Podvizi i opasnosti: astronaut visoko iznad naše planete Zemlje

ČOVEK U SVEMIRU

Šta se dešava kada astronaut odlebdi u svemir?

 

Čovek u svemiru - šta radi astronaut kad odlebdi u svemir

Često ste u filmovima mogli da vidite scenu astronauta koji se otkačio od broda i bespomoćno rotira u tmini univerzuma. Jasno vam je koji se užas odvija u njegovoj glavi koji zna da mu nema spasa! Ali, šta kad se ta situacija stvarno dogodi?! Šta astronauti rade kad se nađu u ovakvoj katastrofalnoj situaciji?!

.

Povodnik kao pupčana vrpca za astronauta …

NASA zahteva od astronauta koji idu u šetnje, u svemiru, da koriste posebne “povoce” i veze, kako astronaut ne bi „otplovio“ u mrak svemira. Ukoliko bi kabl pukao, on, sasvim sigurno, u bestežinskom stanju, počeo da se vrti i rotira. Ukoliko bi pokušao da maše rukama i nogama, da se otima i koprca, svakako ne bi pomoglo. U stvari, prema tvrdnjama NASA stručnjaka, pokreti koje astronaut napravi kad mu se otkači sigurnosni kabl, predodređuju mu sudbinu. A ona je – sigurna smrt!

Pod pravim uglom i ubrzanjem, čak se može desiti da se astronaut nađe na putanji ka Zemljinoj atmosferi, a to bi dovelo do njegovog sagorevanja!

.

NASA i nema neko rešenje…

Zato NASA ima protokole kojima uči astronaute kako bi im zaštitila život u svemiru.

Oni nose poseban džet-pek pod nazivom SAFER koji bi trebalo da istog trenutka spreči svako tumbanje i tako stabilizuje astronauta u bestežinskom stanju. NASA plan zahteva da astronaut preuzme ručne komande i odleti do sigurnosti!

Međutim, ukoliko se desi da astronaut ostane bez goriva, kog nema mnogo u džet-peku, ili ako ga drugi astronaut ne „zgrabi“ na vreme, on se može naći u velikom problemu!

U tom trenutku ne postoje protokoli koji mogu da mu spase život! Takođe, ne postoji svemirski brod koji bi mogao da „pokupi“ astronauta pošto je jedini s vazdušnom komorom spremnom da prihvati astronauta – „penzionisan“!

Jedini izbor koji astronaut ima je da lebdi 7,5 sati sve dok mu ne ponestane rezervnog vazduha! Možda bi mogao da, za to vreme, ogladni, ali, s druge strane, na raspolaganju ima, samo, 1 litar vode u šlemu!

Jedino što bi u tom trenutku neko mogao da učini, bilo bi da „uživa“ (!) u izlasku i zalasku Sunca – najverovatnije 5 puta, u zavisnosti od visine na kojoj se nalazi!…

Hej, da li biste vi, leteli?!…

.

Kako se peru ruke u svemiru – tamo gde nema Zemljine teže…

Iznenadićete se, ali, tehnika je i to „na neki način“ rešila…

 

How To Wash Your Hands In Space | Video, trajanje: 1:45 minuta

httpv://www.youtube.com/watch?v=9Z2KNDGNnlc#t=46

 

Izvor: http://www.vesti-online.com

Priredio: V. V. M.

oOOo