Zamena za zube – Zašto su zubni implanti najbolje rešenje u slučaju gubitka zuba?

Zubni implanti služe da zamene zube koji nedostaju. Saznajte u nastavku od kada se koriste zubni implanti, od čega su izrađeni, kako se ugrađuju i zbog čega ih stomatolozi sve više preporučuju!

 

Istorija implantologije

Postoje podaci da su još Maje pokušavale ugradnju zuba uz pomoć delova školjke, a dokumentovano je da su postajali pokušaji da se zubi robova ugrade faraonima u starom Egiptu. Pokušaja je bilo kroz celu istoriju, ali prvi prodor desio sa sredinom prošlog veka u Švedskoj. Grupa naučnika je istraživala kako naš organizam reaguje na strana tela koja se u njemu nalaze, i može se reći da su slučajno došli do otkrića da će predmet od odgovarajućeg materijala, ako pacijent dovoljno miruje, srasti sa koskom, tj. živim tkivom. To i jeste suština implantologije, da se strano telo integriše sa živim tkivom.

Šta su zubni implanti?

Zubni implanti su sprave od veštačkih materijala koji se ugrađuju u naš organizam sa ciljem da funkcionalno zamene neki deo koji ne funkcioniše kako treba ili nedostaje i da srastu sa živim tkivom. Kao što sama reč kaže, zubni implanti služe da zamene zube koji nedostaju, tačnije kao osnova za veštačke zube koji će zameniti prirodne. To su u suštini „šrafovi“ koji se ugrađuju u vilicu i srastaju sa viličnom koskom. Zubni implanti su vrhunac napretka stomatologije, a kod nas se ovim bavi sve veći broj stomatologa. Neke stomatološke ordinacije su se usko specijalizovale baš iz oblasti implantologije.

Zamena za zube - Zašto su zubni implanti najbolje rešenje veštački zubi 2

Zamena za zube - Zašto su zubni implanti najbolje rešenje veštački zubi 1Danas se zubni implanti prave od  titanijuma koji je u potpunosti biokompatabilan (između ostalog koristi se i u svemirskoj industriji, što bi trebalo da bude garant njihove izdržljivosti i otpornosti na mehanička oštećenja), pa su alergijske reakcije i odbacivanje implanata svedeni na minimum.

.

.

Proces ugradnje zubnih implantata

Ako ste se odlučili za ugradnju, prvi korak je izbor kvalitetnog i proverenog stomatologa. Ne preporučuje se da se zbog neznatne uštede odlučite za neku neproverenu opciju zbog koje se možete kasnije kajati.

Na pregledu, stomatolog će pregledati kakvo je stanje vaših zuba i desni i odlučiti koja je najbolja opcija za vas. Upoznaće vas sa celim procesom kao i sa stvarima koje se očekuju od vas, a to je pre svega održavanje odgovarajuće oralne higijene. I naravno, zakazaće vam termin. Sam proces postavljanja zubnog implanta u kost ne traje dugo i bezbolan je pošto se radi pod lokalnom anestezijom. Može se raditi i pod opštom anestezijom ukoliko je to vaša želja ili ako stomatolog tako odluči, ali to se retko dešava. Nakon postavljanja implanta može biti  bolova koji traju par sati. To zavisi od osobe do osobe. U svakom slučaju trebalo bi da dobijete anelgetike koje ćete uzimati po potrebi. Nakon toga sledi period oporavka i srastanja zubnog implanta sa koskom (osteointegracija). Posle ovog perioda na zubni implant se postavlja suprastruktura koja služi kao osnova za postavljanje krunice i uzimaju se otisci za izradu krunice. Nakon toga sledi završni proces, postavljanje krunica i mostova. Od ugradnje implanta do konačnog postavljanja krunica prođe između dva do šest meseci, i ovo zavisi od osobe kojoj se ugrađuje implant.

