Oboljenja žuči – Sve što treba da znate o oboljenjima žuči

Bolesti žuči spadaju medju najčešće bolesti savremenog čoveka. Oboljenja žuči su sve češća. Šta treba znati o njima

 

 

Kako reče veliki Njegoš: “Čaša žuči ište čašu meda, smiješane najljepše se piju!“ Kad bismo se svi pridržavali ovih velikih reči, ne bi u našem narodu u samom vrhu oboljenja bila oboljenja žuči. Pa tako, ako želite da sprečite mogućnost nastanka oboljenja žučne kese ili, pak njeno odstranjivanje, najbolje je da prvo pokušate da smanjite stresne situacije. Znam da je to mnogo lakše reći nego uraditi, ali možete makar da pokušate.

Među faktorima rizika za nastanak oboljenja žuči koje najčešće dovodi do odstranjivanja žučne kese su i: gojaznost, starost nasledni činioci, drugo stanje, odnosno period trudnoće, ali i loše navike u ishrani i naravno, stres. Ovo su sve činioci koji utiču na nastanak bolesti, međutim ni do danas se ne zna sa sihurnošću šta tačno dovodi do oboljenja žuči. Najpre je prisutno mišljenje da jednostavno kombinacija više faktora dovodi do oboljenja. Ali, na prvom mestu su stresne situacije, koje svako od nas sigurno doživljava svakoga dana u izobilju. Samo je pitanje na koji način svako od nas kanališe taj nagomilani stres.

Oboljenja žuči

Jedno od najčešćih oboljenja žučne kese u današnje vreme je pojava kameca u ovom organu. Ako spadate u red onih koji primenjuju lečenje čajevima ili drugim alternativnim metodama, onda bi trebalo prvo da pokušate sa tim, pa tek onda, ukoliko je neophodno da pokušate hirurški da rešite ovaj problem. Dokazano je da postoje mnogi alternativni lekovi koji uspešno razbijaju kamen u žuči, ali i sa tim treba biti obazriv. Naravno, sve zavisi od samog pacijenta.

Nažalost, ali je tako: prema postojećim podacima jedna od najčešće izvođenih operacija u celom svetu je operacija žuči. U razvijenijim zemljama, ova operacija se obavlja savremenom metodom, to jest laparoskopskom tehnikom. Međutim, postoje hirurzi koji se, ipak radije odlučuju za klasičan hirurški zahvat.

Ukoliko i dođe do toga da morate otići na operaciju žuči, najbolje je da poslušate savet svog lekara, jer će on sigurno izabrati opciju koja je najbolja za vas. Imajte na umu da se ovaj hirurški zahvat obavlja u opštoj, to jest takozvanoj totalnoj anesteziji.

Samo nekoliko sati nakon operacije žučne kese, u većini slučajeva pacijentu je dozvoljeno da ustaje i da počne da unosi tečnost, a u brzo i takozvanu laku hranu. Ukoliko je sve u redu, pacijent može da napusti bolnicu čak i istog dana, a najčešće sutradan.

Mnogi stručnjaci koji se bave hirurškim zahvatima na žučnoj kesi svojim pacijentima preporučuju da gotovo odmah nakon operacije počnu sa laganim aktivnostima, odnosno šetnjom. Zatim je dobro da oporavak produže u nekom od banjskih lečilišta koje se pokazalo dobrim za oporavak nakon hirurške intervencije odstranjivanja žučne kese.

Takođe je dobro da pacijent povede računa o ishrani, zapravo da se ponaša u skladu sa preporukama lekara. Obično to podrazumeva laganiju ishranu. Da se ne ponavljam previše, ali uz sve navedeno nakon operacije, naročito bi bilo dobro da izbegavate sve situacije koje vam mogu poremetiti psihičku ravnotežu. Nijee bitno na koji način ćete to uraditi, bitno je samo da pokušate da ne učestvujete u takvim situacijama koliko god je to u vašoj moći.