treba znati da uzimanje ovih lekova, ukoliko se u isto vreme ne koriguje ishrana, neće dovesti do rezultata.

 

ČAJEVI I LEKOVITO BILJE ZA SNIŽAVANJE HOLESTEROLA

Pomoćna lekovita sredstva, kao što im i samo ime kaže, pomažu smanjenju nivoa holesterola u krvi. To su fitopreparati koji sadrže sastojke belog luka, soje, masnog ulja semena boražine, artičoke i dr. Za sniženje holesterola koriste se i pomoćna lekovita sredstva koja, kao aktivne komponente, imaju omega-3 nezasićene masne kiseline i vitamine E i C.

Od lekovitih biljaka, svojstvo da smanjuje nivo holesterola u krvi, imaju pre svih artičoka i grčko seme.Ove biljke mogu se koristiti same ili u različitim kombinacijama. Artičoka je biljka poreklom iz severne Afrike i jugozapadnog Mediterana. U lekovite svrhe koriste se cvetne glavice i list. List sadrži flavonoide, kiseline, etarsko ulje, fitosterole, tanine, inulin, gorke materije i dr. Artičoka ima svojstva da snižava nivo holesterola i drugih lipida u krvi, a deluje povoljno i na jetru i lučenje žuči. U prometu se nalazi u obliku tinktura i kapsula. Svaki proizvođač propisuje način upotrebe. Od lista se može pripremati i čajni napitak i tada se kombinuje sa drugim lekovitim biljkama.

Bioliver kapi za jetru i holesterol i trigleciride

Bioliver kapi za jetru i holesterol i trigleciride

Čajna mešavina sastoji se od 40 grama lista artičoke, 20 G lista maslačka, 20 G lista breze, 10 g lista ruzmarina i 10 g korena čička. Priprema se prelivanjem kašike čaja čašom ključale vode. Kad odstoji 15 minuta, procedi se i pije u toku dana dva puta po šolja sveže pripremljenog čaja posle jela.

Grčko seme, je takodje biljka poreklom sa Mediterana. Danas se za lekovite potrebe gaji, ali se može naći i kao divlja na napuštenim njivama.

Upotrebljava se seme koje sadrži ugljene hidrate, sluz, flavonoide, saponine, kumarine, proteine, alkaloide i dr. U narodnoj medicini koristi se spolja za obloge i za pripremu napitaka. Upotrebljava se kao tonik, kod neuhranjenih osoba, a spolja za obloge kod čireva i otoka žlezda. Deluje i na viruse i gljivice. U literaturi se takodje pominje i kao lekovita biljka koja utiče na sniženje povišenog holesterola i šećera u krvi.

Čajni napitak se priprema kada se 40 do 50 komada usitnjenog semena prelije sa 150 ml hladne vode. Posle tri sata procedi se i pije tri do četri puta dnevno pre jela.

S obzirom da se ovaj čajni napitak ne sme koristiti zajedno sa nekim lekovima, potrebnoje posavetovati se s lekarom ili farmaceutom.

Zelenom čaju se takoće pripisuju svojstva da smanjuje nivo holesterola u krvi. Zeleni čaj se dobija kada se listovi čaja odmah posle berbe suše i ne podvrgavaju procesu fermentacije (crni čaj). Ovaj čaj deluje slično vitaminima C i E i danas j e veoma popularan čajni napitak.

 

Dragan Djordjević