Zamena za zube - Zašto su zubni implanti najbolje rešenje veštački zubi - ugradnja implantaOno što je naročito bitno je oralna higijena. Do gubitka zuba uglavnom dolazi baš zbog loše oralne higijene, tako da ugradnja implantata nije rešenje za one koji će ponovo zapustiti svoje zube. Nakon postavljanja zubnog implanta potrebno je voditi računa o higijene na odgovarajući način. Zadatak stomatologa je da vam objasni važnost higijene kao i da vam pokaže šta treba da radite da ne bi došlo do inficiranja tkiva oko implanta. Takođe, obavezan je odlazak na preglede da bi stomatolog mogao da prati vaš oporavak i stanje implanta.

Zašto je poželjno nadoknaditi zub koji nedostaje?

Kada ostanete bez nekog zuba, javljaju se razni problemi. Možete imati problema sa žvakanjem hrane, a to dalje vodi u nove probleme, kao što su recimo problemi sa varenjem. Deo vilične kosti gde se zub nalazio gubi funkciju, a poznato je da ako neki deo našeg tela nema funkciju, on polako atrofira i nestaje. Ovo pored lošeg estetskog efekta ima i jako loše posledice po dalje zdravlje vaše vilice i zuba. Dobra vest je da je danas moguće nadograditi viličnu kost veštačkom, u koju se onda postavlja zubni implant. Ali svakako je bolje da ne dozvolite da do toga dođe. Takođe, usled nastale šupljine zubi se pomeraju da popune rupu, a tu je i „isplivavanje“ zuba iz suprotne vilice. Ovo dovodi do problema kod zagrižaja (okuzalna trauma), koji dovode do povlačenja desni.

Zamena za zube - Zašto su zubni implanti najbolje rešenje veštački zubi implant u viliciZamena za zube - Zašto su zubni implanti najbolje rešenje veštački zubi presek implanta 

.

.

.

.

.

.

Prednosti zubnih implanata u odnosu na druga rešenja

Jedna od prednosti ugradnje zubnih implantata je uptavo to što se on ugrađuje u kost i srasta sa njom, čime kost čuva svoju funkciju. Takođe, kada se vrši zubna implantacija nije potrebno brusiti okolne zdrave zube kao kada se izgrađuje most. Treba pomenuti i da je čišćenje oko zuba koji je postavljen na zubni implant mnogo jednostavnije od čišćenja ostataka hrane koja se zadržava ispod zubnog mosta. Isto tako, mnogo je lakše održavati higijenu zubnih implanata nego totalne proteze. Ne treba zanemariti ni veoma visok procenat ugradnje zubnih implanta, koji iznosi 98%.

Ono što je prosečnom pacijentu možda najbitnije, je estetski faktor. Zubi koji su postavljeni na implantu izgledaju mnogo prirodnije od onih koji su postavljeni na zubnom mostu. Pošto je vilica očuvana (posebno je bitno sačuvati vilicu u frontalnom delu) i svi zubi su tu, neće doći do stvaranja nabora na koži oko usta i prelaženja kože preko vilice, a zahvaljijuće bezmetalnim krunicama vaš osmeh će biti potpuno prirodan i niko neće primetiti da ustvari imate implant. Ovo će imati veliki uticaj na vaše samopouzdanje, a poznato je da je osmeh jedna od prvih stvari koje primetite na nekoj osobi.

Zamena za zube - Zašto su zubni implanti najbolje rešenje veštački zubi stavljanje krunice  

Cena zubnih implanta

Jedini potencijalni problem kada je u pitanju implantologija, je cena zubnih implanata. Za svaki zub sigurno treba izdvojiti par stotina evra i za neke ljude ovo je nepremostiva prepreka. Ako se odlučite za ugradnju treba obratiti pažnji i na to šta dobijate za uloženi novac. Neke stomatološke ordinacije daju nižu cenu ali ta cena ne obuhvata obavezne preglede koje posebno naplaćuju i na kraju ispadnu skuplji, dok neki drugi daju višu cenu koja obuhvata celokupan tretman.

Zaključak

Naš savet je da ako možete sebi da priuštite zubne implante, to i uradite. Na zdravlju ne treba štedeti a zubni implanti su dugoročno i svakako u ovom trenutku najbolje rešenje za nadoknađivanje izgubljenih zuba.

Vlada Ilić