Automatski zalivni sistemi za travnjak i bašte

Velika pomoć za savršen izgled vrta su automatski zalivni sistemi za travnjak i bašte, koji vam štede ogromno vreme i vodu i omogućavaju savršen izgled vrtova

 

 

Automatski zalivni sistemi za travnjak i bašte

Naši su prostori klimatsko područje u kom su vremenski uslovi promenljivi, nestabilni i nepredvidivi. Zbog promenjenih klimatskih uslova, dugih sušnih leta, a kratkih zima, proleća i jeseni potreba za zalivanjem zelenih površina iz dana u dan raste. Voda je biljkama i travi neophodna u određeno vreme i u određenim količinama. Zbog toga se vlasnici zelenih površina ne mogu pouzdati u prognoze meterologa. Rešenje je u primeni automatskog sistema za zalivanje koji će zelenilu u svakom momentu kada je to neophodno obezbediti dovoljnu količinu vode. Redovno i kvalitetno zalivanje zelenih površina je garancija za lep, estetski izgled negovanih biljaka – cveća, ukrasnog šiblja ili drveća, travnih površina, koji stvaraju dekorativni ambijent sredine čoveka u kome živi i radi.

Automatski zalivni sistemi za travnjak i bašte i golf terene

Primena automatskih zalivnih sistema

Zalivanje privatnih kuća

San svih vlasnika vrtova jeste da trava i sve druge biljke u njima budu lepo negovane i uvek zelene, prijatne za oko i odmor. Da bi zelene površine bile takve, neophodna im je voda u određeno vreme i u određenim količinama, što znači da se njihovi vlasnici ne mogu pouzdati u prognoze meteorologa. Rešenje je u primeni automatskog sistema za zalivanje. Redovno i kvalitetno zalivanje zelenih površina je garancija za lep, estetski izgled negovanih biljaka.

Zalivanje parkova i drugih javnih zelenih površina

Jedan pogled govori više od hiljade reči. Turistima i svim putnicima kada dođu u Vaš grad, prvi utisci će sigurno značiti veoma mnogo. Omogućite im da u njemu ugledaju predivne lepo negovane i dobro zalivene zelene površine, bulevare, parkove, igrališa i druge javne površine.

Zalivanje sportskih terena

Svako ko se profesionalno bavi održavanjem sportskih terena zna koliko je važno dobro navodnjavanje za njihov vrhunski izgled i kvalitet. Dobro održavani sportski teren ima presudan utjicaj na kvalitet igre. Automatski zalivni sistemi nude rešenje za svaki tip sportskog terena od teniskog i fudbalskog igrališta do terena za ragbi i bejzbol.

U našoj zemlji zalivanje zelenih površina je zastupljeno ispod realnih mogućnosti i potreba. Zašto? Nedostatak tradicije i iskustva širih razmera usporavaju njegovu realizaciju i primenu. U proteklim godinama su se i kod nas pojavile vrlo kvalitetne i skupe bašte.

Projektovanje i uređenje zelenih površina, prostora oko kuće, vrtni dizajn sve je popularniji. Daju se saveti, ideje i sugestije u dizajnu za različite stilove vrtova, kao što su japanski vrtovi, vodeni i kameniti vrtovi, daju se nagovještaji novih trendova.

Stručnjak za vrt zna kako da napravi savršen vrt koji će odgovarati vašim potrebama – u različitim oblicima, veličinama i stilovima! Zna kako da od komadića zemlje stvori vrt vaših snova. Zna odabrati biljke za posebne lokacije, uslove ili efekte. Vrt će vam postati ‘ponos i dika’ kuće! Ali nije dovoljno samo posaditi skupe biljke te ih pravilno rasporediti, biljke moraju i da se zalivaju. Održavanje ovakvih vrtova je vrlo teško izvesti bez kavalitetnih zalivnih sistema. To mora da zna svako ko se bavi ozelenjavanjem i uređenjem zelenih površina.

Stara i potvrđena izreka glasi da: »zelenu površinu nije teško podići, već ju je teško sačuvati«.

Slika grada je slika njegovih stanovnika. Prema izgledu javnih zelenih površina grada vidi se koliko grad daje na sebe, koliko je njegovim žiteljima važno da imaju lepo uređene parkove, cvetne leje, prostrane zelene travnjake. Po ovim površinama vidi se njihova briga i trud koju su uneli da stvore što lepši ambijent za življenje. Kao što su oči čoveka ogledalo duše, tako su i zelene površine ogledalo njegovog odnosa prema njima i sopstvenom okruženju.

Prizori zalivanja iz cisterni su na žalost još uvek deo naše svakodnevice, iako treba da predstavljaju davno prevaziđeni način zalivanja zelenih površina. Puno se sredstava izdvaja za njihovo ozeljenjavanje, a kad dođu vrućine, prizor je drastičan.

Osušeni travnjaci, (od skupog busena koji se ugrađivao ni traga ni glasa), upropašćene skupe sadnice… Razmislite o tome, informišite se kako se u svetu postupa prilikom podizanja zelenih površina. Tamo se odmah prilikom projektovanja paralelno radi i projekat zalivnog sistema. Novopodignuta zelena površina bez sistema za navodnjavanje je bacanje para. Svi koji se bave ozeljenjavanjem treba da se upitaju da li je za njih referenca moderno odrađen projekat, skupo uređena zelena površina koja će za nekoliko meseci propasti ukoliko se ne zaliva adekvatno… Da li će ih oni koji su ih odabrali za izvođača radova preporučivati dalje?

 

GREEN WORLD

dipl.ing.P.A. Dusan Veljkovic

Korisna adresa da dobijete vrhunski travnjak  www.greenworld.rs