Kako se pravi Madjarski gulaš – recept za segedinski gulas sa mesom i kiselim kupusom

Madjarski gulaš se smatra za najpikantniji i najbolji. Ali i medju gulašima ima razlike. Dajemo recept za segedinski gulaš sa mesom i kiselim kupusom

 

Madjarski gulaš - recept za segedinski gulas sa mesom i kiselim kupusom

Madjarski gulaš je svetski poznato jelo koje zahteva malo znanja a više prakse. Recept za madjarski gulaš je naizgled jednostavan, ali odnos sastojaka, tempiranje kuvanja, izbor namirnica i uopšte ukus kuvara odredjuje njegov kvalitet. Svako može da napravi gulaš ali malo ko može da napravi vrhunski madjarski gulaš po kome su Madjari i poznati u svetu kulinarstva.

S obzrom da je madjarski gulaš nacionalno jelo naših severnih suseda, postoji niz varijanti pripreme gulaša, ali mi smo se opredelili za recept za segedinski gulaš, koji je specifičan po tome što se koristi kiseli kupus. Čim se predje srpsko madjarsko granica u blizini je gradić i banja Segedin, gde se ovaj recept za gulaš može probati na licu mesta.

.

Recept za Madjarski gulaš – Segedinski gulaš – sastojci

500 g svinjskog mesa

2 kašike maslaca

2 glavice crnog luka

400 g kiselog kupusa ribanca

2 dcl bistre supe

1/2 čaše belog vina

2 velika krompira sečena krupno

2 kašike aleve paprike (ko voli ljuto, neka uzme ljutu alevu papriku)

200 g kisele pavlake od 20% mm

beli luki peršun

vegeta, so i biber

.

Kako se sprema Segedinski gulaš

Meso isecite na kocke, začinite ga seckanim belim lukom, biberom i soli, dodajte malo belog vina, i propržite na maslacu. Dodajte seckani crni luk i malo vegete i nastavite dinstanje.

U medjuvremenu skuvajte sitno seckani kiseli kupus – ribanac. I skuvajte supu i procedite je od mesa i povrća.

Kada vam se meso prodinstalo, dodajte prethodno skuvani kiseli kupus, zalijte supom i na tihoj vatri dinstajte još 45 minuta.

Na kraju dodajte isečen krompir i dinstajte još 15 minuta.

Alevu papriku umutite sa kiselom pavlakom, solju i biberom, dobro izmešajte i sipajte u glavnu smesu. Sipajte ostatak belog vina. Dinstajte još 5-10 minuta, dodajte na kraju iseckan peršun i sklonite sa šporeta.

Madjarski gulaš se služi toplo uz belu palent isečenu kao kriške hleba. Pije se belo vino.

Dobar apetit vam želimo.