Džon Rokfeler

Džon D. Rokfeler (1839 – 1937) bio je prvi američki naftni magnat. Stvorio je monopol i zgrnuo bogatstvo od svoje kompanije Standard Oil, nabavljajući jeftino gorivo za mase, a potom je milione poklanjao u dobrotvorne svrhe

 

Džon Rokfeler je rođen 1839. godine u Ričfordu, u državi Njujork, u porodici nemačkog porekla. Kada je imao 13 godina, njegova porodica se preselila u Klivlend. Godine 1859. započeo je prvi posao kao posrednik u trgovini žitom i drugom robom. Mukotrpno je radio, skromno živeo i štedeo novac, umetnuvši se na svoju pobožnu majku koja ga je učila da gaji duboku ljubav prema Bogu. Tako je i postao aktivni član Baptističke crkve.

Džon Rokfeler je u međuvremenu, 1859. godine, u Titasvilu, u zapadnoj Pensilvaniji, napravljena prva naftna bušotina, što predstavlja početak naftne industrije. Klivlend je postao glavni centar prerade nafte i Džon Rokfeler je uskoro uočio kakav potencijal tu leži. Nafta je postala njegov posao. Godine 1863. podigao je rafineriju u Klivlendu i ona je već za 2 godine postala najveća u oblasti. Otkupio je vlasništvo svojih partnera, a njegov udeo u industriji je ubrzo povećao u srazmeri sa povećanom potražnjom kerozina radi osvetljenja. Standard oil kompaniju je osnovao 1880. godine, najpre se udruživši sa svojim bratom, a potom i sa dvojicom kolega. Nafti je bio potreban prevoz pa je Džon Rokfeler potukao protivnike dobivši konkurentnu cenu od rivalskih železničkih kompanija, a potom, u agresivnom naletu da uništi preostalu konkurenciju, udružio je razne kompanije u Sadern impruvment kompani.

Džon Rokfeler američki bogataš

Do 1872. godine, Džon Rokfeler je bio dovoljno moćan i bogat da bi se na konkurente ustremio svom snagom: progutao je 22 od 26 suparnika u takozvanom “Klivlendskom masakru”. Posredstvom svoje nove holding kompanije Standard oil, Rokfeler je postepeno uspostavio vlast nad celom industrijom – nad prozivodnjom, preradom, skladištenjem i prevozom. Mislio je na veliko i igrao na veliko, a bio je i prepreden. Godine 1881. imovina Standard oila i pridruženih preduzeća formirala je prvi američki “trust” sa odborom od 9 opunomoćnika. Do 1883. godine Standard oil je imao gotovo potpuni monopol na američkom naftnom tržištu posedujući 75% i kontrolišući gotovo 90% proizvodnje. Zabrinuti Kongres je pokrenuo istragu i 1890. godine je usvojio Šermanov antitrustni akt kako bi se suprotstavio monopolima, pre svega onima nalik Rokfelerovom, a njegov trust nije raspolagao dokumentacijom, pa nezakonitost njegovog poslovanja nije mogla biti dokazana.

Tamo gde je Kongres zatajio, država Ohajo je delimično uspela. Opunomoćnicima Standard oila (Ohajo) naloženo je da se rasformiraju da bi se ponovo osnovali kao holding kompanija i promenili ime u Standard oil (Nju Džersi) 1898.godine. Pošto je korišćenje za motorna vozila još povećavalo profit, Vrhovni sud je 1911. godine konačno naložio odvajanje starije podružnice u Nju Džersiju. Trideset i osam kompanija koja je ona kontrolisala, odvojeno je u pojedinačna preduzeća.

Džon Rokfeler je sve do 1911. godine ostao predsednik Standard oil-a, ali se 1896. povukao iz aktivne uprave kompanije i ostatak života posvetio poklanjanju novca. Izbegavajući publicitet, kao što je to činio i u poslu, osnovao je Rokfelerov institut za medicinska istraživanja, Opšti obrazovni odbor i Rokfelerovu fondaciju. Takođe, obezbedio je odgovarajuće fondove kako bi doprineo osnivanju Čikaškog univerziteta, a 1928. godine je pokrenuo Dečiji starateljski fond u spomen na soju ženu. Rokfeler je umro na Floridi, u dobi od 97 godina.

Puno je istorijskih ličnosti čiji su životi vredni izučavanje. Ukoliko želite da obradite biografije neke od njih u svom maturskom radu ili svom seminarskom radu, obratite nam se putem maila.