Sokobanja

Sokobanja – jedna od najstarijih i najlepših banja u Srbiji

Znate li gde se nalazi najstariji uređeni park u Srbiji? A znate li koje je najmističnije mesto u Srbiji, koje iz godinu u godinu privlači pažnju znatiželjnika, ali i naučnih radnika iz čitavog sveta? Verovali ili ne, na samo nešto više od 200 kilometara udaljeno od Beograda, nalazi se jedno od najstarijih banjskih lečilišta na području naše zemlje. U samom centru Sokobanje nalazi se i najstariji uređeni park u Srbiji. A u nepodrednoj blizini, kao da je natkriljuje svojim obroncima, prostire se najmističnija planina, ne samo u Srbiji več na čitavom Balkanskom poluostrvu, planina Rtanj.

Smatra se da je, sada već velelepni banjski park izgrađen krajem 19. veka. Za godinu početka njegove gradnje i uređenja se uzima 1880. Danas je to jedan od najlepše uredjenih parkova na području čitave zemlje, sa ukupnom površinom od preko dva hektara. Krasi ga veliki broj lepo uređenih povrpina, ali i brojne, neplanski urađene staze, koje su tu sa ciljem da svakom šetaču omoguće uživanje u lekovitom banjskom vazduhu, čije je blagotvorno dejstvo dokazano, a posebno za obolele od bronhijalne astme.

Sokobanja i  zanimljivosti o sokobanji

Sokobanju  su, kako nekad, tako i sada posećivale brojne znamenite ličnosti. Zabeleženo je da se banjskom vodom krepio i veliki srpski knez Miloš Obrenović, ali i članovi kraljevskog doma dinastije Karađorđević, zatim naš nobelovac, Ivo Andrić, Branislav Nušić i mnogi drugi znani i neznani ljudi.

Danas je Sokobanja postala prava oaza zdravstvenog i wellness turizma, ali i idealno mesto za beg od gradske buke i ubrzanog tempa života.

Uz sve navedeno, poslednjih godina u Sokobanju hrli veliki broj ljudi koji imaju problem sa prekomernom telesnom težinom, jer u njoj postoje brojni programi koji pomažu ljudima da dođu do željene težine. Naravno, sve to uz nadzor stručnih lica, specijalista endokrinologije i nutricionista.
Da banja nije namenjena samo lečenju, dokaz su i mnoge savremene porodice koje je posećuju samo zarad odmora i uživanja u miru i tišini, koje ova banja obilato nudi.

A za one željne avanture i mistike, tu je obližnji Rtanj. Do danas nije dokazano zbog čega je zabeleženo magnetno dejstvo na području ove planine piramidalnog oblika jače nego bilo gde u Srbije. Neki tvrde da je ona ostatak neke vanzemaljske civilizacije, drugi, pak smatraju tu tvrdnju smešnom. Pa, ipak, ko god je otišao u pohode ovoj planini, nije ostao ravnodušan.

Pored svega navedenog, tu su i ostaci čuvene tvrđave – Sokograda, po kome je banja i nazvana. Ako imete sreće, čućete priču meštana o legendi koja je vezana za ovaj srednjevekovni grad i tada će vam biti jasnije zbog čega se ova banja smatra jednom od najstarijih na području naše zemlje.

Da banja ide u korak sa vremenom, ako ne i ispred njega, dokaz su novoizgrađeni objekti, takozvani akva parkovi u kojima najviše uživaju oni najmlađi, mada ni stariji nisu imuni na sve te tobogane i zabavne sadržaje. Ne treba zaboraviti i novoizgrađeni bioskop u kome je čak moguće gledati filmove u 5 D tehnologiji.

A kada se prijatno umorite od šetnji i svih drugih aktivnosti, specifična klima Sokobanje će vam svakako doneti miran san i pravi odmor, uz neprikosnoveni miris, lekovitog banjskog vazduha.

Još  zanimljivosti o Sokobanji možete pogledajti ovde.