Atina – grad istorije

Najzanimljivija turistička mesta koja nudi Atina. Šta treba obavezno da posetite u Atini: Akropolj, Trg Sintagma, Plaka, Glifada, Likavitos, Monastiraki 

 

Nekada jedan od najmoćijih gradova – država, prestonica savremene grčke države je danas jedan od najpoznatijih evropskih gradova i najposećenija turistička destinacija zemlje. Istorija savremene Atine seže u daleku prošlot, te se smatra jednim od najstarijih gradova celog sveta. Smatra se da traje više od tri hiljade godina.

Na svakom koraku savremene Atine oseća se duh prošlosti i tradicije do koje grčki narod jako drži. I koliko god puta posetili ovaj velelepni evropski grad, nikada nećete moći da kažete da ste videli sve što on ima da ponudi. Zato ćemo ovom prilikom pomenuti samo najposćenije atrakcije Atine…

 

Akropolj ( gr. Ακρόπολη Αθηνών )

Prva asocijacija na grčku prestonicu svakako je Partenon, odnosno Akropolj. Na Akropolju je smešten hram posvećen zaštitnici grada, boginji Atini.

Na nadmorskoj visini od 150 metara, Akropolj se i danas ponosito uzdiže iznad moderne Atine, podsećajući na zlatno doba grčke prestonice.
Pored Partenona, koji je posvećen boginji Atini Parteno, zaštitnici grada, na Akropolju se nalaze i: Erehtejon ( posvećen boginji Atini Polijas ), Propileja ( odnosno ulazna vrata Akropolja ), te nešto manji hram posvećen boginji Atini Nike, koji i danas odiše svojom elegancijom.

Poseban deo ovog velelepnog kompleksa čini Muzej Akropolja. U, za sada ukupno devet muzejskih prostorija, smeštene su mnoge skulpture i reljefi iz frizeva, te ostali eksponati koji su nastali još u Arhajskom periodu, pa preko Klasičnog do Helenističkog i Rimskog. Grčka vlada je tek nedavno započela proces povraćaja nepravedno otetog blaga Akropolja, koje je danas rasuto po svetu, a najviše eksponata ima u Britanskom nacionalnom muzeju u Londonu, tako da se očekuje da će postavka Akropoljskog muzeja uskoro sadržati i ove eksponate.

Akropolj Atina šta posetiti u Atini

 

Trg Sintagma ( gr. Πλατεία Συντάγματος )

Ispred nekadašnje kraljevske palate, u kojoj je danas smešten grčki parlament nalazi se ovaj čuveni trg. Iako je trg Omonija ( gr. Πλατεία Ομονοίας ) zapravo najstariji atinski trg, Sintagma se smatra centrom grada.

Veliki broj turista koji posećuje grčku prestonicu svake godine ne propušta priliku da prisustvuje smeni specijalne jedinice grčke vojske – nadaleko čuvenih evzona, koji čuvaju zgradu parlamenta.

Trg Sintagma Atina šta posetiti u Atini

 

Plaka ( gr. Πλάκα )

Stari deo Atine je smešten na severno – istočnim obroncima obližnjeg Akropolja. U davna vremena je smatrana “ susedstvom bogova “ zbog svog položaja. Praktično je čine dva dela: gornji ( bliži Akropolju ) i donji ( između trga Sintagma i Monastirakija ).

Pored brojnih ugostiteljskih objekata u kojima uživaju i Atinjani i njihovi goti, na Plaki postoji i veliki broj muzeja, a između ostalih i: Muzej grčke narodne umetnosti, Univerzitetski muzej Atine, te Jevrejski muzej Grčke.

Plaka Atina šta posetiti u Atini

Monastiraki ( gr. Μοναστηράκι )

Jedan od glavnih delova Atine kada je kupovina u pitanju. U ovom delu grada se nalazi veliki broj butika, prodavnica suvenira, te različitih specijalizovanih prodavnica, a najviše antikvarnica.

Monastiraki Atina šta posetiti u Atini

Likavitos ( gr. Λυκαβηττός )

Za one koji imaju više vremena predlažem posetu čuvenom atinskom vidikovcu – brežuljku Likavitos, koji se uzdiže iznad grada. Brojni posetioci Atine odavde mogu da uživaju u predivnom pogledu na grčku prestonicu.

Do Likavitosa se stiže pešice ili žičarom, koja polazi od iz atinske četvrti Kolonaki ( gr. Κολωνάκι ). Možete posetiti i crkvu svetog Đorđa koja se tu nalazi ili predahnuti u nekom od restorana. Takođe, ukoliko imate dovoljno vremena, pogledajte i pozorište na otvorenom.

Likavitus Atina šta posetiti u Atini

Izvor slika: www.pogodak.rs