HADŽIJSKA GULAŠ ČORBA

Recept kako hadžije prave gulaš čorbu. Loznički kuvari i njihov gulaš i specijalitet iz kotlića spremljen za hadžijsku slavu

 

Recept koji su specijalno za hadžijsku slavu “Presveta Bogorodica Trojeručica“ pripremili loznički kulinari pod rukovodstvom vlasnika brod restorana “Zlatna ribica“. Proslava je bila u manastiru Tronoša 25. jula leta Gospodnjeg 2010.

Hadžijska gulaš čorba - recept za gulaš čorbu

Način pripremanja Hadžijske Gulaš čorbe sa potrebnim namirnicama za 10 osoba, i to onim redom kako se dodaju u posudu (kotlić)

U kotliću zagrejati 150 grama ulja i u njega staviti sitno seckani luk, lovorov list i biber u zrnu da se uz povremeno mešanje restuje.
Kada crni luk postane staklast i malo omekša – dodaje se šargarepa iseckana na sitne kockice.

Nastaviti sa sotiranjem dok šargarepa malo ne omekša – zatim – dodati ostalo korenasto povrće predhodno iseckano na sitnije kockice(paštrnak, celer ..). U toku dinstanja povrća OBAVEZNO dodavati po malo soli iz predhodno pripremljenog fonda od svežih goveđih kostiju i povrća.

Kada je povrće omekšalo – dodaje se pripremljeno i iseckano ovčije meso (kocke 1,5 h1,5 cm) pa nastaviti sa dinstanjem dok meso ne omekša za 20 % a zatim dodati pripremljeno i na isti način iseckano goveđe meso.

Uz pojačanu temperaturu, sadržaj kotlića dinstati dok meso ne omekša do 50 %. Zatim se dodaje sitno iseckana slanina, beli luk, ljuta tucana paprika i aleva paprika, promešati i još malo dinstati.

Nakon dodavanja ovih namirnica – u sadržaj kotlića se dodaje na kockice (1h 1 cm ) isečena paprika babura. Sa tim je završen proces dinstanja. U dinstano meso i povrće dodaje se oko 2 l.gotovog fonda i uz pojačanu temperaturu sadržaj  posude se dovodi do tačke ključanja, kada treba smanjiti temperaturu. Čorba se kuva na laganoj vatri uz tiho vrenje.

Kada meso omekša – dodaju se valjušci od krompir-testa , pa se cela masa promeša i nastavi sa laganim kuvanjem – dok meso i njoki ne omekšaju za 80 %. Tada se čorba zapržava, odnosno, povezuje blagom – predhodno pripremljenom crvenom zaprškom. Nakon povezivanja sadržaja posude, spremljena čorba uz lagano kuvanje se začini sa paradaiz pireom i predhodno blanširanim, oljuštenim i na sitne kockice iseckanim svežim paradaizom.

Začinjena hadžijska gulaš-čorba se samo po potrebi dosoli, pobiberi i pospe sitno seckanim peršunovim listom.

Dokuvavanje čorbe traje sve dotle dok se ne dobije željena gustina.

 

Hadži Milan Arsenović