EKSKURZIJA BAŠ NAM PRIJA

 

Djačka ekskurzija i autobus iz Krstić i sin iz filma Ko to tamo peva

Na putevima po rodnoj nam grudi đaci su osetili svaki kamen zemlje Srbije. Rupčage nisu prebrojavali.

Takođe su videli kako se gradi domovina: praistorijsko naselje Lepenski vir beše zatvoreno zbog rekonstrukcije, hidroelektrana Đerdap imala je remont turbina… A i autobus imao – gumi-defekt.

Sa putovanja na četiri točka učenici su stekli najviše znanja iz biologije. Utvrdili su lekciju „Kružni tok vode u prirodi“ – kiša pljuštala kao iz kabla. Najbolji deo đačke jurnjave po „Markovim drumovima“ beše u autobusu. Izređan je bogat zabavno-narodnjački, bećarski repertoar. Svi dobijaju petice iz muzičke (ne)kulture.

Ekskurzija naša nasušna opravdala je svoje postojanje – bez nje ne mogu da prežive gladna usta turističkih organizacija. Jedva i đaci – „hoteldžije“ im servirale hleb nasušni, bajat, presuš(e)ni.

Ipak, učenici behu vrlo fini. Za sobom su „počistili“ samo tri pepeljare i flašu viskija iz bifea hotela. Jastučiće su ostavili – njima su pažljivo očistili obuću.

Izveštaj o divnom putovanju biće vrlo pozitivan. Učenici obišli manastire, zapalili sveće i zahvalili se Bogu – što nisu išli dva dana u školu.

 

Đura Šefer

Izvor: Hilandar Najlepša ostvarenja sa XII konkursa za najkraću kratku priču (priredio Djordje Otašević)

 

Film Ko to tamo peva – legendarna scena Vozi Miško!